Vliv teroristického útoku na pojistný trh

24.09.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jak ovlivní teroristický útok v USA stabilitu pojišťoven a zajišťoven na evropském trhu?

Pokud jde o pojišťovny, tak výše jejich škod je na rozdíl od zajišťoven zatím nejistá. Budou je muset uhradit ze zvýšených cen pojištění, z rezervních fondů a ze zisků minulých let. Případně bude muset dojít k navýšení jejich základního jmění.

Zajišťovnám vznikne bezesporu největší škoda v jejich dlouhé historii. Takovou nedozírnou škodu ve svých zajistných plánech a smlouvách o zajištění nemohly vůbec předpokládat. Proto jsou jejich ztráty tak vysoké. U německé zajišťovny Münchener Rück se jedná o ztráty ve výši 2,1 mld. EUR, což je 11,5% přijatého zajistného od pojišťoven za rok 2000. V těchto ztrátách nebyly vyčísleny další ztráty z jiných pojistných událostí, na kterých se zajišťovna zřejmě bude podílet.

Ztráty pokryjí zajišťovny zejména zvýšením zajistného, které vyjednají v rámci nových smluv s prvopojistiteli (tj. klasickými pojišťovnami). Zajistné bude růst skokem a posléze zřejmě plynule tak, jak postupně budou uhrazovány náhrady škod vyplývajících z útoku na USA. Škody rozhodně nebudou uhrazeny pojišťovnám jednorázově!

Zajistné poroste skokem v rozměru, který zhruba naznačily klasické pojišťovny u pojištění osob a majetku, tj. cca o 10 - 30%. Ze zvýšeného zajistného, z rezervních fondů a ze zisků minulých let se podaří zajišťovnám významné ztráty pokrýt. Vlastní kapitál zajišťovny Münchener Rück činil v roce 2000 23,6 mld. EUR, výše rezerv se pohybovala na hranici 145 mld. EUR, zatímco zisk zajišťovny za byl vykázán ve výši 2,071 mld. EUR. Pro srovnání, zajišťovna odhaduje svou ztrátu díky teroristickému útoku na 2,1 mld. EUR.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ