Škody v USA – EU zřejmě nezasáhne

25.09.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Proč by hradil škody pojišťoven kongres nebo dokonce Evropská Komise?

Státní zásah čili pomoc Kongresu nebo Evropské Komise pojišťovnám není potřebný z hlediska hospodářských problémů amerických pojišťoven či zajišťoven. Pojistný sektor je dostatečně kapitálově vybaven na to, aby se z krize otřepal bez pomoci státu. I přes předběžnou výši škod 40 mld. USD ...

Pojišťovny budou moci krýt své ztráty z rezervních fondů, ze zisku minulých let a ze zvýšeného pojistného.  Samozřejmě, že nelze počítat s tím, že ztráty budou smazány krátkodobě.
Pojišťovnám či zajišťovnám zřejmě nepřijde pomoc ze strany Evropské Unie. Ztráty v souvislosti s útokem na USA utrpěly pouze velké evropské pojišťovací či zajišťovací domy, které jsou více či méně zastoupeny po celém světě a které diverzifikují riziko činnosti svého podnikání. Jejich ztráty pokryjí zisky filiálek v jiných oblastech světa než Americe, zisky z růstu pojistného po celém světě z rezerv, případně snížením základního jmění. To jsou tržní řešení.

Je nutno myslet na to, že útok paradoxně přinese pojišťovnám i zisky. Zisky budoucí ze zvýšeného pojistného a ze zvýšeného zájmu o majetkové pojištění v centrech měst a v blízkosti strategických bodů a staveb.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ