Nemocenské pojištění ve víru změn

21.08.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Nemoc se nevyhne téměř nikomu. Nemocenské pojištění je tu proto, abychom v období nemoci nezůstali bez příjmů. Nemocenské je dávka, která je po dobu nemoci nemocnému vyplácena. Její výše se v letošním roce bude od září jíž po třetí měnit.

Zákon o stabilizaci veřejných rozpočtů, schválený loni na podzim, se dotkl řady oblastí. Nevyhnul se ani oblasti nemocenského pojištění. Mimo jiné stanovil, že od ledna roku 2008 nebude poskytováno nemocenské za první tři kalendářní dny pracovní neschopnosti.  Každý kdo tedy onemocněl, tak v prvních třech dnech nemoci neměl žádný příjem.

V období od 1. ledna 2008 do 29.6.2008 bylo tak nemocenské počítáno následovně:

  • za 1.-3. den - v nulové výši
  • za 4.-30. den – ve výši 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu (DVZ)
  • za 31.-60. den – ve výši 66 % z redukovaného DVZ
  • od 61. dne – ve výši 72 % z redukovaného DVZ

Toto ustanovení platící od ledna se však nezamlouvalo řadě lidí a nakonec vše vyústilo až v rozhodnutí Ústavního soudu, kterým zrušil neposkytování nemocenského za první 3 kalendářní dny pracovní neschopnosti.

To se odrazilo v novém výpočtu nemocenského, které je v období od 30.6. do 31.8.2008 počítáno následovně:

  • za 1.-3. den - ve výši 60 % z redukovaného denního vyměřovacího základu (DVZ)
  • za 4.-30. den – ve výši 60 % z redukovaného DVZ
  • za 31.-60. den – ve výši 66 %z redukovaného DVZ
  • od 61. dne – ve výši 72 % z redukovaného DVZ

Ovšem i tento výpočet je pouze dočasný. Poslanecká sněmovna schválila dne 25. 6. 2008 návrh zákona, kterým se mění a doplňuje nový zákon o nemocenském pojištění a některé související zákony. Jelikož nový zákon o nemocenském pojištění začne platit až od ledna 2009, je novelou č. 305/2008 Sb. změněn i stále platný zákon č. 54/1956 Sb. o nemocenském pojištění zaměstnanců, který opět – letos již po třetí – mění výši nemocenského pro první tři dny pracovní neschopnosti od 1.9.2008. Od tohoto data až do konce roku 2008 bude nemocenské stanoveno následovně:

  • za 1.-3. den - ve výši 25 % z redukovaného denního vyměřovacího základu (DVZ)
  • za 4.-30. den – ve výši 60 % z redukovaného DVZ
  • za 31.-60. den – ve výši 66 % z redukovaného DVZ
  • od 61. dne – ve výši 72 % z redukovaného DVZ.

V letošním roce se sice třikrát měnila výše, kterou nemocní získají v prvních třech dnech nemoci: od ledna, od 30.6. a od 1. září, ale změnám u nemocenského pojištění nebude ani tak konec. Od ledna 2009 by po několikaletém odkládání měl konečně začít platit zákon  č. 187/2006 Sb. o nemocenském pojištění. A teprve tento zákon přinese výraznější změny do systému poskytování dávek či náhrad za pracovní neschopnost.


Změny od ledna 2009


Nový zákon o nemocenském pojištění přináší proti stávající právní úpravě nemocenského pojištění celou řadu zásadních změn. Jako nejdůležitější lze uvést zvýšení zainteresovanosti zaměstnavatelů na výši pracovní neschopnosti svých zaměstnanců. Nemocenské nově  náleží až od 15. dne trvání pracovní neschopnosti. Za prvních 14 dnů pracovní neschopnosti poskytuje zaměstnavatel náhradu mzdy. Náhrada mzdy náleží za pracovní dny a to při dočasné pracovní neschopnosti od čtvrtého pracovního dne a při karanténě od prvého pracovního dne. Neposkytuje se za dobu po skončení zaměstnání. Výše náhrady mzdy činí od čtvrtého dne 60 % upraveného (redukovaného) průměrného výdělku.

S ohledem na existenci karenční doby při dočasné pracovní neschopnosti se od 1. ledna 2009 snižuje u zaměstnanců a OSVČ pojistné na nemocenské pojištění ještě o 0,1 %. Procentní sazby pojistného na nemocenské pojištění činí po 31. 12. 2008 pro:

  • zaměstnavatele 2,3 % v roce 2009 a 1,4 % od roku 2010,
  • zaměstnance 1 %
  • OSVČ  2,4 % na nemocenské pojištění.

Zaměstnavatelům se také v roce 2009 bude refundovat formou odpočtu od odváděného pojistného polovina z náhrady mzdy, kterou zaměstnancům vyplatili za prvních 14 dnů trvání pracovní neschopnosti. Od roku 2010 se mohou zaměstnavatelé, kteří nezaměstnávají více než 50 zaměstnanců, přihlásit do systému, založeném na refundaci poloviny náhrady mzdy a vyšší sazbě pro odvod pojistného na nemocenské pojištění, než 1,4 %.

Další podstatnou změnou je potom přenesení provádění nemocenského pojištění ze zaměstnavatelů (z organizací) na okresní správy sociálního zabezpečení. Zaměstnavatelé se již nerozdělují na organizace a malé organizace. Zatímco v současné době zaměstnavatelé - velké organizace prováděli výplaty dávek nemocenského pojištění zaměstnancům sami, od ledna by tuto jejich povinnost měla i u nich převzít příslušná OSSZ.


Změny v redukčních hranicích


Namísto dvou redukčních hranic budou nově tři redukční hranice. Z částky do první redukční hranice se započte 90 %, z částky mezi první a druhou redukční hranicí se započte 60 % a z částky mezi druhou a třetí redukční hranicí se započte 30 %.

Zatímco letos byly změny v nemocenském pojištění dány pouze změnou sazeb, od ledna nás čeká zcela nový systém. Nemocenské bude poskytováno až od 15. dne, do té doby bude zaměstnanec dostávat náhradu mzdy od svého zaměstnavatele.

Autor článku

Elena Ondrová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DANĚ