Akcie ČKD Dopravní systémy získá IPB a poté Konsolidační banka

25.05.1999 | ,
Domovská stránka


Balík akcií ČKD Dopravní systémy, dceřiné společnosti ČKD Praha Holding, získá Investiční a Poštovní banka (IPB) a následně bude převeden na Konsolidační banku (KoB). ČTK to dnes sdělili mluvčí IPB Barbora Tachecí a mluvčí KoB Tomáš Krones.
Tachecí však odmítla sdělit bližší podrobnosti o akciích s ohledem na bankovní tajemství. "Vše je teprve v procesu jednání," dodala. Podle informací ČTK však jde o balík 52,3 procenta akcií, které v ČKD Dopravní systémy vlastní ČKD Praha Holding. Akcie by měly propadnout IPB jako zástava za poskytnuté úvěry.
"IPB pracuje na tom, aby byla co nejrychleji uzavřena standstill agreement mezi hlavními věřiteli," doplnila Tachecí s tím, že setkání hlavních věřitelů ČKD se uskuteční koncem týdne. "Současně jednáme o převodu balíku akcií ČKD Dopravní systémy na Konsolidační banku s tím, že právě Konsolidační banka bude hrát při restrukturalizaci firmy významnou roli," dodala.
S tím, aby byly následně akcie převedeny na KoB, však musí nejdříve souhlasit vláda. "KoB nemůže ze zákona vlastnit podíl v podniku bez předchozího souhlasu vlády," řekl Krones.
KoB podle něho nadále jedná s ostatními věřitelskými bankami o řešení momentální finanční situace v ČKD a celkové restrukturalizaci. Podle Kronese má přitom KoB maximální snahu najít pro ČKD Dopravní systémy zahraničního investora.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka