Daňové ráje lákají české firmy

22.08.2008 | , Finance.cz
DANĚ


Navzdory pokračujícímu poklesu daňové zátěže v České republice jsou daňové ráje i nadále vyhledávaným nástrojem, jak ještě více daňově optimalizovat. Formální přemístění firmy do daňově zajímavé země je přitom zcela normální firemní strategií.

Česká kapitálová informační agentura (Čekia) nedávno zveřejnila, že stále více českých firem odchází do daňových rájů, přestože úroveň zdanění v Česku klesá. Daň z příjmů právnických osob je letos 21 %, příští rok má být 20 % a v roce 2010 19 %. Podle Čekie se počet tuzemských firem, které mají vlastníka v daňovém ráji, zvýšil na 8 489.


Offshore a onshore společnosti


Daňové ráje se vyznačují velmi nízkým či nulovým daňovým zatížením nebo neexistencí některých daní (např. DPH). Pojem daňový ráj se už stal slangovým výrazem, odborníci ale raději používají označení offshore finanční centrum, pro které jsou typické volnější finanční operace. Stejně tak musíme rozlišovat offshore a onshore společnosti. Offshore společnosti umísťují svoje sídlo do daňového ráje, onshore společnosti naopak sídlí v domácí ekonomice. Onshore společnosti jsou evidovány ve veřejně dostupných databázích (u nás např. obchodní rejstřík), údaje o offshore společnostech jsou neveřejné. Právě to dráždí odpůrce daňových rájů nejvíc, protože v tom vidí prostor pro daňové úniky a praní špinavých peněz.


Mezinárodní obchod ano, tuzemský obchod ne


Přestože hlavním důvodem, proč se české firmy přesouvají do daňových rájů, zůstává nižší úroveň zdanění, existují i další nezanedbatelné důvody jako ochrana majetku, anonymita vlastnictví, patentová práva a licence a deregulace některých podnikatelských aktivit. Ne každý předmět podnikání je vhodný pro založení offshore společnosti. Offshore společnosti vznikají nejčastěji v oblasti mezinárodního obchodu, poradenských, elektronických a reklamních služeb a zprostředkování. Některé předměty podnikání jsou pro založení offshore společnosti nemožné – jako příklad můžeme uvést tuzemského maloobchodníka. Koncept daňové optimalizace prostřednictvím daňového ráje počítá s holdingovou formou podnikání (ale není to podmínka) a s minimálním hrubým ziskem ve výši 1 mil. Kč (rovněž to není absolutní podmínka).


Jde jenom o peníze


K daňové optimalizaci lze využít metodu transferové ceny (ať už prodejní nebo kupní). Cena se vždy stanovuje tak, aby co nejvíce prostředků zůstalo v daňovém ráji. Příklad: Máme holdingovou společnost, jejíž zboží je vyrobeno v zemi A, která není daňovým rájem, a toto zboží je určeno pro dceřinnou společnost v zemi B, která rovněž není daňovým rájem. Zboží se prodá do země C, která je daňovým rájem, za nižší než obvyklou cenu a potom se prodá do země B za vyšší cenu. Nejvíc prostředků tak zůstane v zemi C. Ale pořád platí zásada tržního odstupu, podle které musí i vnitropodnikové ceny odpovídat tržním cenám, tim se omezuje manévrovací prostor. Konkrétní příklad: Obchodník na mezinárodním trhu nakupuje oblečení z Číny prostřednictvím offshore společnosti a toto oblečení pak prodává prostřednictvím této offshore společnosti svým zákazníkům např. v EU.


Bez spolehlivého partnera to nejde


Založit obchodní společnost v daňovém ráji není složitý problém. Na trhu funguje několik poradenských společností (v čele s velkou čtverkou), které působí jako zástupci společnosti v daňovém ráji. Musíme si uvědomit, že firma působí např. na českém trhu, ale úřední zásilky jsou ji zasílány na zahraniční adresu. Spolehlivý partner je proto nezbytný. Před založením offshore společnosti je důležité získat i partnera v bankovním sektoru. I zde Vám výrazně pomůže spolehlivý partner, který má dlouhodobější kontakty a v zemi – daňovém ráji i v domácí ekonomice se dokonale vyzná. Bez něho by se firma mohla velmi snadno dostat do problémů se zákonem.


Není země jako země


Nejznámějšími daňovými ráji jsou Seychely, Britské panenské ostrovy, Kajmanské ostrovy, Bahamy nebo Jersey. Vedle nich ale existují i tzv. země se zvýhodněným daňovým režimem jako Kypr, Malta a Nizozemsko. Tyto země jsou někdy milně označovány jako daňové ráje. Rozdíl je zřetelný. Daňové ráje jsou většinou země s horším právním prostředím, daňová zátěž je často nulová, země nemají podepsané smlouvy o zamezení dvojího zdanění apod. Na druhé straně země se zvýhodněným daňovým režimem požadují minimální daň, minimální regulaci (např. formou pravidelných auditů), mají podepsané smlouvy o zamezení dvojího zdanění apod. Zemí se zvýhodněným daňovým režimem se chce stát i Česká republika, alespoň pod současným vedením.


Zakázat daňové ráje není lehké


Rostoucí význam daňových rájů je nepříjemnou zprávou pro většinu vyspělých evropských zemí. Opět jsou v tom peníze, o které tyto země přicházejí. Nejhlasitější jsou Francie a Německo, které chtějí prosadit téma daňových rájů na půdu OECD. Otázkou ale zůstává, jakou mají tyto země šanci. V českém právním prostředí by byl zákaz podnikání offshore společností v rozporu s listinou základních práv a svobod. Zrušit daňové ráje navíc není ani žádoucí. Daňové ráje stimulují politiky snižovat daňové zatížení a omezovat byrokracii. Navíc optimalizace daní prostřednictvím daňových rájů se bude vždy týkat pouze omezeného počtu firem.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0.5
Hlasováno: 1 krát

Články ze sekce: DANĚ