Co týden dal?

22.08.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Konflikt Ruska s Gruzií znamenal odliv kapitálu ze země. Nedůvěra zahraničních investorů srazila kurzy ruských akcií a hlavně kurz rublu. G7 přislíbila Gruzii ekonomickou podporu. Více událostí v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Během krátkého konfliktu s Gruzií zaznamenalo Rusko odliv kapitálu ze země ve výši sedm miliard dolarů (117 miliard Kč). Uvedl ruský ministr financí Alexej Kudrin. Konflikt, který propukl 7. srpna, kdy ruští vojáci odrazili útok Gruzie na proruskou oblast Jižní Osetie, vyděsil investory a poslal ruské akcie na nejnižší hodnotu za téměř dva roky.
  • Bilance zahraničního obchodu eurozóny skončila za červen nečekaně schodkem. Způsobil to rostoucí deficit obchodu s energiemi a slábnoucí obchod se Spojenými státy. Obchodní schodek 15 zemí, jež platí eurem, za červen dosáhl 0,1 miliardy eur, uvedl statistický úřad Evropské unie Eurostat.
  • Inflace v africkém státě Zimbabwe zaznamenala další světový rekord. V červnu se podle údajů místního statistického úřadu vyšplhala na 11,27 milionu procent z květnové úrovně 2,2 milionu procent. Znamená to, že ceny v zemi se za jediný měsíc zvýšily na více než stotisícinásobek.
  • Ministři skupiny G7 slíbili ekonomickou podporu Gruzii. Skupina velkých průmyslových zemí G7 vyjádřila připravenost poskytnout Gruzii po konfliktu s Ruskem ekonomickou podporu a vyzvala ostatní země a mezinárodní instituce, aby se k tomu připojily. Uvedli to ministři financí G7 ve společném prohlášení.
  • Neúměrnému zvyšování cen v době přechodu na euro bude moci vláda slovenského premiéra Roberta Fica zabránit i regulací. Tamní kabinet schválil návrh novely zákona o cenách, která umožní více ministerstvům ovlivňovat tvorbu cen zboží a služeb. Za bezdůvodné zdražování bude obchodníkům v některých případech hrozit dokonce vězení.
  • Čínský finanční ústav Industrial & Commercial Bank of China (ICBC) vytvořil v prvním pololetí čistý zisk 64,5 miliardy jüanů (asi 9,4 miliardy USD; 156 miliard Kč). Meziročně je to nárůst o více než 57 procent a znamená to, že ICBC se stala nejziskovější bankou na světě.
  • Odliv kapitálu z ruských akciových a devizových trhů, který je patrně výsledkem sporu mezi Ruskem a Gruzií, už by mohl být u konce. Odhaduje to ruská centrální banka. Odchod zahraničních investorů z Ruska srazil kurzy ruských akcií, nejvýrazněji se ale zřejmě projevil v poklesu kurzu rublu.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Překlenovací úvěr za polovic!

V široké nabídce Wüstenrot stavební spořitelny naleznete také Vychytané spoření, které je určeno pro účastníky ve věku od 18 do 30 let. Pokud si takové spoření sjednáte, získáte nejen zhodnocení vkladů ve výši 2,1 % p.a. a státní podporu až 3.000 Kč, ale v případě žádosti o překlenovací úvěr do vašich 30 let zaplatíte za jeho vyřízení pouze poloviční úhradu. Za sjednání smlouvy on-line získáte navíc odměnu až 600 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Podíl neuhrazených pohledávek na celkových aktivech činil u českých společností deset procent, a byl tak v regionu nejnižší. Platební podmínky v Česku jsou v rámci zemí střední a východní Evropy průměrné. Země původu a ekonomický sektor podnikání jejich obchodního partnera mají jen mírný dopad na jejich stanovení. Vyplývá to z průzkumu, který koncem roku uskutečnila pojišťovna Atradius mezi 1200 podniky z Česka, Slovenska, Rakouska, Maďarska, Polska a Rumunska.
  • První velkou oblastí, v níž komerční televize Nova a Prima a veřejnoprávní ČT1 vypnou svůj analogový signál, se zřejmě v dubnu příštího roku stane Praha, a to z vysílače v Mahlerových sadech, označovaného jako "žižkovský". Vyplývá to z Technického plánu přechodu (TPP), s nímž Nova a Prima i přes některé výhrady v pátek vyjádřily souhlas. Podle plánu přechodu se vypnutí dotkne 1,17 milionu lidí.
  • Do Česka se letos opět dostalo více obuvi z Číny, oproti loňsku jde o nárůst v desítkách procent. Za první pololetí vzrostl dovoz na více než 86 milionů párů, což je přibližně stejně jako za celý rok 2006. Řekla to Vlasta Mayerová z České obuvnické a kožedělné asociace (ČOKA). Boty čínské výroby jsou navíc stále levnější, loni stál pár v průměru 35 korun, letos je to kolem 30 Kč.
  • Domácím penzijním fondům klesl v prvním pololetí 2008 zisk na 1,459 miliardy korun z 2,632 miliardy korun ve stejném období loni. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu. Na konci června mělo penzijní připojištění 4,135 milionu osob, což bylo o 173.000 lidí více než v závěru roku 2007. Informovala o tom Asociace penzijních fondů. Připojištění na penzi využívá přes 60 procent práceschopných Čechů.
  • Letošní úroda obilovin a řepky by podle odhadu Agrární komory (AK) měla dosáhnout 7,5 milionu tun. Je to o 1,1 milionu tun více než loni. Letošní sklizeň je srovnatelná s rokem 2004, kdy bylo sklizeno ještě o 0,7 milionu tun více a s rokem 1990, kdy bylo sklizeno o 1,3 milionu tun více než letos, uvedla AK. Zemědělci mají sklizeno 87 procent osetých ploch.
  • Mimoburzovní RM-Systém vyřadí do konce srpna z oficiálního trhu devět akcií, se kterými investoři zřídkakdy obchodují. O možnost podávat nákupní nebo prodejní pokyny k těmto emisím ale drobní investoři nepřijdou. Tuto možnost nabízí volný trh, kam budou akcie postupně převedeny. Oznámil to marketingový ředitel RM-Systému Jiří Vodička.
  • Zisk dceřiné společnosti Českých drah pro nákladní dopravu ČD Cargo činil v pololetí 335 milionů korun, tržby meziročně mírně vzrostly na více než devět miliard korun. Oznámila to firma v tiskové zprávě. Meziroční srovnání zisku není podle mluvčí Simony Hradilové možné, neboť firma se oddělila od Českých drah do dcery až loni v prosinci, takže nelze "rozklíčovat" loňské náklady.
  • Platy českých pracovníků, které jsou závislé na kolektivním vyjednávání, se loni vyvíjely téměř nejhůř v Evropské unii. Po započtení inflace jejich reálná mzda v roce 2007 klesla o 1,3 procenta, přičemž hůře se vedlo jen zaměstnancům v Rakousku, Španělsku, Slovinsku a na Kypru. Vyplývá to ze statistiky, kterou zveřejnila evropská nadace Eurofound, která má na starost zlepšování pracovních podmínek.
  • Skupina Vienna Insurance Group ČR (VIG), kam patří Kooperativa a Česká podnikatelská pojišťovna, vybrala v prvním pololetí na pojistném 18,6 miliardy Kč. To bylo o sedm procent více než před rokem. Kooperativa vykázala hrubý zisk 707 milionů Kč, tedy podobně jako loni. ČPP stoupl zisk před zdaněním o více než pětinu na 119 milionů korun. Oznámila to VIG.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V sekci Kapitálový trh jsme pro vás připravili nově aktualizovaný seznam licencovaných obchodníků s cennými papíry působících na tuzemském kapitálovém trhu i s jejich kompletními kontaktními údaji, jak je uvádí vykonavatel dohledu, Česká národní banka. Dále seznam investičních společností s kompletními informacemi o každé z nich. 
  • Zajímají vás ekonomické pojmy? V sekci Ekonomika jsme nově přidali do Vysvětlení pojmů obecné pojednání o monetární politice centrální banky (ČNB) a o fiskální politice vlády.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Chcete vědět, jak zhodnotit bezpečně své volné finanční prostředky a k tomu návíc využít různých státních bonusů ve formě daňových úlev, státní dotace u stavebního spoření nebo státního příspěvku u penzijního připojištění? Nebo se zajímáte o rizikovější způsoby zhodnocování peněz v podílových fondech? Pak právě vám jsou určeny naše aktuální finanční tipy a triky, které jsme tentokrát věnovali právě finančním produktům státem podporovaným i kolektivnímu investování.


Anketa

Stavební spořitelny zatím poskytly v roce 2008 o pětinu úvěrů více, naopak banky půjčily v pololetí o pětinu hypoték méně. Zdá se, že lidé začínají preferovat stavební spoření na úkor hypoték. Jaký finanční produkt na financování bydlení preferujete vy? Výsledky naší ankety z uplynulého týdne jsou následující:

  • Stavební spoření - 59 %
  • Hypotéku - 29 %
  • Kombinaci obou produktů - 14 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU