ČNOPK: Koruna škodí německým firmám, některé chtějí odejít z ČR

26.08.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Praha 26. srpna (ČTK) - Kvůli letošnímu výraznému posílení koruny zaznamenaly podle průzkumu Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) významné ztráty dvě třetiny z 239 oslovených členských firem komory. Řada z nich proto dokonce uvažuje o přesunutí výroby z Česka nebo o utlumení investic. ČNOPK to uvedla v tiskové zprávě.

Kvůli vývoji koruny tak firmy v průzkumu většinou požadují po České národní bance opatření k ovlivnění kurzu a po české vládě stanovení termínu přijetí eura. "Výsledky průzkumu jsou jasným signálem pro českou vládu. Aby byla dlouhodobě zachována atraktivita ČR pro německé firmy, je nutné zavést euro co nejdříve," uvedl výkonný člen představenstva komory Bernard Bauer.

Celkem 42 procent podniků, které jsou silnou korunou poškozeny, hodlá zvýšit své ceny. To bude mít podle komory negativní následky i pro jejich české odběratele. Pětina firem pak plánuje snížit investice v ČR a desetina chce ukončit svou činnost v ČR. "Vývojem kurzu koruny, která od ledna 2007 posílila vůči euru o 15 procent, jsou nejvíce postiženy výrobní firmy, které exportují své výrobky především do Německa," dodal Bauer.

Nesprávně podle průzkumu přitom odhadlo vývoj koruny v letošním roce 70 procent všech oslovených firem. Ty očekávaly letos vyšší kurz koruny, a to v průměru kolem 26,2 koruny za euro. Průměrný kurz koruny přitom v prvním pololetí letošního roku činil 25,20 Kč/EUR. Do konce roku 2009 téměř polovina ze všech respondentů očekává další posilování koruny, oslabování pak přibližně čtvrtina.

Koruna začala významně posilovat na začátku léta a překonávala rekordy až pod hranici 23 korun za euro. Koruna tak byla jednou z nejrychleji posilujících měn na světě. Na konci července proti silnému kurzu slovně intervenoval guvernér ČNB Zdeněk Tůma, následně na počátku srpna centrální banka snížila úrokové sazby. Koruna tak skokově oslabila o desítky haléřů a v současnosti se obchoduje kolem 24,50 Kč/EUR.

Mezi další opatření prosti sílícímu kurzu patří dubnová dohoda mezi vládou a ČNB, že privatizační příjmy státu budou uloženy na devizový účet ČNB, případné státní dluhopisy v cizí měně bude stát zajišťovat proti kurzovým rizikům a peníze z EU zůstanou mimo devizový trh.

Autor článku

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK