Předčasný výkup akcií Harvardského holdingu stále stojí

27.05.1999 | ,
Domovská stránka


Přestože předčasný výkup akcií Harvardského průmyslového holdingu (HPH) od drobných akcionářů měl původně skončit do konce loňského roku, celý proces již několik měsíců stojí. Karla Krejčí z agentury Donath-Burson- Marsteller dnes ČTK sdělila, že se i nadále čeká na další finanční prostředky, které k tomuto účelu poskytne společnost Viktora Koženého Harvard Capital Management (Worldwide).
Termín pro pokračování předčasného výkupu akcií je závislý na vytvoření likvidity. Podle zakladatele harvardských fondů Koženého je odklad výplat způsoben průtahy v ázerbájdžánské kupónové privatizaci, do níž investoval značné prostředky.
Likvidátor společnosti Boris Vostrý dnes uvedl, že schválení zákona o privatizaci v Ázerbajdžánu formou kupónů je již "na spadnutí". Poté bude výkup pokračovat za nezměněných podmínek, dodal.
Výkup likvidovaného HPH od drobných akcionářů holdingu za 480 Kč za kus se týká maximálně 40 na akcionáře. O odkoupení HPH požádalo řádově 30.000 akcionářů, z nichž byla uspokojena třetina. Harvardská burzovní společnost od drobných akcionářů HPH vykoupila přibližně 1,4 miliónu akcií, za které vyplatila 700 miliónů korun.
Předseda Ochranného sdružení malých akcionářů HPH Aleš Hodina upozornil, že výkup od drobných akcionářů začal váznout již loni v listopadu.
Za majetek HPH s účetní hodnotou 19,857 miliardy korun ve výběrové obchodní soutěži při likvidaci jeho kupec, společnost Viktora Koženého Harvard Capital Management (Worldwide), zaplatil 10,559 miliardy korun. Z toho vyplynul likvidační zůstatek na akcii přibližně 600 korun.
Kožený, který je zakladatelem harvardských fondů a stojí v čele Harvard Capital Management (Worldwide), poté nabídl drobným akcionářům zpětný výkup akcií. Mamutí HPH vznikl v červnu 1996 spojením šesti harvardských investičních fondů z první vlny kupónové privatizace a Sklo Unionu Teplice. O likvidaci holdingu rozhodla valná hromada loni v srpnu.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka