Policie: za auta bez povinného ručení budeme udělovat pokuty

04.01.2000 | ,
Ručení


Už od prvního dne roku jsou policisté nekompromisní k ři...

Už od prvního dne roku jsou policisté nekompromisní k řidičům, kteří nemají doklad o po vinném pojištění

Už od prvního dne roku jsou policisté nekompromisní k řidičům, kteří nemají doklad o po vinném pojištění. Bez něj by se žádné auto na silnici nemělo objevit a to dok

once ani zaparkované. Změny v povinném pojištění za škody, které řidič vozem způsobí, se více než policie týkají motoristů. Dosud platili tzv. povinné ručení, a to pouze u České pojišťovny, nyní si pojišťovnu mohou vybrat. Složitější je to teď například i s prodejem a převáděním vozu v evidenci policie, protože bez pojistky to nepůjde. V praxi má s povinným pojištěním policie méně starostí. "Zajímá nás jenom to, jestli u sebe řidič má doklad o zaplacení pojistného. Pokud ne, dostane pokutu do pěti set korun a my to oznámíme okresnímu úřadu.

Tím to pro nás končí," popsal ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas způsob, jakým teď policisté s řidiči bez pojištění zacházejí. Policistům může řidič tvrdit cokoli třeba i to, že si doklad jen zapomněl. Ověřit to ale musí okresní úřad. V případě pouhého opomenutí se už nic neděje. Trestem za něj byla pokuta policie. Pokud ale okresní úřad zjistí, že řidič smlouvu ve skutečnosti nemá a s autem jezdil, může se pokuta za takový prohřešek vyšplhat až na 20 tisíc korun.

Žádné dočasné doklady neobstojí

B

ez vlastního zavinění se může do podobného konfliktu se zákonem dostat klient České pojišťovny. Ta totiž svým zákazníkům (i těm, kteří u ní už pojištění nesjednali) rozesílá "dočasný doklad" o povinném ručení. Tvrdí, že tak chtěla vyjít svým zákazníkům vstříc: poskytnout jim prozatímní doklad o pojištění a tím jim umožnit, aby konečnou smlouvu podepsali až v lednu či únoru. Konkurenční pojišťovací společnosti to však označily pouze za marketingový trik, jak přilákat další klienty. Dočasné doklady od České pojišťovny jsou nesmysl, protože platná je podle zákona jen pojistná smlouva. Ta vstupuje v platnost od okamžiku, kdy ji pojišťovna orazítkuje a předá klientovi. "Ty dočasné doklady jsou pro nás jen bezcenné kusy papíru. Nic neznamenají; je to, jako by řidič žádnou smlouvu neměl. Vycházíme ze stanoviska ministerstva financí, které prohlásilo, že ty rozesílané dočasné doklady České pojišťovny jsou neplatné," varoval motoristy ředitel Bambas.

Ve stodole může stát auto bez pojištění

Proti původním hrozbám se ale motoristé nemusejí bát postihů, pokud jejich nepojízdné auto stojí ve stodole a nemá pojištění. Ministerstvo financí, které původně vyhrožovalo dvacetitisícovou pokutou i pro tyto případy, přehodnotilo právní výklad vlastního zákona. Pokud řidič auto

nebude používat a současně jej také nechce odhlásit z evidence policie, nemusí pojistné platit. "Znamená to ale, že ten vůz nesmí ani parkovat na veřejné komunikaci. Může být jen v garáži nebo na soukromém pozemku," vysvětlil Bambas. Dalším ústupkem motoristům je možnost odhlásit z evidence i nepojištěný vůz. Původně ministerstvo hrozilo tím, že od Nového roku bude možné odhlásit starý automobil, jen pokud bude mít zaplacené povinné smluvní pojištění.

Úředníci později dospěli k logickému závěru, že je zbytečné pojišťovat vůz jen proto, aby jej bylo možné odhlásit. "Z evidence tedy budeme vyřazovat i nepojištěné automobily, ale netýká se to třeba už jejich prodeje. Tam bude pojištění potřeba," řekl Bambas. Informace o nepojištěných vozech budou policisté, po

jišťovny, okresní úřady i ministerstva získávat porovnáváním policejní evidence aut a seznamu pojištěných vozů. Ministerstvo vnitra k tomu má odbor spojení a informatiky, pojišťovny zase svou Českou kancelář pojistitelů. Přesná čísla o uzavřených smlouvách zatím nikdo z nich nemá. Známa budou zřejmě až příští týden.

Zdroj: LN z 4. 1. 2000

Autor článku

 

Články ze sekce: Ručení