Policie je oprávněna od řidičů žádat jen doklad o povinném ručení

04.01.2000 | ,
Ručení


Při silničních kontrolách je Policie ČR oprávněna od motoristů vyžadovat pouze doklad o pojištění odpovědnosti zprovozu vozidla (povinném ručení). Majitel vozidla, respektive řidič, proto u sebe nemus...

Při silničních kontrolách je Policie ČR oprávněna od motoristů vyžadovat pouze doklad o pojištění odpovědnosti zprovozu vozidla (povinném ručení). Majitel vozidla, respektive řidič, proto u sebe nemusí mít smlouvu ani složenku ozaplacení příslušné pojistné částky. ČTK o tom dnes informovala tisková mluvčí ministerstva financí Jana Vargová.

"Doklad o zaplacení pojistného, pojistná smlouva o pojištění odpovědnosti či případné další dokumenty nejsourelevantními doklady pro účely kontroly pojištění odpovědnosti při silničních kontrolách Policie ČR," upozornilvýkonný ředitel České kanceláře pojistitelů Jakub Hradec.

Nepředložení dokladu o pojištění odpovědnosti při provozu vozidla na požádání příslušníka Policie ČR je podleHradce považováno za přestupek a lze za něj uložit pokutu do 500 Kč. Poté policie řidiče nahlásí okresnímu úřadu,pod který spadá místem svého bydliště. Ten mu pak ve správním řízení může vyměřit až 20.000 korun pokuty.

Okresní úřady budou nejprve zjišťovat, jestli řidič při silniční kontrole doklad neměl proto, že ho zapomněl doma, zacož mu udělila pokutu už policie, nebo zda pojistku nezaplatil. Pokud řidič pojistku nezaplatil, potrestá ho úřad dalšípokutou. Pokutu nemůže dostat majitel vozidla, které auto již nepoužívá a jako nepojízdné ho má třeba v garáži nebona zahradě, dodal ředitel dopravní policie Zdeněk Bambas.

Nový zákon o povinném ručení zrušil monopol České pojišťovny na jeho poskytování a uložil motoristům, abyuzavřeli novou smlouvu s některou z 12 oprávněných pojišťoven.

Zdroj: ČTK

Autor článku