Kdo nejezdí celoročně, může na po vinném ručení ušetřit

06.01.2000 | ,
Ručení


Řidiči, kteří nepoužívají svůj vůz celoročně, mohou ušet...

Řidiči, kteří nepoužívají svůj vůz celoročně, mohou ušetřit na povinném ručení

Řidiči, kteří nepoužívají svůj vůz celoročně, mohou ušetřit na povinném ručení. Od pondělka 4. ledna mají totiž možnost uložit státní poznávací značku svého vozidla na dopravním inspektorátu. Co je k tomu třeba? "Velký" i "malý" technický průkaz, občanský průkaz (nebo jiný doklad

totožnosti, například pas) a desetikorunový kolek. Policie uloží "espézetku" a "malý techničák" ve svém depozitáři, a tuto skutečnost zapíše do "velkého techničáku". Po dobu uložení SPZ na policii není nutno za vozidlo platit povinné ručení. Ale pozor! Doporučuje se mít takové auto v garáži nebo na vlastním pozemku. Vůz, který je zaparkován na ulici, je účastníkem silničního provozu a musí mít státní poznávací značku. Nemáli ji, je to vrak a jako takový bude na majitelovy náklady odstraněn.

I vrak může způsobit dopravní nehodu

Auto na veřejných komunikacích musí mít zaplaceno povinné ručení za každých okolností, tedy i tehdy, jeli např. nepojízdné. V opačném případě hrozí dvacetitisícová pokuta, odebrání řidičského průkazu a vyškrtnutí vozidla z evidence. Nemluvě o tom, že i takový vůz může způsobit dopravní nehodu (představte si například, že ho někdo z recese o kousek přemístí a někdo jiný do něj nabourá). Až bude majitel "espézetky" uložené na policii chtít se svým autem opět jezdit, přijde si SPZ a OTP na dopravní inspektorát vyzvednout. Znovu zaplatí desetikorunový kolek. Musí ale policii předložit doklad o uzavření smlouvy o povinném ručení s některou z dvanácti pojišťoven, které získaly licenci ministerstva financí.

Zdroj: LN z 6. 1. 2000


Autor článku