Vláda rozhodla, že Konsolidační banka bude mít majoritu v ČKD DS

01.06.1999 | ,
Domovská stránka


Vláda na svém včerejším zasedání rozhodla o tom, že Konsolidační banka získá majoritu v ČKD Dopravní systémy, a to nákupem podílu od Investiční a Poštovní banky (IPB). Uvedl to dnes pro ČT 1 místopředseda vlády pro ekonomiku Pavel Mertlík.
Konsolidační banka má koupit akcie od IPB, a to za zhruba 50 miliónů korun. Tento majoritní podíl by pak Konsolidační banka měla prodat některému ze zájemců. "Je to krok k záchraně této firmy," prohlásil Mertlík.
Vláda jednala i o dvou dalších podnicích: Chemických závodech Sokolov a Vagónce Studénka. Ohledně Chemických závodů vláda podle Mertlíka žádné rozhodnutí neučinila, ale je si vědoma toho, že existují závazky z minulých dob, především škody ekologického charakteru, které bude nutno uhradit ze státních prostředků. "Tato úhrada bude podstatně nižší, než cena, kterou potom vláda za podnik dostane," uvedl Mertlík.
Co se týče pomoci Vagónce Studénka, k té byl podle Mertlíka do jisté míry krok učiněn tím, že vláda pomohla ČKD Dopravní systémy. "Nabytí majority (KoB v ČKD Dopravních systémech) může mít sekundární efekt i na Vagónku Studénka, která je rovněž dceřinou společností holdingu ČKD," dodal Mertlík.

Zdroj: ČTK

Autor článku

Články ze sekce: Domovská stránka