Co týden dal?

05.09.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Americká ekonomika odhalila po problémech na trhu s nemovitostmi i problémy na trhu práce a nepříznivý trend maloobchodních tržeb. Kromě indexu Dow Jones poklesla i většina burzovních indexů. Pokles úrokových sazeb u hypotečních úvěrů od 1. září už většinu z nás ale potěšil. Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Akcie na německém trhu si připsaly nejvýraznější pokles za posledních 5 měsíců po vystoupení šéfa Evropské centrální banky Tricheta, který varoval před hrozbou inflačních tlaků.
  • Evropská centrální banka nechala základní úrokovou sazbu na 4,25 procentech. Prezident banky Jean-Claude Trichet rovněž naznačil, že úrokové sazby se nebudou měnit ani v dohledné budoucnosti.
  • Transatlantická akciová burza Nasdaq OMX Group, která je provozovatelem akciových trhů ve Spojených státech a některých evropských zemích, projevila zájem o Burzu cenných papírů Praha. Podle některých analytiků by Nasdaq mohl usilovat i o většinový podíl, zatím však není jisté, zda nabídku na převzetí opravdu předloží.
  • Rusko a Uzbekistán se dohodly na vybudování nového plynovodu, který by měl sloužit pro vývozy uzbeckého a turkmenského zemního plynu. Rusko údajně také slíbilo dodat Uzbekistánu moderní vojenské technologie.
  • Společnost Google uvedla na trh vlastní internetový prohlížeč nazvaný Google Chrome, který by měl usnadnit přístup k firemnímu vyhledávači a ohrozit dominanci prohlížeče Internet Explorer od společnosti Microsoft. Google nabízí svůj prohlížeč ve 43 jazykových mutacích včetně češtiny.
  • OECD zhoršila prognózu ekonomického růstu pro Evropu, USA porostou rychleji. Hrubý domácí produkt celé eurozóny vzroste letos podle OECD jen o 1,3 procenta namísto 1,7 procenta, které očekávala předchozí prognóza. Německo poroste o 1,5 procenta, Velká Británie o 1,2 procenta, ve Francii o 1 procento a Itálie pouze o 0,1 procenta.
  • Rusko poprvé po roce snížilo vývozní cla na ropu. Kvůli poklesu cen ropy na světových trzích snížilo vývozní cla z rekordní úrovně 495,9 dolaru za tunu (8400 Kč) o dvě procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Mopísek – stavební spoření pro děti!

Hledáte výhodné stavební spoření pro své nezletilé děti? Modrá pyramida nabízí pro klienty do 15 let nulový poplatek za uzavření smlouvy s cílovou částkou 50.000 Kč. Pokud chcete uzavřít smlouvu s vyšší cílovou částkou, i tak je Mopísek výhodný. U smlouvy s cílovou částkou od 51.000 Kč do 200.000 Kč je účtován pouze poloviční poplatek (0,5 %) z rozdílu cílové částky mínus 50.000 Kč.
Můžete tak ušetřit až 1.250 Kč a navíc získat od nás finanční odměnu 600 Kč.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ministerstvo práce a sociálních věcí navrhlo zvýšit od 1. ledna 2009 průměrný vyplácený důchod o 330 Kč, tj. o 3,4 %. Pokračuje tak zvyšování penzí za současné vlády. Za období leden 2008 - leden 2009 dojde po třech valorizacích k celkovému zvýšení průměrného starobního důchodu o 1 150 Kč.
  • ČSA vytvořily za první pololetí letošního roku ztrátu ve výši 178 milionů korun. Provozní výsledek hospodaření se ale meziročně zvýšil o 650 milionů korun na 201 milionů.
  • Silná koruna z posledních měsíců zaznamenala první oběti v podobě ztrát vývozců. Posilující kurz koruny připraví tuzemské automobilové výrobce letos o nejméně deset miliard korun.
  • Zahraniční obchod skončil v červenci s přebytkem 7,2 miliardy korun, což je meziročně o 8,1 miliardy korun více. Výsledku pomohl především růst přebytku v obchodě se stroji a dopravními prostředky o 7,2 miliardy korun. Negativně se naopak projevil vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy o 2,8 miliardy Kč.
  • Vláda zakázala jízdu kamionům v pátek odpoledne po celý rok. Kamiony nebudou moci na silnice v době od 15:00 do 18:00. Zároveň se rozšíří nedělní zákaz na téměř celý den do 22:00 a na všechny silnice. Ihned proti tomu vystoupily Hospodářská komora České republiky a Svaz průmyslu a dopravy ČR.
  • Česká televize do konce roku spustí digitální zemské vysílání veřejnoprávního multiplexu z dalších 12 vysílačů. Vypnuto bude celkem sedm analogových vysílačů programu ČT2 a do konce října 2008 opustí Česká televize přechodný multiplex A.
  • Podle údajů na účtech Ministerstva financí vedených v České národní bance dosáhly k 31. srpnu 2008 celkové příjmy státního rozpočtu 691,4 mld. Kč, celkové výdaje 686,1 mld. Kč. Vznikl tak přebytek hospodaření ve výši 5,3 mld. Kč.
  • Agentura Moody’s potvrdila dlouhodobý rating ČSOB na investiční úrovni A1. Jde o nejvyšší možný rating aktuálně dosažitelný v ČR. Zvýšení ratingu je možné pouze v případě zvýšení ratingu České republiky.
  • Pojišťovnám se během prvního pololetí 2008 podařilo odhalit více pojistných podvodů než ve stejném období loni. Nejčastěji se podvádí v pojištění vozidel, úrazovém a cestovním pojištění, začínají se objevovat i případy podvodů v životním pojištění. Vyplynulo to z ankety ČTK mezi největšími tuzemskými pojišťovnami.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Co říkáte zvýšení daňové povinnosti pro lidi s příjmem pod 21 tisíc od 1.1.2009?

Daňové změny, pokud se nic nezmění, zvýší dvěma třetinám občanů poměrně výrazným způsobem daňové zatížení od ledna příštího roku. Jde především o důsledek nižších slev na dani. Věděli jste o tom? Jak hodnotíte tuto situaci?   

                                         


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V našem firemním centru je předělaná celé sekce Financování firem. Dozvíte se zde vše od úplných základů jako minimální velikost základního kapitálu pro jednotlivé právní formy až po moderní, méně časté nástroje firemního financování, podnikatelské inkubátory, příklady možných obligací apod.
  • Důsledkem snížení sazeb České národní banky je i současný pokles úrokových sazeb hypotečních úvěrů. Po dlouhé době zdražování tak lze vlastní bydlení na hypoteční úvěr pořídit o něco levněji. Banky snížily sazby průměrně o 0,3 procentních bodů, což ilustruje i naše aktuální srovnání hypotečních úvěrů.

 

Zajímá vás oblast investování a dění na kapitálových trzích? Navštivte naši novou sekci Kurzy, kde naleznete on-line data o akciích a akciových indexech, podílových fondech, komoditách, měnách a měnových párech, jejich historický vývoj a celou řadu užitečných informací. Základem úspěchu při investování je rychlý přístup k informacím, proto nechybí ani aktuální zpravodajství z kapitálových, komoditních a měnových trhů a zajímavé investiční analýzy od renomovaných společností.

Vstupte do sekce Kurzy!

Fintriky

Kromě oblíbených forem financování, jako jsou kontokorentní, investiční a provozní úvěry, leasing a factoring, existují i další formy, které nejsou využívány v takové míře, aby zlidověly. Mohli jste si tak přečíst fintriky o eskontním úvěru, lombardním, emisním a hypotečním úvěru, podnikatelských inkubátorech a hybridních formách včetně tichého společenství a rizikového kapitálu.


Anketa

Že dojde v říjnu opět ke zdražení plynu je téměř jisté. Prodejci ho však zdraží různě. RWE Transgas v průměru o 10,4 procenta, E.ON v průměru o 5 procent. Změnili byste kvůli tomu dodadavatele?

  • Ano, jsem schopen/a přejít, kde bude levněji - 54 %
  • Ano, jsem schopen/a přejít, kde bude levněji - 46 %

Autor článku

Karel Pospíšilík


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU