Zürich Financial Services ovlivněna útokem v USA

09.10.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Má útok v USA vliv na ztrátu, kterou  Zürich Financial Services vykazuje, nebo jde jen o spekulace…


Zürich Financial Services dnes zdvojnásobila odhad své ztráty, odůvodnila to ztrátami způsobenými útokem na USA. Odborníci se dohadují zda pojišťovny a zajišťovny činí z útoku své alibi pro vykazované ztráty, které jsou přehodnocovány.

Je více možností, co mohlo vést k přehodnocení ztrát.

1. Chybné , ukvapené odhady ihned po útoku, kdy pojišťovna a její odhadci neměli k dispozici úplné informace o škodách, neznali všechny konsekvence útoku na USA na oblast pojišťovnictví (škody v neživotním pojištění, zvýšení zajistného apod.).

2.  Může se jednat stejně jako v minulých týdnech u zajišťoven Münchner Rück či Swiss Re o taktiku pojišťovny, která zvýšením odhadovaných ztrát pro rok 2001 navodí atmosféru, že ztratila více, než se čekalo a že to podstatně ovlivní její hospodaření. Takovou taktikou získávají pojišťovny všeobecně motiv pro zvyšování sazeb pojistného, jakožto pro úspěch v případném vyjednávání s vládami o přísunu dotací a subvencí do odvětví.

Tyto prostředky by měly pojišťovnám zajistit stabilitu jejich hospodaření, ale pouze za předpokladu, že nedojde k eskalaci konfliktu v Afghánistánu do jiných zemí, do jiných oblastí. Pak by docházelo k dalším a dalším ztrátám, které by již některé z pojišťovacích koncernů (Pojišťovna Zürich nechť poslouží jako příklad), nemusely uhradit ze svých rezervních fondů. Za této situace by docházelo k rozpouštění zisků minulých let, ke snižování základního jmění. Za této situace bychom také museli čekat velmi výrazný pokles kurzů akcií pojišťovacích domů na burzách. Akcie pojišťovny Zürich klesly na švýcarské burze SWX za poslední rok o více než 60%.

Zdá, že konkrétně kapitálová vybavenost pojišťovny Zürich je natolik dobrá, že pojišťovna bez problémů situaci zvládne. Zvýšení škod se týká pouze obchodů na jednom kontinentu (v USA). Pojišťovna operuje na velkém množství trhů a rizika ztrát diverzifikuje.


Naše zpravodajství se tímto tématem neustále zabývá, sledujte předchozí zprávy jako: Vliv teroristického útoku na pojistný trh, Škody v USA - EU zřejmě nezasáhne.
 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ