Akcionáři fondu Mercia budou opět rozhodovat o jeho likvidaci

31.05.1999 | ,
Domovská stránka


Akcionáři vytunelovaného investičního fondu Mercia budou na dnešní valné hromadě v Hradci Králové opět rozhodovat o jeho likvidaci. Dalšími body programu jednání valné hromady je schválení loňské účetní závěrky, změna stanov a doplnění statutárních orgánů fondu.
Návrh na likvidaci budou akcionáři projednávat již potřetí. Likvidace fondu byla poprvé na programu valné hromady v závěru roku 1997. Tehdy však akcionáři ve víře, že se jim část zmizelého majetku podaří do fondu vrátit, likvidaci odmítli. Podruhé jednali o likvidaci letos v březnu, kdy však akcionáři navrhující likvidaci nezískali pro svůj záměr potřebnou většinu.
Mercia, kterou od počátku roku 1995 do uvalení nucené správy v prosinci 1996 ovládala skupina kolem Královéhradecké brokerské (KHB), měla za jejího působení přijít o většinu majetku. Základní jmění Mercie činí 466 miliónů korun. Vlastníky fondu je 20.300 fyzických osob.
KHB je i jednou z firem figurujících v poškození investičního fondu Trend a v přesunu majoritního balíku akcií Kotvy na Kypr. Celková škoda způsobená fondům Mercia a Trend byla policií vyčíslena na více než 1,3 miliardy korun. V případu je obžalováno sedm osob.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka