Student a finance: Jak přežít dva semestry?

10.09.2008 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Při veškeré pracovní snaze a upírání si všemožných požitků nejdou některé formy studia finančně zvládnout z vlastních úspor. I když to není ideální řešení, přicházejí na řadu bankovní půjčky.

Téma týdne: Školní rok začíná

Vysokoškoláci se již pomalu chystají na vstup do nového semestru. Akademický rok 08/09 je za dveřmi. Pro studenty to znamená i nemalé výdaje a do léta časově omezenou možnost přivýdělku.

Financovat studium lze z léta našetřenými penězi. Pokud tedy nějaké jsou. Některým stačí i přivýdělek během studia. Zda však student zvládne finančně pokrýt oba semestry, záleží na mnoha faktorech. Namátkou zmiňme typ školy (státní/veřejná/soukromá/zahraniční), lokalitu školy (v místě bydliště/dojíždění) či stupeň podpory rodiny. V některých případech je i přes moudrou radu “pracujte a nezadlužujte se“ těžké studium utáhnout. Potom nezbývá, než se poohlédnout po vhodných bankovních produktech a nakombinovat je tak, abyste ústavům nezaplatili zbytečně moc. V zásadě si můžete půjčit na kontokorent, kreditní kartu či speciální studentský úvěr.


Krátké peníze: kontokorent a kreditka


Základním studentským bankovním nástrojem je běžný účet. Jedná se o produkt zcela bez nástrah, kdy banky spíše usilují o budoucího trvalého klienta (viz i článek Studentský účet? Zařiďte si rovnou dva!). Po dobu studia na něm totiž moc nevydělají. Účty jsou ve velké většině poskytovány bez poplatku za vedení (i platební karty) a jejich vlastnictví přináší další výhody ve formě bonusů na kartu ISIC apod. Zřídit si studentský účet je tedy rozhodně dobrou investicí, kde je potřeba akorát hlídat jeho překlopení na standardní účet po studiu (viz i článek Pohled za hranice studentských účtů). Nedílnou součástí studentských účtů bývá i možnost povoleného přečerpání do mínusu – kontokorentního úvěru. Tím je vhodné financovat nenadálé výdaje typu nákupu skript. Úroky (kolem 15 % p. a.) se počítají od prvního dne a v případě několikaměsíčního užívání se může cena vyšplhat na 1-2 tisíce korun navíc (viz i článek Studentské debety). 

Kreditní kartu pro studenty nenabízí zatím mnoho bank. Pokud se k ním však dostanete, můžete ji efektně kombinovat třeba s kontokorentem či druhou kreditkou (viz i článek Kombinujeme kontokorent a kreditní kartu). Tento úvěrový nástroj totiž díky bezúročnému období (cca 50 dní) umožňuje dluh zadarmo. Když si bezúročné období dobře pohlídáte, překlenete chytře finanční nedostatek (viz i článek Studenti, usnadněte si cestování s kreditkou!). V případě, že se do něj nevlezete, lze kreditku zalepit kontokorentem, který je úročen přeci o něco výhodněji.


Studentské úvěry – lék na školné


Kontokorentní úvěry a kreditní karty pomohou v situacích, kdy víte, že příjem je na dosah, ale potřebuje finance o pár dnů dříve. Při nutnosti platit za semestr desetitisícové školené jsou vám však slušně řečeno k ničemu. Tam potřebujete úvěry s odložením splatnosti minimálně o rok, nejlépe na celé studium. Vzhledem k tomu, že otázka školného i na veřejných vysokých školách (VVŠ) visí stále ve vzduchu, banky začínají podobné půjčky zviditelňovat ve svých úvěrových portfoliích. Náklady na studium lze tak pokrýt pouze konstantní splátkou úroků z neměnné výše úvěru a ten pak doplatit po vystudování (viz i článek Kde si půjčit, když stipendium nestačí...).    

Autor článku

Tomáš Skolek


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ