Studenti, nespoléhejte se na peníze od rodičů!

12.09.2008 | , Finance.cz
Studentské centrum


Pracovat nebo podnikat při studiu je pro některé studenty životní nutností, pro jiné jen možnost, jak získat peníze navíc. Pro všechny je to ale velká událost ...

Téma týdne: Školní rok začíná


Podmínky pro uzavření pracovněprávního vztahu, tj. dosažení 15 let věku a formální ukončení povinné školní docházky budou zajímat pouze čerstvé absolventy základní školy. Povinná školní docházka se formálně ukončuje nikoli k 30. červnu, ale 31. srpnu. Je ale po prázdninách, takže to už není problém ani pro ně. Po splnění těchto podmínek má student dvě možnosti. První možností je nechat se zaměstnat, druhou je začít podnikat.


Nechat se zaměstnat


Zaměstnanecký poměr je pro většinu studentů nejschůdnějším řešením, jak si přivydělat během studia. Existují tři formy zaměstnaneckého poměru - klasický pracovní poměr na základě pracovní smlouvy nebo využití jedné ze dvou dohod o pracích konaných mimo pracovní poměr – dohoda o provedení práce a dohoda o pracovní činnosti. To znamená, že už 15letí mohou pracovat 40 hodin týdně, ale s určitými omezeními. Délka směny je omezená na 8 hodin, mladiství zaměstnanci tak nemohou pracovat přesčas a ani v noci. Přestože středoškoláci mohou pracovat stejně jako vysokoškoláci, zaměstnavatelé dávají přednost vysokoškolákům, kteří mají více zkušeností.

Hlavním rozdílem mezi klasickým pracovním poměrem na základě pracovní smlouvy a dohodou o pracovní činnosti na straně jedné a dohodou o provedení práce na straně druhé je odvod sociálního a zdravotního pojištění. Dalšími rozdíly je forma smlouvy, existence zkušební doby a rozsah práce.

Druh smlouvy Pojištění Forma smlouvy Zkušební doba Maximální rozsah
klasický pracovní poměr Ano Písemná Ano 40 hodin týdně
dohoda o pracovní činnosti Ano Písemná Ano 20 hodin týdně*
dohoda o provedení práce Ne Písemná i ústní Ne 150 hodin ročně

*Jedná se o průměrnou hodnotu (tedy jeden týden to může být 25 hodin a další týden 15 hodin).


Na co by studenti rozhodně neměli zapomenout, jsou náležitosti dohod konaných mimo pracovní poměr. V případě dohody o pracovní činnosti jde především o odměnu a místo výkonu práce. V případě dohody o provedení práce jde i o takové náležitosti jako obsah práce, den nástupu do práce, sjednaný rozsah pracovní doby, doba, na kterou se dohoda uzavírá. Informace o zaměstnání během studia můžete čerpat rovněž z článku Zaměstnání při studiu.


Jak si práci dohodnout


Nejjednodušší způsob, jak si sehnat zaměstnání, je sehnat si ho sám nebo zprostředkovaně. Mělo by však jít o známé prostředí, např. o firmu, ve které pracuje nebo pracoval příbuzný nebo kamarád. Sehnat si zaměstnání v neznámé firmě na vlastní pěst může být stejně riskantní jako sehnat ho zprostředkovaně přes neznámou personální agenturu. Agentur je spousta, můžeme je rozdělit jednak na internetové a kamenné (ty mohou mít také internetové zprostředkování nabídek a poptávek) a jednak na celorepublikové a regionální. Kritériem výběru by měla být především zkušenost ať už osobní nebo zprostředkovaná s prací personální agentury. Pokud plánujete sezónní práci a pokud budete s touto prací spokojení a váš zaměstnavatel rovněž, domluvte se i na příští sezónu. Někteří zaměstnavatelé rádi spolupracují s osvědčenými brigádníky a nevadí jim za to zaplatit.


Nejfrekventovanější obory


Největší zájem ze strany studentů je o administrativní práce, tyto práce ale tvoří pouze třetinu nabídek. Je to například práce na recepci, kontrola smluv nebo brigáda hostesek na různých akcích. V nabídce personálních agentur dominují manipulační práce jako práce ve skladech hypermarketů, logistických i výrobních firem. Žádaní jsou také mladí informatici, kteří mohou firmám nabídnout mnohdy lepší práci za menší peníze než specializovaná IT firma. Rovněž v advokátních kancelářích zaměstnávají studenty, kteří doručují písemnosti, nechávají ověřovat listiny u notářů atp. Navzdory posilující koruně je pořád velký zájem o práci v zahraničí, tento zájem ale klesá ve prospěch studia v zahraničí.


Jakou odměnu můžete očekávat?


Minimální mzda za měsíc je 8000 Kč při 40hodinovém pracovním týdnu nebo 48,10 Kč na hodinu.


Tato hodnota se může ještě snížit o

  • 10 % v případě, že jde o první pracovní poměr nebo obdobný pracovní vztah zaměstnance ve věku 18 až 21 let, a to po dobu 6 měsíců ode dne vzniku pracovního poměru nebo obdobného pracovního poměru,
  • 20 % v případě, kdy jde o mladistvého zaměstnance.


Skutečná hodinová mzda se liší podle regionu a náročnosti či odbornosti práce. Například v Praze se pohybuje kolem 100 Kč na hodinu, v Moravskoslezském kraji kolem 70 Kč na hodinu.


Jakou daň student zaplatí?


Pro daň z příjmů není důležité, jakou dohodu či smlouvu student uzavřel, ale zda u zaměstnavatele podepsal prohlášení.  Toto prohlášení lze podepsat pro dané období pouze u jednoho zaměstnavatele. V případě, že prohlášení nepodepíše, bude mu zaměstnavatel z příjmu do  5000 Kč měsíčně srážet srážkovou daň 15 %. Při příjmu nad 5000 Kč potom daň ve stejné výši, tentokrát však již zálohou.


Pro zaměstnance je lepší prohlášení podepsat. V tomto případě mu zaměstnavatel sráží zálohou daň, a díky tomu lze provést roční zúčtování záloh daně či si podat daňové přiznání. A co je ještě důležité, v tomto případě může zaměstnavatel uplatňovat při výpočtu daně slevy na dani a to jak na poplatníka, tak pokud student donese potvrzení ze školy, také slevu na studenta.

Studenti často nepracují během celého roku, proto pokud požádají o roční zúčtování záloh daně či si podají sami daňové přiznáním, mohou část odvedených záloh daně získat zpět. Toto však již nelze provést v případě, že je odvedena srážková daň!


Podnikání během studia


Přestože různá dotazníková šetření a ankety potvrzují, že zájem studentů o vlastní podnikání je spíše okrajový, je studentské prostředí vhodné pro zahájení podnikatelské dráhy. Vysoké školy se podílejí na provozu řady podnikatelských inkubátorů, které se více či méně zaměřují právě na studenty. Záměrem těchto aktivit není dosahovat během krátké doby závratných výsledků, ale spíš naučit mladé lidi, jak se chovat v konkurenčním prostředí. Proto řada inkubátorů zavádí tzv. preinkubaci, během níž se začínající podnikatelé učí, jak sestavovat podnikatelský plán, jak ho realizovat atp. Informace o podnikání během studia najdete také v článku Podnikání při studiu má své výhody.

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát