Valná hromada fondu Mercia se pro neúčast akcionářů nekonala

31.05.1999 | ,
Domovská stránka


Valná hromada vytunelovaného investičního fondu Mercia se dnes pro neúčast akcionářů nekonala. Na začátek července proto bude svolána náhradní valná hromada, která bude usnášeníschopná při jakémkoliv počtu akcionářů, řekl ČTK předseda představenstva fondu Bedřich Moulík.
Uvedl, že Mercia nyní žaluje různé subjekty o návrat majetku v hodnotě kolem 350 miliónů korun. Ohledně zmizelých akcií Kotvy fond již uzavřel dohodu s kyperskou společností Forminster Enterprises Limited. Vypořádání však podle Moulíka brání blokace akcií státním zástupcem.
Návrat dalšího majetku do fondu však předseda představenstva Mercie vidí skepticky. "Firmy, po kterých požadujeme více než 300 miliónů korun, jsou nyní buď v likvidaci nebo v konkursu," řekl. Mercia, kterou od počátku roku 1995 do uvalení nucené správy v prosinci 1996 ovládala skupina kolem Královéhradecké brokerské (KHB), měla za jejího působení přijít o 90 procent majetku.
Základní jmění Mercie je 466 miliónů korun a jejími vlastníky je přes 20.000 fyzických osob. Na jednu akcii připadá jmění v hodnotě kolem 18 korun, po vypořádání Kotvy by to mohlo být kolem 50 korun, uvedl Moulík.
Vytunelování Mercie policie spojila s případem investičního fondu Trend, neboť se na poškození obou subjektů měly podílet stejné osoby z okruhu firem kolem KHB. Celková škoda způsobená fondům Mercia a Trend byla policií vyčíslena na více než 1,3 miliardy korun. V případu je obžalováno sedm osob.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka