KBC nabídla za ČSOB nejvíc, nevyloučila prodej části akcií

01.06.1999 | ,
Domovská stránka


KBC Bank, která zvítězila v soutěži o státní podíl v Československé obchodní bance, nabídla 40,047 miliardy korun. Deutsche Bank nabídla 34,037 miliardy korun, Hypovereinsbank 30,180 miliardy korun. Vyplývá to z důvodové zprávy, na jejímž základě včera vláda rozhodla a kterou má ČTK k dispozici.
Z materiálu vyplývá, že KBC jako jediná z tří bank uvažuje ve strategických záměrech o tom, že by mohla část akcií ČSOB prodat před uplynutím tříleté lhůty, při zachování kontroly nad bankou. Mezi možnými kupci uvádí Evropskou banku pro obnovu a rozvoj (EBRD) či International Finance Corporation (IFC), jež je součástí Světové banky. Ostatní dvě banky nemínily prodat akcie ČSOB po dobu minimálně tří let.
Vyřešení tzv. slovenské otázky, tedy pohledávky za Slovenskou inkasní jednotkou, požadovala Hypovereinsbank před privatizací ČSOB či znovupotvrzení Stabilizační smlouvy a jednání se slovenskou stranou po privatizaci. Deutsche Bank byla připravena otázku řešit před i po privatizaci ČSOB, KBC si přeje vyřešit problém po privatizaci.
Vítězná KBC je stoprocentní dcerou KBC Bank and Insurance Holding NV, ve kterém je největším akcionářem Almanij NV s 66,8 procenta akcií. KBC je přítomna více než ve 30 zemích. Má přibližně 2,5 miliónu individuálních klientů a 20procentní podíl na belgickém trhu drobného bankovnictví. V rámci podnikového bankovnictví má asi 130 tisíc klientů.
KBC má do Moody's rating Aa3, od Standard and Poor's (SP) AA- . Deutsche bank má od Moody's Aa1 a od SP AA+. Hypovereinsbank má od Moody's Aa2 a od SP AA-.

Zdroj: ČTK

Autor článku

 

Články ze sekce: Domovská stránka