Co týden dal?

12.09.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Světová ekonomika má stále výraznější problémy. Přestože americká ekonomika vykázala v předchozím čtvrtletí určité oživení, zbylé dvě největší ekonomiky světa - eurozóna a Japonsko hlásí za stejné období pokles. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Hrubý domácí produkt Japonska klesl v 2. čtvrtletí v celoročním přepočtu o tři procenta, tedy mnohem více než uváděl předběžný odhad, který počítal se snížením růstu o 2,4 procenta. Propad způsobily hlavně nízké kapitálové výdaje a slabý vývoz. Vládní údaje tak potvrzují obavy z toho, že druhá největší světová ekonomika po nejdelší poválečné expanzi sklouzává do recese.
  • Severomořská ropa Brent se tento týden propadla nejníže za posledního půl roku. Ropa v posledních dnech oslabuje i přesto, že kartel OPEC překvapivě rozhodl o snížení těžby o zhruba půl milionu barelů denně. Ropu tlačí dolů silný kurz dolaru a snížený odhad světové poptávky, naposledy od Mezinárodní agentury pro energii.
  • Nynější propad ruských akcií o polovinu na dvouleté minimum je podle ruského prezidenta Dmitrije Medveděva dočasný. Prezident dodal, že je v moci ruské vlády, aby propad zvrátila a dostala akcie zpět na úrovně, kde byly na začátku roku.
  • Polsko se bude snažit přijmout jednotnou evropskou měnu euro v roce 2011. Řekl to tento týden předseda polské vlády Donald Tusk. Ze zemí střední Evropy bude mít euro jako první Slovensko, a to už od ledna příštího roku. "Naším cílem je (přijmout euro) v roce 2011. Je to cílem vlády. Je to obtížný, ale splnitelný úkol," řekl doslova Tusk.
  • Ekonomika eurozóny, tedy zemí, kde se platí eurem, by měla místo očekávaných 1,7 procenta meziročně vzrůst jen o 1,3 procenta. Ve druhém čtvrtletí dokonce unijní ekonomika poklesla ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,1 procenta a ekonomika eurozóny o 0,2 procenta.
  • Francouzská automobilka Renault představila plán na zrušení 6000 pracovních míst, a to převážně v domácích závodech. Plán vyvolal protesty ze strany odborového svazu CGT, který vyhlásil na čtvrtek stávku. Renault zaměstnává zhruba 134.000 lidí. Svaz CGT podle agentury AP vyzval francouzského prezidenta Nicolase Sarkozyho, aby proti těmto plánům zakročil. Francouzská vláda kontroluje v Renaultu zhruba 15procentní podíl.
  • Americká vláda se rozhodla převzít kontrolu nad hypotečními agenturami Fannie Mae a Freddie Mac, které se potýkají s krizí na hypotečním trhu ve Spojených státech. Oznámil to ministr financí Henry Paulson. Opatření je součástí snahy vlády o podporu trhu s bydlením, jehož útlum má negativní dopad na celou ekonomiku. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojistěte si své bydlení!

Hledáte pro váš byt vhodné pojištění domácnosti s pojistnou částkou až 700.000 Kč, dobrou cenou a se spoluúčastí pouze 500 Kč? Nabízíme DOMOV+ od ČSOB Pojišťovny s širokým rozsahem pojištění: požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití, pád stromů nebo stožárů, tíha sněhu a další rizika. To vše v našem Prodejním centru se slevou 18 % na pojistném a dalším snížením pojistného o 5 % za každý rok bez pojistné událost, maximálně o 20 % (za 4 roky).

 

Posledních 7 dní doma

  • Až 4,19 milionu eur (102 milionů korun), plánuje získat developerská společnost ECM z nové emise 250.000 akcií. Nové kmenové akcie v nominální hodnotě 1,7 eura za akcii budou vydány s účinností k 15. září. ECM chce z peněz získaných z nové emise cenných papírů posílit svou kapitálovou pozici. Za letošní první pololetí se společnost dostala do ztráty téměř 20 milionů eur (kolem 490,5 milionu korun).
  • Průměrné mzdy zaměstnanců ve veřejném sektoru v příštím roce dosáhnou 23.865 korun a proti letošnímu roku stoupnou o pět procent. Novinářům to řekl ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Podle propočtů ministerstva je z meziročního srovnání údajů za loňský a letošní rok zřejmé, že zaměstnancům narostly čisté mzdy, což způsobilo zavedení daňových slev a bonusů v rámci reformy veřejných financí.
  • Poštovní spořitelna chce nadále nabízet služby na všech 178 místech, na nichž chce Česká pošta od října kvůli ztrátovosti nahradit síť kamenných poboček motorizovaným doručováním. Pošta v současnosti provozuje 3387 kamenných poboček. Na konci roku chtěla 178 ztrátových zavřít a nahradit je motorizovaným doručováním nebo jinou formou.
  • Firmy z České republiky potvrdily svoje silné zastoupení mezi pěti stovkami největších společností ze střední Evropy. Podle nejnovější studie Central Europe´s Top 500 od poradenské společnosti Deloitte se v žebříčku sestaveného podle tržeb za rok 2007 umístila z českých firem nejvýše automobilka Škoda Auto, kterou předstihly jen polský ropný koncern PKN Orlen a maďarská skupina MOL. Jako pátá skončila elektrárenská společnost ČEZ, která navíc vykázala vůbec nejúspěšnější zhodnocení kapitálu ze všech sledovaných firem.
  • Česká ekonomika letos ve druhém čtvrtletí vzrostla meziročně o 4,6 procenta, proti předchozímu čtvrtletí stoupla o 0,9 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Oproti předběžnému odhadu z poloviny srpna statistici zvýšili meziroční růst HDP ve druhém čtvrtletí o 0,1 procentního bodu. ČSÚ zároveň upřesnil odhad vývoje za první čtvrtletí na meziročních 5,4 procenta, v úhrnu za první pololetí tak HDP vzrostl o pět procent.
  • Stát možná začne příští rok po dvou letech opět dotovat hypotéky mladým lidem do 36 let. Průměrná úroková sazba totiž za letošek pravděpodobně přesáhne 5 %. Stát vyplácí příspěvky, pokud průměrná úroková sazba přesáhne pět procent. Průměrnou sazbu vyhlašuje začátkem roku ministerstvo pro místní rozvoj. Pro letošek činí průměrná sazba 4,89 procenta, MMR však již Euru potvrdilo, že příští rok budou průměrné úroky přes pět procent.
  • Banky v tuzemsku registrovaly na konci června téměř 8,85 milionu vydaných platebních karet, což představovalo meziroční nárůst o více než 7,2 procenta. O 21 procent pak meziročně stoupl počet kreditních karet, kterých bylo přes 1,26 milionu. Vyplývá to ze statistik Sdružení pro bankovní karty.
  • Česká televize dostala od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání deset pokut v celkové výši 2,7 milionu korun v rozmezí od 50.000 do milionu Kč. Důvodem je, že podle RRTV veřejnoprávní televize porušila pravidla pro vysílání reklamy a sponzorování pořadů. 

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Co říkáte zvýšení daňové povinnosti pro lidi s příjmem pod 21 tisíc od 1.1.2009?

Daňové změny, pokud se nic nezmění, zvýší dvěma třetinám občanů poměrně výrazným způsobem daňové zatížení od ledna příštího roku. Jde především o důsledek nižších slev na dani. Věděli jste o tom? Jak hodnotíte tuto situaci?   

                                                    


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Bezesporu nejvýraznější novinkou tohoto týdne je opětovné spuštění našeho slovenského sesterského portálu Finance.sk. Naleznete zde stejně jako na Finance.cz řadu užitečných informací, kalkulátorů, srovnání finančních produktů a spousty dalších průvodců a dat ze světa financí. To vše zabaleno do nové, atraktivní a moderní grafiky.
  • Naše Firemní centrum jsme rozšířili o novou sekci Start a rozvoj firmy. Najdete zde informace o zakládání společností, živnostenském podnikání, marketingu, důležité informace pro zájemce o vstup do podnikatelského inkubátoru a frančízingu. Tuto sekci budeme postupně doplňovat o zajímavé průvodce ze světa podnikání.
  • Náš portál pro vás ve spolupráci se společností Colosseum a.s. připravil sérii článků, které se budou zabývat různými komoditami. První článek ze Seriálu o komoditách se jmenuje Zlato - investorův bezpečný přístav a jak už název napovídá, dozvíte se v něm spoustu nejen investičních zajímavostí o tomto ušlechtilém kovu.
  • V tomto týdnu jsme pro vás rozšířili nabídku našeho Prodejního centra o produkty společnosti WPB. Nyní si můžete tedy on-line sjednat WPB Spořící účet nebo WPB Termínovaný vklad. Vyberte si, jak budete spořit. 

 

Fintriky

Studentská léta jsou pro většinu z nás nejkrásnějším životním obdobím, na které vzpomínáme celý život. Kromě radostí s sebou však přináší i řadu starostí. A jedním z nejčastějších problémů každého studenta jsou finance, kterých není nikdy dostatek. Proto právě na finanční stránku studia jsme zaměřili naše aktuální fintriky. Když pomineme štědré "sponzorské" dary od rodičů, lze peníze při studiu získat řadou způsobů - pomocí stipendií, studentských úvěrů a půjček nebo zaměstnáním či brigádou. Zaměřili jsme se také na možnosti jak ušetřit pomocí studentských karet.


Anketa

K 31. srpnu skončila platnost padesátihaléřů v obchodech, hodně zákazníků si v souvislosti s tím začalo stěžovat na zdražování jednotlivých položek. Celý týden jsme se vás proto ptali, jak tuto změnu promítli do cen prodejci ve Vašem okolí?

  • Zaokrouhlují jednotlivé položky - 26 %
  • Zaokrouhlují konečnou cenu nákupu - 74 %

Autor článku

Michal Ruml  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU