Jak spořit pro mladé a děti ?

15.10.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Rodiče a prarodiče mají několik možností, jak spořit svým dětem a vnoučatům do budoucna. Pomineme-li produkty stavebních spořitelen, pojišťoven a penzijních fondů, lze z oblasti bankovnictví vybrat také několik možností.

V minulosti byly velmi rozšířené vkladní knížky. Snad každý z nás si ze svého dětství pamatuje, jak mu rodiče skoro všechny větší obnosy, které kdy dostal například od babiček a dědečků, ukládaly na tuto knížku s dovětkem, že se mu později ušetřené peníze budou hodit. Vkladní knížky můžete pro spoření použít i nyní. Existuje jich několik druhů, můžou být s výpovědní lhůtou i bez ní (zde je úrok samozřejmě nižší). Vkladní knížky na jméno jsou také ze zákona pojištěny. Spoření na vkladních knížkách je bez rizika a můžete podle libosti vkládat různě vysoké úložky (i bezhotovostně) v nepravidelných intervalech. Jako počáteční vklad většinou postačí pár desítek korun. Některé banky vedou i speciální dětské knížky např. Poštovní spořitelna, kde jsou i různé prémie a výhody (např. členství v klubu Čtyřlístek). Tento druh spoření je vhodný spíše pro menší děti, které se ještě neumí hospodařit s penězi.

Další možností jsou různé druhy spořících účtů, kde lze volněji manipulovat s penězi. Zde však pozor na to, jaká výpovědní lhůta je k účtu stanovena a jaký počáteční vklad banka požaduje, pohybuje s řádově v několika tisících korun. Tento účet jak také úročen daleko vyšší úrokovou sazbou než nabízí běžný účet.
Výhodou těchto účtů je nyní možnost sjednání tohoto účtu k běžnému a dohodnout se s bankou na automatickém převodu nadměrného zůstatku (ten si stanovíte sami) na lépe úročený spořící účet. V některých bankách lze zřídit i běžné účty, které jsou určeny přímo pro děti a mladé (junior účty), které jsou oproti klasickým běžným účtům zvýhodněny menšími či skoro žádnými poplatky. A jsou k nim vydávány i platební karty, takže vaše dítě se může učit hospodařit s penězi již od mládí.
Pro mladé lidi lze využít tohoto spojení tzv. inteligentních účtů také pro vyplácení kapesného, jež putuje na běžný účet a na spořící uložit větší částku, kterou jste naspořili pro své ratolesti v minulosti. Na běžném účtu je stanoven limit, pokud je tento limit přesáhnut, je nadbytek peněz automaticky převeden na spořící účet, takže vaše dítě může spořit také samo, pokud bude šetřit své kapesné a neutratí je celé. V případě nutné potřeby lze po uplynutí výpovědní doby vybrat určitou částku i ze spořícího účtu.
 
Podobně mohou sloužit i studentské účty. Studentské účty jsou vlastně klasické běžné účty, které si mohou zřídit studenti vysokých a vyšších odborných škol (v některých případech i studenti středních škol - starší 18 let). Důležité je, že se k těmto účtů váže řada výhod. V současné době nabízejí studentské účty čtyři banky Česká spořitelna, Československá obchodní banka, Komerční banka a Union banka.
Jednou z výhod studentských účtů je u většiny bank vyšší úrok, který dosahuje až tří procent. Důležitou a oblíbenou výhodou je možnost zřídit si k účtu kontokorent pro případ momentálního nedostatku peněz na účtu. Vedení studentský účtů u všech bank je zdarma a kromě jedné banky si ostatní nic neúčtují ani za výpis z účtu. Studenti také ušetří při zřizování platební karty. Všechny banky totiž k studentským účtům vydávají platební kartu zdarma a obvykle je zdarma i její vedení. Plusem k těmto účtům jsou také různé prémie např. Česká spořitelna poskytuje peněžní prémii 333 Kč vždy na konci roku a Komerční banka taktéž v částce 400 Kč. A Československá obchodní banka zase poskytuje k účtu ISIC kartu, kterou lze použít na velké množství slev v dopravě a obchodech.

Termínované vklady jsou také jednou z možností, jak spořit pro děti. V současné době však nejsou příliš výhodné. Za všechno může inflace, která již dosáhla přes pět procent, ale úroky u termínovaných vkladů jsou hluboko pod pět procent. Každý si tedy spočítá, že když přijde inflací o pět procent a úrok nečiní ani těch procent, moc na tom nevydělá.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ