Futures v USA klesají kvůli úvěrové tísni

17.09.2008 | , Reuters
Zpravodajství ČTK


NEW Americké akciové futures ve středu klesaly na denní dno s tím, jak prudké zvýšení sazeb na mezibankovním trhu posilovalo strach ze zamrznutí...

...globálního finančního systému.

Investoři se navíc obávali, že vládní záchrana americké pojišťovny AIG <AIG.N> nebude stačit na uklidnění bouře na finančních trzích.

Ceny za jednodenní mezibankovní půjčky v dolarech sice klesly o více než 1 procentní bod, ale u tříměsíčních úvěrů v americké měně a librách vyskočily, což ukazovalo na trvající tíseň na peněžních trzích.

Akcie investiční banky Morgan Stanley <MS.N> padaly před zahájením seance o více než 14 procent.

"Úvěrová tíseň a úvěrový pokles se zintenzivňují," řekl Peter Boockvar, devizový stratég z Miller Tabak & Co. "Pohyb Morgan Stanley je ve světle včerejších výsledků, jež vyšly nad očekáním trhu, znepokojivý."

V 15:10 klesaly futures na index Standard & Poor's 500 <SPc2> o 22,2 bodu, futures na technologický index Nasdaq 100 <NDc2> odepisovaly 22,25 bodu.

Panevropský index FTSEurofirst 300 <.FTEU3> ztrácel 0,19 procenta poté, co během seance rostl o více než 1 procento.

Akcie AIG padaly před otevřením trhu o 42 procent.

Banky, které se zoufale snaží získat kapitál v dolarech, narazily na zeď neochoty dalších finančních ústavů, které se zdráhají půjčovat vzhledem k nervozitě a nejistotě, jež na trhu panuje po pádu Lehman Brothers.

[YORK/Reuters/Finance.cz]

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK