„Vytunelovaná“ Pojišťovna Universal?

19.10.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Zdá se, že již svítá v důvodech uvalení nucené správy na pojišťovnu Universal. Existují názory, že špatná ekonomická situace souvisí s vytunelovanými fondy Investway…

Někteří odborníci se domnívají, že nedávný přechod pojišťovny Universal do nucené správy zřejmě souvisí s případem vytunelovaných investičních fondů Investway. Pojišťovnu a fondy zřejmě spravovali titéž lidé. Z fondů Investway se podle Komise pro cenné papíry ztratilo několik set milionů korun.
Bylo podáno trestní oznámení pro porušování povinnosti při správě cizího majetku vyplývající ze zákona o investiční společnosti na společnost Investway.
Správci použili vyvedli peněžní prostředky do akciové společnosti.
Investway navyšoval základní jmění ve fondech. Nicméně na základě smlouvy o tichém společenství tyto navýšené finanční prostředky vložil do akciové společnosti a fondy tak přišly o tři sta osmdesát milionů korun.

S fondy Investway byl podobně jako Universal pojišťovna a již dříve zkrachovalá Universal banka personálně propojen také nechvalně známý terciér.
Podobné transakce, jako se děly kolem skupiny Investway, se mohly pravděpodobně dít i kolem skupiny terciér. Tam se také ještě jednalo o nákupy nelikvidních cenných papírů lesních společností, kde opět došlo pak ke ztrátě v těchto fondech.

Zatím není jasné, kdy by mohlo být šetření policie u konce. Jeho délku však lze odhadnout na roky.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ