Až 50% zdražení pojistného

19.10.2001 | , Finance.cz
Ručení


Zdražení sazeb povinného ručení postihne jednotlivé skupiny odlišně. Tahače a nákladní automobily budou zdraženy okolo 20-50%, osobní automobily o 5-20%…

Pojišťovny výrazně zdražily ceny povinného ručení pro příští rok u nákladních automobilů, a to především u tahačů a lehčích nákladních vozidel. Důvodem zvýšení cen až o polovinu je výše škod způsobených těmito vozidly.
Zdražení je způsobeno vývojem na pojistném trhu a velkou nehodovostí. Řidiči si stále neuvědomují, že ceny povinného ručení jsou stále o mnoho nižší než ceny v jiných východoevropských státech s výjimkou Slovenska.
 
Největší zdražení postihne řidiče tahačů a Ávií, Česká pojišťovna zvýšila sazbu povinného ručení pro tahače bez započtení bonusu za jízdu bez nehody o 54,2 procenta, Allianz o 49,5 procenta a IPB pojišťovna o 49,5 procenta. Výrazné zdražení zasáhne i majitele nákladních vozů o nosnosti do 3,5 tuny (například skříňové Avie). U ČP to bude o 34,9 procenta, u Allianz o 38,6 procenta a u IPB pojišťovny o 30,4 procenta.
 
Padesátiprocentní zdražení pojistného pro tahače je dáno tím, že k velké části jejich nehod dochází v zahraničí, kde je škodné plnění vyšší.  Dalším faktorem, který způsobuje zdražení těchto vozidel je nehodovost při více škodách najednou, mnoho nehod končících smrtí a častý vznik i ekologických škod.
Pojišťovny hodlají u povinného ručení za nákladní automobily volit individuální přístup. Společnosti, které mají s tahači minimální nehodovost, budou zvýhodněny o něco nižšími sazbami.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Ručení