Co dělat, když vám ukradnou doklady?

23.10.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Jak si poradit, když jste v zahraničí na cestách a ukradnou vám doklady, kde se máte domáhat finanční pomoci či náhrady cestovních dokladů...

Při pobytu v zahraničí:

 Zavolejte na asistenční službu vaší pojišťovny, u které máte uzavřeno cestovní pojištění, tam se dozvíte, co dál.

 Asistenční společnost Vám vystaví náhradní doklady a poskytne Vám finanční pomoc. Ovšem jen některá asistenční společnost. Některé pojišťovny totiž mají doklady ve výlukách z pojištění a to i za podmínky, že máte sjednáno připojištění ztráty zavazadel a doklady Vám ukradnou v zavazadle!

 Pokud nejste zdatní v cizí řeči, tak si vybírejte cestovní pojištění, které poskytuje asistenční služby v češtině, nebo si alespoň zjistěte, ve kterých zemích se u této společnosti v češtině domluvíte. Někdy se vyplatí zavolat na asistenční organizaci do Prahy, nebo do sousedního státu.

 Po návratu do ČR oznamte ztrátu pojišťovně. Uhradí Vám další případné škody a hlavně budete mít doklad o ztrátě (pokud Vám ho nevystavila asistenční společnost v zahraničí).

 Nechte si vystavit nové doklady na obecním či městském úřadě.

Doporučujeme před cestou uzavřít cestovní pojištění, ovšem v tomto případě je nutné uzavřít i připojištění "ztráta zavazadel" a to u pojišťoven, které nemají cestovní doklady ve výluce, jinak pojišťovna škodu neuhradí. Které je nejlepší? Záleží na vašich individuálních požadavcích.

Ztráta na území ČR:
 Událost oznamte policii u místa odcizení a  bez zbytečného odkladu obecnímu či městskému úřadu, náležejícímu vašemu bydlišti.

Autor článku

Redakce

Redakce  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ