Jak si budeme spořit na penzi?

25.10.2001 | , Finance.cz
DŮCHODY A DÁVKY


Novela zákona měla přinést zejména oddělení majetků penzijních fondů od příspěvků klientů a státu.Zatím i přesto, že by to byl krok pozitivní, k nínedojde.

Novela zákona měla přinést zejména oddělení majetků penzijních fondů od příspěvků klientů a státu. Zatím i přesto, že by to byl krok pozitivní, k ní
nedojde. Problém novely vidím v tom, že nebyla připravena s veškerou pečlivostí. Vždyť tomu bylo je jen pár týdnů, co byl projednáván návrh na založení zaměstnaneckých fondů. Vláda jakoby tápe v oblasti penzijních reforem. Penzijní reforma je natolik důležitá, že by o ní měla existovat absolutní shoda nejen v parlamentu, ale i v řadách odborné veřejnosti. Není možné, aby procházela či neprocházela poslaneckou sněmovnou o jeden hlas, jak se stalo nyní.

Novelu je nutno opravdu důkladně připravit. To potrvá určitou dobu. V tomto volebním období se zřejmě proces neuzavře. Naopak téma penzijní připojištění bude asi velkym tématem volebního boje. Po volbách dojde k další diskusi, která by měla vést ke zlepšování stávajícího systému penzijních fondů narozdíl od budování nového pilíře zaměstnaneckých fondů. Věřím, že se na tomto postupu se parlamentní strany shodnou.

Na bázi oddělenosti majetku fondů a klientů fungují penzijní fondy v mnoha vyspělých zemích například v SRN. Ustanovení zvyšuje bezpečnost prostředků, které do fondů uložili klienti. Výše závazků vůči nim (penze, nepropadnutelné nároky na dávky) se musí rovnat alespoň hodnotě majetku, která je ve speciálním krycím fondu. Pro nakládání s prostředky krycích fondů platí zpravidla přísná kritéria. Velmi malý podíl majetku lze
umísťovat do akcií či nemovitostí. Ztráty fondů uhrazují akcionáři. Vždyť je to důsledek jejich špatného hospodaření. Nevidím v tom jejich diskriminaci vůči klientům. Konzervativní investiční politikou nebo tlakem na snižování nákladů například formou snižování provizí zprostředkovatelům,  a vyšší využitelností internetu před budováním dalších poboček lze docílit jistě kladny hospodářský výsledek čili zisk.  Velký prostor pro úspory v tzv. cross-sellingu. Fondy mohou využívat služeb finančních institucí v rámci velké finanční skupiny (banky, investiční společnosti, pojišťovny).

 

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: DŮCHODY A DÁVKY