EU: kde rostou reálné mzdy nejvíce?

26.09.2008 | , Finance.cz
EU


Životní úroveň Evropanů se zvyšuje, o čemž svědčí růst reálné mzdy. Za svoji výplatu si Evropané mohou mnohem více koupit. V Česku vzrostla reálná mzda od roku 2000 do roku 2008 dokonce o 49 % a řadíme se mezi nejúspěšnější evropské země.

Růst průměrné reálné mzdy je důležitý ukazatel o rostoucí životní úrovní občanů. Tento ekonomický ukazatel je totiž očištěn od vlivu inflace, která dokáže i zdánlivě vysoký růst nominálních mezd značně znehodnotit. Hlavním důvodem pro růst reálných mezd v Evropě je zvyšování produktivity práce. Nejvíce v posledním roce rostly mzdy ve stavebnictví a službách, nejméně naopak ve veřejném sektoru.


Německo = žádný nárůst, dokonce zhoršení


Od roku 2000 do roku 2008 se zvýšili reálné mzdy ve všech členských zemích Evropské unie mimo Německa, kde nominální mzdy stouply méně než inflace za uvedené období. Míra inflace tak byla vyšší než růst mezd, kupní síla průměrné mzdy je tak v Německu nižší. Občanům s nízkými příjmy klesá reálná hodnota jejich mezd rychleji než občanům s vyššími příjmy. Kupní síla mezd čtvrtiny obyvatelstva mající nejnižší příjmy klesla dokonce za posledních deset let o 14 %. Zatímco u vrchní poloviny reálná hodnota jejich mezd zůstala téměř shodná.


Skandinávie – rok 2007 byl úspěšný


Především pro zaměstnance  v Dánsku, Švédsku, Irsku a Řecku byl rok 2007 velmi dobrý. I při odečtení inflace si reálně polepšili téměř o  4 %. Ze západoevropských zemích si zaměstnanci nejvíce polepšili právě v těchto čtyřech zemích. V ostatních západoevropských zemích došlo k velmi nízkému růstu reálných mezd a za celou západní Evropu v loňském roce činil růst reálných mezd 0,5 %. Hlavním důvodem pro toto nízké zvýšení byl pokles reálných mezd v nejlidnatější zemi EU v  Německu o 1,1 %.


Nejvyšší nárůst? Pobaltské země!


Nejvíce vzrostla mzda v Pobaltských zemích, jejichž ekonomika v posledních letech rychle rostla. Všechny tři země (Estonsko, Lotyšsko, Litva) těžily  z přílivu zahraničních investic a vytvořením příznivých ekonomických podmínek pro podnikání (nízké daně, snižování potřebné administrativy, zlepšování infrastruktury…). Podmínky pro vstup zahraničního kapitálu vytvářejí konkurenceschopné prostředí pro všechny zájemce, domácí i zahraniční. Investice byly podpořeny průhledným daňovým systémem, pevným kurzem domácí měny k euru, poměrně vysokou vzdělaností obyvatel a jejich  dobrou jazykovou vybaveností. Pobaltské země patří  mezi nejliberálnější členské země Evropské unie. 


Česko – kupní síla průměrné mzdy rychle roste


Kupní síla průměrné české mzdy je vyšší než v ostatních východoevropských zemích a současně doháníme Portugalsko či Řecko. Reálný růst průměrné mzdy se zpomalil až v letošním roce – vlivem vyšší inflace. Vyšší inflaci však vykazují všechny evropské země, v celé EU činila inflace koncem července (v porovnání s předchozím rokem)  4,4 % , v Česku potom 6,8 %. Průměrná hrubá mzda za druhé čtvrtletí letošního roku činila 23 182 Kč měsíčně, což je reálně o 1,1 % více než před rokem. Za rok 2000 činila průměrná mzda 13 614 Kč. V Česku nepřetržitě rostla nejenom nominální, ale i reálná mzda.


Inflace – nepřítel úspor


Inflace ovlivňuje peněženku každého z nás, protože znamená vyšší výdaje na námi nakupované zboží a služby. Vyšší míra inflace znehodnocuje mimo jiné výnosy ze spoření, pojistek či  investic. Radost z vyšší inflace mohou mít pouze občané s dlouhodobě fixní částkou splátky úvěru. V letošním roce oproti roku 2007 vzrostly nejvíce ceny energií a potravin. Za všechny členské země stouply výdaje občanů za energie EU dokonce o 22,3 % a za potraviny o 6,9 %. V Česku stouply ceny potravin dokonce o 10,4 %.

 

Tabulka: Růst reálných mezd za období 2000 – 2008 v EU (v %)

Země Návratnost (v %)
Lotyšsko 188,5
Estonsko 132,5
Litva 104,4
Maďarsko 66,7
Česko 49,1
Slovensko 48,1
Slovinsko 40,3
Řecko 39,6
Irsko 30,3
Velká Británie 26,1
Dánsko 19,0
Polsko 19,0
Finsko 18,9
Švésko 17,9
Kypr 12,8
Nizozemí 12,4
Francie 9,6
Lucembursko 8,1
Malta 7,9
Itálie 7,5
Belgie 7,2
Španělsko 4,6
Portugalsko 3,3
Rakousko 2,9
Německo -0,8

Zdroj: Böckler Impuls Nr. 14/2008 von 17. September 2008

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát