Kombinace hypotéky a životního pojištění

29.10.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Novým trendem splácení hypotečních úvěrů je využití naspořené hodnoty u životního pojištění. Ušetříte díky dřívějšímu splacení…

Při splácení hypotečního úvěru se můžeme často setkat s kombinací s životním pojištěním. Klient si uzavře životní pojištění na určitou dobu. Platí hypotéku i životní pojištění. Po uplynutí doby pojištění se převede vytvořená hodnota na hypoteční úvěr, čímž se splatí jeho velká část. Ten kdo má životní pojištění již uzavřené (a nekončí mu doba pojištění) a chce splatit hypoteční úvěr dříve pomocí životního pojištění, může samozřejmě zažádat o snížení cílové částky u své životní pojišťovny a dostane větší obnos za regulérních podmínek, kterým lze hypotéku také částečně splatit. Klient tak splní podmínku krytí rizika smrti při využívání hypotečního úvěru a zkrátí si dobu placení úvěru, čímž může ušetřit.
!Pozor na podmínky dřívějšího splacení hypotečního úvěru. Některé banky požadují za dřívější platbu sankční poplatky, nebo dokonce dřívější splacení neumožňují. Tento údaj můžete vyčíst z úvěrových či obchodních podmínek, které jsou vždy součástí smlouvy hypotečního úvěru.
!Každé životní pojištění neumožňuje snížit pojistnou částku a získat tak peněžní prostředky ihned. Snížení pojistné částky nemůže být povoleno také z důvodu krytí rizika při splácení úvěru. Protože jak je známo, při zřizování hypotéky banky vyžadují existenci životního pojištění na částku, která se rovná nebo blíží částce hypotečního úvěru. Lze tedy využít snížení pojistné částky u manžel(a)ky. Údaje o pojistné částce naleznete ve smluvních či všeobecných pojistných podmínkách.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ