Oblíbené i zatracované termínované vklady

29.10.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Princip termínovaného vkladu je velmi prostý. Velmi mnoho z vás má s tímto produktem bank zkušenosti. V minulosti byly termínované vklady zejména pro vysoké úroky velmi oblíbeným spořícím nástrojem. Tato doba je zřejmě neodvratně pryč. Přesto nelze termínované vklady zatracovat.

Termínovaný vklad v podstatě zahrnuje jednorázové uložení peněz na účet u banky, kteréý jsou po určitou dobu (termín) úročeny buď pevnou (čili stabilní) nebo pohyblivou (variabilní) sazbou. Pevná sazba platí po celou dobu trvání vkladu, pohyblivá se mění v závislosti na vývoji úroků na mezibankovním trhu. Banky termínovaný vklad poskytují všem skupinám klientů. Spořit tak mohou jak fyzické osoby, tak i  podnikatelé a právnické osoby (firmy). Pro různé klienty mohou banky nastavit odlišné úrokové sazby. Proto doporučujeme pozorně číst sazebníky bank, které jsou v každé bance ze zákona povinně vyvěšeny či jinak k dispozici.

Proč si vlastně vklad zřídit?

Termínovaný vklad je vhodný zejména pro ty z vás, kteří mají rádi uloženy své peníze v bezpečí. Vklady v bance jsou pojištěny pro případ krachu či platebních problémů banky. Pokud by k takové situaci došlo, pak jste ještě do září tohoto roku dostali z Fondu pojištění vkladů zpět 90 % vložených peněz, nejvýše ale 400.000 Kč. V souvislosti s přizpůsobováním bankovních zákonů s právem Evropské Unie vyšla v platnost novela zákona o bankách, která zakotvila zvýšení maximální hranice pro výplatu na 25.000 EUR čili asi 850.000 korun.

Pokud neradi platíte poplatky, pak jste také našli ten správný spořící produkt. Termínovaný vklad je totiž ve většině bank na českém trhu zřizován a veden zdarma. K nulovým poplatkům můžeme připočíst i úrokové zvýhodnění, které ovšem v poslední době velmi pokleslo a které za současné téměř pětiprocentní míry inflace nepokryje ani růst cen. Vyšší úroky prostřednictvím termínovaného vkladu získáte zejména, pokud budete spořit delší dobu a když do banky uložíte vyšší částku.

Jednoroční termínované vklady jsou úročeny v rozmezí od 2 do 5 %. Nejvýhodnější sazby nabízí v případě vkladů ve výši 10.000 Kč i 100.000 Kč Interbanka. Její nevýhodou  je malé zastoupení po území naší republiky. Z bank, které najdeme již ve větších městech vychází ze srovnání úrokových sazeb relativně dobře GE Capital Bank, Raiffeisenbank nebo Živnostenská banka. Termínovaný vklad můžete pohodlně uzavřít i po internetu. Ve své nabídce má tento produkt totiž i internetová eBanka.

Mnohem více údajů k termínovaným vkladům vám přinášíme v této pasáži našeho serveru.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ