Co týden dal?

26.09.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden se nesl ve znamení projednávání návrhů na stabilizaci finančního systému a jeho vyvedení ze současné krize. Debata o schválení plánu podpory amerického finančního systému se však v závěru týdne zkomplikovala... Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americký Kongres se v sobotu začal zabývat plánem vlády prezidenta George Bushe na stabilizaci finančního systému a jeho vyvedení z krize, která trvá již déle než rok. Vláda žádá, aby ji Kongres zmocnil použít až 700 miliard dolarů, tj. 11,9 bilionu korun, ke skoupení ztrátových a rizikových aktiv, která od loňské hypoteční krize zatěžují finanční sektor. Zástupci Kongresu vyjádřili ochotu tento program rychle projednat a schválit, demokraté však požadují některé změny.
  • Ministři financí a guvernéři centrálních bank skupiny velkých průmyslových ekonomik G7 přislíbili, že udělají vše proti prohlubující se úvěrové krizi a zasáhnou na ochranu globálního finančního systému. Činitelé G7 na telefonní konferenci také přivítali americký plán na vyvedení nelikvidních hypotečních aktiv z bankovního sektoru.
  • Americké investiční banky Goldman Sachs a Morgan Stanley požádaly tamní centrální banku (Fed) o souhlas se změnou firemní struktury. Z ústavů se tak stanou bankovní holdingy, které budou podléhat dozoru Fedu a budou moci provozovat i komerční bankovnictví. Krok bank znamená, že Wall Street nyní od základů změní podobu.
  • Konec éry specializovaných investičních bank z Wall Street by mohl vést k dalšímu stahování peněz z komoditních trhů, kde příliv kapitálu v posledních letech hnal prudce vzhůru ceny ropy a dalších surovin. Podrobení investičních bank jako Goldman Sachs a Morgan Stanley běžné bankovní regulaci by tak mohlo ještě zesílit masový exodus spekulativních peněz z těchto trhů. Spolu s ekonomickou recesí a zostřenou regulací spekulativních obchodů by to mohlo vést ke stabilizaci nebo i postupnému poklesu cen.
  • Ve snaze co nejrychleji schválit plán podpory amerického finančního systému se prezident George Bush v pondělí dohodl s klíčovými demokraty v Kongresu na některých podmínkách realizace záměru. Část lidí se tak například dočká pomoci při řešení bytové otázky, spory ale trvají kolem toho, zda zavést limit manažerských platů.
  • Evropský parlament schválil balík reforem pro telekomunikační trh Evropské unie. Ten mimo jiné počítá s dělením telekomunikačních společností na dvě části, z nichž jedna vlastní sítě a druhá poskytuje služby. Europoslanci a Evropská komise si od tohoto kroku slibují větší podporu hospodářské soutěže a příchod nových firem na trh.
  • Centrální banky vyspělých zemí opět pumpují na napjaté peněžní trhy desítky miliard dolarů krátkodobých úvěrů, aby neutralizovaly tendenci soukromých bank shromažďovat hotovost a zabránily prohlubování úvěrové krize. Americká centrální banka (Fed) vrhla na trh ve spolupráci s bankami Austrálie a skandinávských zemí 30 miliard dolarů a další podobné částky přišly od Evropské centrální banky, britské Bank of England a japonské banky.
  • Federální úřad pro vyšetřování (FBI) vyšetřuje hypoteční agentury Fannie Mae a Freddie Mac, investiční banku Lehman Brothers a pojišťovnu AIG a jejich manažery kvůli podezření na hypoteční a jiné podvody.
  • Evropská unie preventivně zakáže dovoz potravin pro děti obsahujících mléko z Číny. Jde například o čokolády či sušenky - samotné mléčné výrobky se z Číny do unie nedováží. V Číně v poslední době kvůli mléku kontaminovanému toxickou látkou zemřelo několik dětí, desetitisíce dalších mají zdravotní problémy.
  • Debata o schválení plánu podpory amerického finančního systému se značně zkomplikovala a podle agentury AP lze hovořit o kolapsu jednání. Velké výhrady má část republikánů a ministr financí Henry Paulson v teatrálním gestu dokonce před zákonodárci poklekl, aby rozhovory ještě zachránil.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Pojistěte si své bydlení!

Hledáte pro váš byt vhodné pojištění domácnosti s pojistnou částkou až 700.000 Kč, dobrou cenou a se spoluúčastí pouze 500 Kč? Nabízíme DOMOV+ od ČSOB Pojišťovny s širokým rozsahem pojištění: požár, výbuch, úder blesku, vichřice, krupobití, pád stromů nebo stožárů, tíha sněhu a další rizika. To vše v našem Prodejním centru se slevou 18 % na pojistném a dalším snížením pojistného o 5 % za každý rok bez pojistné událost, maximálně o 20 % (za 4 roky).

 

Posledních 7 dní doma

  • Finanční krize na akciových trzích v posledních týdnech a dnech by mohla mít podle generálního ředitele pražské Burzy cenných papírů Praha (BCPP) Petra Koblice a prezidenta České bankovní asociace Jiřího Kunerta vliv na výslednou cenu prodávaného podílu v BCPP, v současné době to ale neočekávají. Na termínu prodeje se však podle nich nic nemění, mělo by se tak stát ještě letos.
  • Česká republika v posledních letech vykazuje rostoucí export služeb, jehož hodnota se loni meziročně zvýšila zhruba o deset procent na 341,47 miliardy korun. Naproti tomu dovoz služeb do Česka vzrostl o necelých sedm procent na 286 miliard korun. Česká republika tak v oblasti zahraničního obchodu se službami vykázala loni přebytek 55,4 miliardy korun. Přesto podíl vývozu služeb na celkovém českém exportu v posledních letech klesá a Česko v této oblasti zaostává za řadou vyspělých zemí. Vyplývá to z analýzy ministerstva průmyslu a obchodu.
  • Plzeňský Prazdroj zdraží od listopadu pivo v průměru o čtyři procenta. Firma se zhruba padesátiprocentním podílem na českém trhu zvýší zřejmě ceny všech svých značek. Jejich konkrétní výši zatím největší český pivovar neuvedl. Důvodem zdražení jsou výrazné nárůsty cen sladu a chmelu i dalších nákladů, řekl generální ředitel Mike Short. Zdražení je podle něj "výsledkem pravidelné roční revize cen".
  • Současná situace na světových trzích ovlivněná úvěrovou krizí v USA i dlouhodobé přibližování ekonomiky ČR k EU přináší nutnost změn střednědobých a dlouhodobých plánů českých podniků. Vlastníci a manažeři musí v řadě případů zvážit či zahájit restrukturalizaci své firmy, neboť ČR přestává být z globálního pohledu zemí s nízkou cenou lidské práce. Ohroženi jsou podle odborníků Ernst & Young zejména exportéři do dolarové zóny.
  • Kvůli globální finanční krizi musí mladoboleslavská automobilka Škoda Auto snížit výrobu. Vedení firmy se dohodlo s odbory na dvoudenním omezení výroby ve všech provozech, kromě výroby nového superbu. Provoz bude v automobilce omezen v pátek 26. září a 31. října. Automobilka nevyrobí zhruba 2500 aut, řekl mluvčí firmy Jaroslav Černý.
  • Česká republika v Evropské unii patří mezi země, kde zaměstnavatelé nejvíc shánějí pracovníky. Podobně jsou na tom Německo, Kypr a Nizozemsko. Naopak nízká poptávka po nových lidech je ve Španělsku a v Lucembursku. Vyplývá to ze zprávy o pracovním trhu Evropské unie ve druhém čtvrtletí letošního roku, kterou zveřejnila Evropská komise.
  • Televize Nova se brání proti milionovým pokutám od Rady pro rozhlasové a televizní vysílání za údajné porušení zákona odvysíláním některých dílů reality show Big Brother. Podala proto ústavní stížnost proti rozsudku Nejvyššího správního soudu z konce května letošního roku, který zamítl kasační stížnost Novy proti pokutě ve výši milion korun. Ústavní stížnost RRTV vzala na vědomí.
  • Vídeňská burza cenných papírů má vážný a dlouhodobý zájem o koupi většinového podílu v pražské burze. V rozhovoru pro ČTK to řekl ředitel vídeňské burzy Michael Buhl. Pro pražskou burzu by vídeňská chtěla být partnerem, který by pomohl k jejímu dalšímu rozvoji a také posílení významu burz ve střední a východní Evropě pro zahraniční investory, dodal.
  • Varšavská burza předloží 29.září nabídku na koupi pražské burzy. Sdělil to její předseda Ludwik Sobolewski. Šéf Burzy cenných papírů Praha (BCPP) Petr Koblic ve středu v podvečer uvedl, že varšavská burza by byla nejhorším z možných vlastníků, jaké si dokáže představit.
  • Český bankovní a finanční sektor je zdravý, protože se v minimální míře zapojil do investování do produktů, které spustily lavinu problémů ve Spojených státech. Přímý dopad současné globální finanční krize na českou ekonomiku by měl být minimální, řekl na tiskové konferenci guvernér České národní banky Zdeněk Tůma.
  • Nejlépe placenou profesí v pozemní meziměstské dopravě jsou strojvedoucí. S průměrným základním platem téměř 25.000 korun dostávají zhruba o 1500 korun více než řidiči kamionů a o 5000 Kč více než řidiči autobusů. Strojvedoucí se zároveň těší největším zaměstnaneckým výhodám. Vyplývá to z analýzy společnosti Profesia
  • Ministerstvo financí připravuje další daňové změny, které by mohly začít platit v roce 2010. Ministerští úředníci tak chystají pokračování úprav této legislativy v době, kdy Poslanecká sněmovna rozhoduje o vládním návrhu na ponechání daně z příjmů zaměstnanců v příštím roce na 15 procentech při současném poklesu sociálního pojištění o 1,5 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Absolventi VŠ a lidé do 25 let už nepatří mezi znevýhodněné na trhu práce

Co říkáte tomu, že poslanecká sněmovna schválila v novele zákona o zaměstnanosti vyloučení absolventů vysokých škol a mladých lidí do 25 let ze skupin znevýhodněných na trhu práce? V praxi to bude znamenat, že úřady práce budou věnovat těmto lidem méně péče.



Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti ORCO.
  • Náš portál pro vás ve spolupráci se společností Colosseum a.s. připravil sérii článků, které se budou zabývat různými komoditami. Aktuální článek ze Seriálu o komoditách se jmenuje Pšenice - investice do základní potraviny a jak už název napovídá, dozvíte se v něm spoustu nejen investičních zajímavostí o této důležité plodině.

 

Fintriky

Některé banky a pojišťovny působící na českém finančním trhu se pohybují v oblasti investování, ale nespecializují se na ni. Na Finance.cz si během 14 dnech můžete přečíst o společnostech, které mají investování v krvi. V pravidelné sérii našich finančních rad, tipů a triků vám postupně představíme nejvýznamnější a renomované investiční společnosti, které působí v České republice. FinTriky z uplynulého týdne vám již představily společnosti X-Trade Brokers, Colosseum a Fio.


Anketa

Zhodnocení připisované jednotlivými penzijními fondy bylo loni velmi nízké. Je to dáno legislativním omezením možností investování penzijních fondů. Celý týden jsme se vás proto ptali, zda si myslíte, že by měly mít penzijní fondy volnější ruce co se týče investování prostředků účastníků?

  • Ano - možnost vyššího zhodnocení a tedy i vyšších ztrát - 16 %
  • Ne - nelze celoživotní úspory vystavovat rizikům ztrát - 84 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU