Proč nespořit v cizí měně

30.10.2001 | , Finance.cz
ÚČTY A SPOŘENÍ


Banky nabízejí uzavření termínovaných vkladů také v zahraničních měnách. Většinou vedou účty v amerických dolarech, euru či britské libře.

Již pouze v některých bankách lze ještě do konce tohoto roku zřídit účty v tzv. euroměnách, které k 31.12.2001 definitivně přestávají platit a přecházejí plynule na euro. V podstatě se jedná o platidla následujících zemí: Belgie, Německo, Španělsko, Finsko, Francie, Irsko, Itálie, Lucembursko, Nizozemí, Rakousko a Portugalsko. Pokud máte uzavřen termínovaný vklad v markách, francích, lirách a jiných měnách zemí z eurozóny, pak převodem na euro k 1.1.2002 nebude nikterak tratit. Kurzy měn budou automaticky a zdarma převedeny přesně podle již delší dobu fixně stanovených přepočítávacích koeficientů přímo na euro.

Přepočítací koeficienty evropských měn na 1 Euro (EUR)

Riziko ztrát ve spojení s přechodem na euro nehrozí, jinak je tomu ovšem s běžným kursovým rizikem ze pohybu kurzu koruny vůči zahraničním měnám. Pokud dochází k posilování koruny (tj. například ke zdražování z 18 Kč za marku na 17 Kč), pak sice v rámci termínovaného vkladu v cizí měně naspoříte určitou částku, ta se ovšem při případném převodu zpět na koruny znehodnocuje a vy máte v nejhorším případě k dispozici méně českých peněz než na počátku spoření. Naopak v případě oslabování naší měny (pohyb kurzu například ze 17 Kč na 18 Kč za jednu marku) získáváte nejen díky úroku z vkladu, ale i při proměně cizí valuty zpět na koruny. Je rozdíl dostat ve směnárně za 1.000 DEM obnos 17.000 korun nebo 18.000 korun!  Pohyby devizových kurzů je složité jakkoli předpovídat. V souvislosti s neutuchajícím přílivem zahraničních investic do České republiky je pravděpodobnější varianta posilování koruny.

Více zejména o aktuálních úrocích z devizových vkladů se dozvíte na této stránce!

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: ÚČTY A SPOŘENÍ