Co dělat když chci povinné ručení u konkurence?

31.10.2001 | , Finance.cz
Ručení


Pokud patříte ke klientům pojišťovny, která má velmi drahé pojistné, vyplatí se Vám odejít ke konkurenci. Zde naleznete jak postupovat…

Při nárůstu cen za povinné ručení dochází ke stále větším rozdílům mezi jednotlivými pojišťovnami. Motoristé uvažují o změně pojišťovny, protože bonusy za bezeškodní průběh pojištění jsou uznatelné i u jiných pojišťoven, řidiči tedy většinou neztrácejí, spíše ušetří. Pokud uvažujete taktéž o změně svého pojistitele, doporučujeme si pročíst správný postup, ať nemusíte platit za leden dvakrát…

Pojistné období je u většiny uzavřených smluv dlouhé 12 měsíců a končí k 31.12. Proto je právě nyní nejvhodnější doba přemýšlet o změně svého pojistitele. Tedy pokud zašlete výpověď v první polovině listopadu, můžete na pojistném ušetřit.

1. Zjistěte, zda patříte ke klientům pojišťovny, která má ve vaší kategorii vozidel nejvyšší pojistné. Pokud naleznete levnější pojistné za podobných podmínek, vyplatí se Vám smlouvu vypovědět.

2. Zašlete výpověď pojistné smlouvy na svou stávající pojišťovnu. Výpověď je třeba učinit písemně alespoň šest týdnů před koncem pojistného období. Obsah výpovědi: jméno, bydliště, číslo pojistné smlouvy na povinné ručení, datum, podpis a věta: "Vypovídám smlouvu o  pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem motorového vozidla č……(číslo smlouvy),  k datu ……(datum ke kterému Vám původní smlouva končí)."

3. Současně s výpovědí si zažádejte o potvrzení bezeškodního průběhu za minulý rok (minulá léta). Tento doklad budete potřebovat při uzavírání nové smlouvy. Upozorňujeme řidiče, kteří havarovali a z pojistné smlouvy byla čerpána určitá částka, nemusí to znamenat, že přichází o bonus. V některých případech jde o menší škody a pojišťovna bonus přesto uzná (Př. Uhrazené přední sklo nemá u většiny pojišťoven vliv na výši bonusu!).

4. Do sedmi dnů po zániku původní smlouvy je třeba uzavřít smlouvu novou, v opačném případě musí majitel odevzdat státní poznávací značku a osvědčení o technickém průkazu. Jinak Vám hrozí pokuta až 20 tisíc korun a zákaz řízení.

Autor článku

Eva Šobáňová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Ručení