Rumunsko odmítlo nabídku Aera Vodochody na firmu Avioane

29.09.2008 | , Financninoviny.cz
Zpravodajství ČTK


Bukurešť 29. září (ČTK) - Rumunská privatizační agentura AVAS odmítla nabídku českého výrobce letecké techniky Aero Vodochody na převzetí rumunského konkurenta Avioane Craiova kvůli nepřijatelným požadavkům. V červenci přitom českou firmu označila za vítěze tendru na více než 80procentní podíl v Avioane s nabídkou v hodnotě 16,3 milionu eur (400 milionů korun).

"Smluvní požadavky vznesené během vyjednávacího procesu přesáhly současný právní rámec a nemohly být vzaty v úvahu," píše se podle agentury Reuters ve zprávě AVAS.

Aero Vodochody je největším výrobcem vojenských proudových cvičných letadel na světě a největším výrobcem letecké techniky v České republice. Majitelem firmy je od loňského ledna česko-slovenská investiční skupina Penta. V loňském roce dosáhl podnik provozního zisku přes 200 milionů korun, a zastavil tak sérii předchozích ztrát.

Společnost Avioane, která byla založena v roce 1972, vyrábí vojenská letadla a v posledních letech se potýká s rostoucími finančními problémy. Firma vyrábí mimo jiné cvičný letoun IAR 99 Soim ve spolupráci s izraelskou společností Elbit Systems.

Autor článku

 

Články ze sekce: Zpravodajství ČTK