Výplaty klientů zkrachovalých bank

07.11.2001 | , Finance.cz
Domovská stránka


Nejpozději koncem ledna budou zahájeny dodatečné výplaty peněz některých zkrachovalých bank. A to se týká Pragobanky, Universal banky a Moravia  banky.

Nejpozději koncem ledna budou zahájeny dodatečné výplaty peněz některých zkrachovalých bank. A to se týká Pragobanky, Universal banky a Moravia  banky. Tuto výplatu dodatečných náhrad umožňuje novela zákona o bankách, která začala platit začátkem září letošního roku.
Klientům nyní budou vyplaceny vklady až do výše čtyř milionů korun a dostanou i svoje devizové vklady, které nebyly pojištěné. Výplatu těchto peněz zajišťuje Fond pojištění vkladů. Předpokládané zahájení výplat je v lednu. Fond zatím jedná s bankami, jejichž prostřednictvím by výplaty měly probíhat. Vše také záleží na spolupráci se správci konkurzní podstaty jednotlivých zkrachovalých bank.
Novela zmíněného zákona přináší i jiné změny. Například by se již nemělo stávat, že se banky budou vyhýbat placení příspěvků do Fondu pojištění vkladů. V minulosti se roční příspěvek banky do fondu určoval jako půl procenta z objemu pojištěných vkladů k poslednímu dni roku. Stávalo se, že banky před koncem roku převáděly miliardy korun na nepojištěné anonymní vklady (např. sem patří depozitní certifikáty či směnky). A nemusely tedy z těchto vkladů nic platit. Začátkem dalšího roku se peníze zase převedly zpět na běžné účty a termínované vklady.
Nyní je stanoveno, že banky platí 0,3 procenta z průměrných vkladů, které se budou určovat jako průměr z vkladů ke konci jednotlivých měsíců. Pokud by některá z bank chtěla využívat trik znovu, musela by převádět peníze před koncem každého měsíce. Je však mnohem složitější manipulovat s penězi dvanáctkrát do roka, a proto se očekává, že vyhýbání se placení do Fondu pojištěných vkladů přestane.

Autor článku


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Domovská stránka