Podmínky a pravidla o Au-pair pobytech

14.11.2001 | , Finance.cz
Studentské centrum


Všechny podmínky a pravidla jsou upravena Evropskou dohodou o Au-pair pobytech, která byla podepsána 24. 11. 1969 ve Štrasburgu. Dohoda tedy platí již léta a je to ověřený a vyzkoušený způsob, jak se naučit cizímu jazyku, poznat život cizí země, získat nové přátele a také si něco přivydělat.

Všechny podmínky a pravidla jsou upravena Evropskou dohodou o Au-pair pobytech, která byla podepsána 24. 11. 1969 ve Štrasburgu. Dohoda tedy platí již léta a je to ověřený a vyzkoušený způsob, jak se naučit cizímu jazyku, poznat život cizí země, získat nové přátele a také si něco přivydělat.
Au-pair je dívka (nebo taky chlapec) v cizí zemi, který se stará o děti v hostitelské rodině a také provádí drobné domácí práce. Za tuto práci dostává určené kapesné a současně se pobytem v cizí zemi učí její jazyk.
Minimální věk, kdy můžete dělat au-pair je 17 let a to jen ve Velké Británii, v ostatních zemích požadují minimální věk 18 let. Horní hranice se u různých zemích pohybuje různě, někde je to 22 let, 26 let jinde dokonce 30 let. Výhodou, pro získání rodiny, bývá řidičský průkaz, který je u některých rodin vyžadován a alespoň základní znalosti cizí řeči, tedy tak byste se domluvili.

A jaká jsou tedy pravidla au-pair pobytů ?

Au-pair žije v zahraniční rodině, která Vás musí přihlásit k pobytu. Má zdarma zajištěné ubytování se stravou. Ubytováním se myslí vlastní pokoj. Au-pair vykonává především tyto činnosti: 

  • hlídání dětí - to obsahuje obvykle např. hraní si s nimi, procházka do parku, na hřiště, doprovod do a ze školy, školky, kroužků, dohled na vypracování domácích úkolů, oblékání, koupání, výměna plenek u nejmenších, příprava snídaní, svačin, popřípadě jednoduchého obědu pro děti, krmení nejmenších, péče o ně v době nemoci nebo školních prázdnin, večerní hlídání 2 - 3x týdně, 
  • pomoc s drobnými domácími pracemi jako např. úklid dětských pokojů a hraček, běžný úklid, utírání prachu, vysávání, praní, žehlení, nakupování.

Rodina by zase měla dívku zdravotně pojistit a v případě potřeby má nárok na bezplatnou zdravotní péči u státních zdravotních zařízení, u optiků, zubařů, při předepsání receptů a výdeji léků je třeba si připlatit. Někde však toto pravidlo neplatí a au-pair se musí pojistit sama. V některých zemích je také pravidlem, že rodina platí au-pair jazykové kurzy. Týdně má au-pair nárok na 1,5 - 2 dny volna (dle hostitelské země). Nárok na placenou dovolenou vzniká až po minimálně půl ročním pobytu u rodiny.

Jak na to ?

Au-pair pobyty zajišťuje spousta agentur. Stačí si jen vybrat zemi, do které chcete vycestovat a následně jednu z agentur. Pokud chcete navštívit Anglie, Ameriku či Německo není problém nalézt agenturu, která tyto pobyty zajišťuje, neboť tyto země jsou dosti obvyklé pro au-pair pobyty. Když si zvolíte méně obvyklou zemi měli byste zvolit spíše větší agenturu, ty zajišťují pobyty do velké části světa.
Obvykle stačí základní znalost příslužného jazyka nebo na úrovni střední školy. V některých zemích však agentury občas vyžadují i určité jazykové zkoušky, minimálně maturitu z příslušného jazyka, ale to již záleží na agentuře. I na ní záleží, jak si prověřuje jazykové znalosti účastníků. Někde probíhá telefonický rozhovor v cizím jazyce, jinde píše zájemce dopis rodině. Dobré je také získat reference buď ze zájmových kroužků, sdružení, táborů nebo praxe, kde jste pomáhali s dětmi.
Počítejte také s tím, že agentury požadují poplatek za svoje služby spojené s vyřízením pobytu. Obvykle se platí formou zálohy (ta pohybuje se kolem 600 Kč) a poté doplatku (ten je závislí také na dálce pobytu, od 600 do 3000 Kč). Někdy je též požadován depozit (od 300 do 600 USD), který je po návratu ze země vrácen účastníkovi au-pair. Pokud cestujete do zámoří obvykle vám rodina zaplatí letenku do většího města v USA a zbytek cesty si musíte uhradit sami.
Agentura by Vám měla vyřídit všechny potřebné dokumenty a doklady, které potřebujete. Do některých zemí je nutné vízum. To vám agentura také vyjedná, nebo alespoň poradí jak na to. Nemusíte se bát, že budete v cizí zemi úplně sami. Agentura by Vám měla dát kontakt na její delegáty nebo partnerskou agenturu v příslušné zemi a městě. S těmi pak vyřizujete různé nepříjemnosti, které by se mohly vyskytnout. Jako např. případná změna rodiny, která je samozřejmě možná, pokud si vzájemně z nějakých důvodů nevyhovujete. Také můžete zažádat o seznam kontaktů na dívky a chlapce, které jsou jako au-pair v okolí, kde budete bydlet. Takže si můžete nají i česky nebo slovensky mluvící známé.

Autor článku

 


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 4
Hlasováno: 1 krát