Co týden dal?

10.10.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


I tento týden byla hlavním tématem finanční krize. Centrální banky na ni reagovaly snížením úrokových sazeb a zvýšením garance vkladů. Světové burzy musely několikrát zastavit obchodování, protože byly překročeny stanovené limity změny akciových kurzů.

Posledních 7 dní ve světě

  • Organizace zemí vyvážejících ropu svolala na 18. listopadu do Vídně mimořádné zasedání, na kterém hodlá jednat o vlivu globální finanční krize na ropný trh. Podle včerejšího prohlášení se OPEC obává toho, jak hodně krize ovlivní globální ekonomiky a světové ropné trhy. Ceny ropy od 11. července, kdy se vyšplhaly na rekordních 147,27 USD za barel, klesly již o 40 procent, protože globální finanční krize donutila lidi a firmy omezit spotřebu energie.
  • Hlavou záchranného programu pro finanční sektor USA se stal bývalý bankéř investiční banky Goldman Sachs Neel Kashkari, který byl dosud na ministerstvu financí náměstkem pro mezinárodní ekonomiku a rozvoj.
  • Podle prezidenta Světové banky Roberta Zoellicka již není skupina nejvyspělejších ekonomik světa G7 efektivní a funkční a měla by být nahrazena orgánem, který bude zahrnovat velké rozvojové ekonomiky jako Čínu, Indii a Brazílii. Nová skupina, který by řídila reakce vlád na vývoj finančních trhů, by měla podle Zoellicka zahrnovat ministry financí Číny, Indie, Brazílie, Jihoafrické republiky, Saúdské Arábie a Ruska.
  • Zisk Bank of America ve třetím čtvrtletí klesl o 68 procent na 1,18 miliardy dolarů. Takový pokles čtvrtletního čistého zisku Bank of America se neočekával. Banka vydělala 15 centů na akcii, zatímco analytici podle Thomson Financial odhadovali přepočtený profit na 62 centů.
  • Ministři financí zemí Evropské unie v Lucemburku schválili zvýšení záruky za vklady na 50.000 eur (zhruba 1,25 milionu korun) s tím, že některé státy mohou garantovat vklady až do výše 100.000 eur (zhruba 2,5 milionu korun). Současná minimální výše záruky je 20.000 eur.
  • Velká Británie nabídla svým bankám záchranný plán za 50 miliard liber. Dalších 200 miliard liber bude mít centrální banka k dispozici pro krátkodobé půjčky, které zajistí bankám v případě potřeby hotovost. Výměnou za finanční injekci dostane vláda podíl v jednotlivých bankách.
  • Základní sazby mnoha zemí se snížily o půl procentního bodu. Evropská centrální banka snížila svou sazbu poprvé za více než pět let. Sazba se tak dostala na 3,75 procenta z dosavadních 4,25 procenta. Ke snížení úroků dále přikročily britská Bank of England, Švýcarská národní banka, švédská Riksbank a Bank of Canada, všechny o půl procentního bodu.
  • Japonská pojišťovna Yamato Life vyhlásila bankrot. Středně velká pojišťovna se tak v Japonsku stala první finanční společností, která se stala obětí úvěrové krize. Prezident pojišťovny Takeo Nakazono podle agentury AP řekl, že kvůli neobvykle rychlému a hlubokému propadu cen akcií nyní vznikla firmě ztráta asi 111 milionů dolarů.
  • Nejlevnější elektronika v EU je v Litvě, nejdražší pak v Rakousku. Vyplývá to ze srovnání, které zveřejnila Evropská komise. Cenové rozdíly mezi zeměmi EU jsou podle ní stále značné. V případě elektroniky například nejnižší litevskou cenu přesahuje Rakousko o 34 procent.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 600 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte polovinu měsíčního příspěvku zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte vysokou prémii!

Za uzavření smlouvy v období od 1.10. – 30.11.2008 přes Prodejní centrum Finance.cz získáte zvýšenou prémii. Ten, kdo uzavře stavební spoření nebo navýší cílovou částku on-line prostřednictvím našeho Prodejního centra, získá odměnu až 900 Kč. Také každý, kdo si v tomto období sjedná penzijní připojištění nebo navýší měsíční příspěvek on-line, obdrží od nás finanční prémii až 1.500 Kč. Zvýšené odměny získáte i za telefonické sjednání či navýšení, které je možné provést na naší infolince 844 111 555.

 

Posledních 7 dní doma

  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto musí kvůli nižší poptávce po nových autech snížit výrobu a nebude vyrábět celý poslední říjnový týden. To představuje snížení produkce o zhruba 13.000 vozů. Firma také počítá s dvoutýdenní odstávkou během Vánoc, s ní se ale počítalo už loni.
  • Vysokorychlostní připojení k internetu má v letošním roce třetina českých domácností. Před pěti lety jej přitom měla jen dvě procenta. Dvojnásobně za stejnou dobu vzrost i počet domácností, které vlastní alespoň jeden osobní počítač, letos jej má 48 procent rodin.
  • Do hlavního města ČR plánuje rozšířit podnikatelské aktivity 34 nových společností. Vyplývá to ze studie European Cities Monitor mezi vysoce postavenými manažery, kterou každoročně zveřejňuje přední světová konzultační firma v oboru nemovitostí Cushman & Wakefield.
  • Tuzemské automobilové firmy by letos mohly propustit až 2500 z celkem 130.000 zaměstnanců. Důvodem je světová ekonomická recese, silná česká měna a zdražování surovin, zejména železa. Největší tuzemský výrobce aut Škoda Auto sice sníží produkci o 13.000 aut, i tak vyrobí více, než loňských 623.000 vozů. Další automobilka TPCA pak očekává rekordní výrobu 320.000 automobilů a od listopadu se rozjede zkušební výroba v továrně Hyundai v Nošovicích.
  • Ministerstvo financí navrhne vládě v reakci na současnou globální krizi finančních trhů zvýšení garance vkladů ze současných 25.000 eur na 50.000 eur. Návrh by měl rovněž odstraňovat takzvanou spoluúčast. V současnosti vláda garantuje 90 procent výše vkladu, maximálně však do 25.000 eur. Nově by měla tato spoluúčast odpadnout a vláda by měla garantovat plnou výši vkladu do 50.000 eur.
  • Rozpočtový výbor doporučil sněmovně podpořit rozpočet. Vláda schválila pro příští rok státní rozpočet s deficitem 38,1 miliardy korun. Výdaje státu budou 1,152 bilionu korun, příjmy jsou zatím stanoveny ve výši 1,114 bilionu korun.
  • ČR zůstává v žebříčku konkurenceschopnosti na 33. místě. Z postkomunistických zemí střední a východní Evropy je první nadále Estonsko, i když si o pět míst pohoršilo a umístilo se již jen jednu příčku před Českou republikou. Až na 42. místě je i přes loňské přijetí eura Slovinsko. Polsko kleslo o dvě místa na 53. příčku. Maďarsko se umístilo až 62. a za rok se propadlo o plných 15 míst.
  • Podle předběžných výsledků hypoteční banky nezopakují loňské výsledky. Za celý loňský rok finanční ústavy poskytly hypotéky za 142 miliard korun, tedy meziročně o 41 procent více než v roce 2006. V letošním prvním pololetí však půjčily meziročně o pětinu méně, celkem necelých 60 miliard korun.
  • Pobočky ve 178 obcích České republiky, které Česká pošta chtěla zrušit, zůstanou zachovány. Ministr vnitra Ivan Langer neschválí žádnou změnu bez dohody mezi Českou poštou a obcí. Chce tak zlepšit komunikaci a vzájemné vztahy mezi Českou poštou a jednotlivými obcemi.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Mají vlády zachraňovat krachující banky?

Americká vláda chce stabilizovat finanční sektor. Plánuje vykoupit od finančních institucí špatná aktiva z hypotečního trhu za celkem 700 miliard dolarů. Jaký je váš názor? Měl by stát takovým způsobem zachraňovat krachující finanční instituce?   

                                                           


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Náš portál pro vás ve spolupráci se společností Colosseum a.s. připravil sérii článků, které se budou zabývat různými komoditami. Aktuální článek ze Seriálu o komoditách se jmenuje Káva – legální droga na burze a jak už název napovídá, dozvíte se v něm spoustu nejen investičních zajímavostí o této komoditě.
  • Máte dotaz týkající se investiční soutěže společnosti X-Trade Brokers, ale i investování do měn, komodit či burzovních indexů? Zeptejte se odborníka! Na vaše dotazy bude od 1. 10. do 15. 10. 2008 odpovídat Lucie Vitamvásová, analytička finančních trhů v X-Trade Brokers, Česká republika.
  • Na finančních trzích vládne nebývalá nejistota. Do podílových fondů investují jenom ti nejvíce otrlí. Termínované vklady zase představují zastaralý, nepružný a především ne moc výnosný nástroj. Skutečně moderním produktem, který přesáhl svůj původní význam krátkodobé rezervy, je v současnosti spořící účet. Úrokové sazby jsou závislé na sazbách vyhlašovaných ČNB. Přinášíme vám jejich aktuální přehled, samozřejmě i s přehledem všech spořících účtů na českém trhu.

Portfolio na Finance.cz

Server Finance.cz pro vás připravil jednu zásadní novinku - aplikaci Portfolio

Chystáte se investovat a nevíte, které investiční nástroje či konkrétní tituly zahrnout do svého portfolia? Seznamte se s investováním bez jakéhokoliv rizika, staňte se investorem pomocí naší aplikace Portfolio.


Vstoupit do Portfolia


Fintriky

Pomalu se blíží poslední termín, kdy je možné změnit pojišťovnu od začátku příštího roku. Proto jsme během celého týdne zveřejňovali články o povinném ručení. Jednak jsme uvedli povinné ručení jako jeden z pojistných produktů, rovněž jsme psali o možnosti uzavřít pojistnou smlouvu on-line, co všechno vstupuje do ceny povinného ručení, jak je možné změnit pojišťovnu i o snížení ceny povinného ručení díky tzv. bonusům nebo jejím zvýšení díky tzv. malusům.


Anketa

Finační krize se definitivně rozšířila i do Evropy. Svědčí o tom problémy řady evropských bank. Ministr financí Kalousek, premiér Topolánek i guvernér ČNB Tůma se ale shodli, že naše ekonomika i bankovní sektor jí přímo ohroženy nejsou. Celý týden jsme se vás ptali, jaký je váš názor na vliv finanční krize na naší ekonomiku?

  • Myslím si, že naše ekonomika ani banky ohroženy nejsou - 7 %
  • Krize se nám nevyhne, ale zásadnější dopady mít nebude - 50 %
  • Bojím se že finanční krize napáchá i u nás nemalé škody - 43 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU