Banky se předstihují v nabídce pro studenty, mládež i děti

30.06.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Snad každý z nás si ze svého dětství pamatuje, jak mu rodiče a prarodiče ukládali peníze na vkladní knížku s dovětkem, že se mu později ušetřené peníze budou ještě hodit. Jak mohou svým dětem a vnoučatům spořit na budoucnost nyní?

Podívejme se tentokrát na to, jaké možnosti mají rodiče a prarodiče, když chtějí spořit svým dětem a vnoučatům do budoucna. V minulosti byly velmi rozšířené zejména vkladní knížky. Ty ale můžete pro spoření použít i nyní. Existuje jich hned několik druhů - vkladní knížky s výpovědní lhůtou, bez výpovědní lhůty a tedy s nižším úrokem, dětské vkladní knížky, které jsou určeny pro děti a mládež do 18 let, existují i výherní vkladní knížky jejichž majitel se může účastnit slosování o různé finanční výhry a prémie, na druhou stranu ale nemá nárok na úročení knížky...

V roce 2002 byly novelou zákona o bankách zrušena možnost zakládání anonymních vkladních knížek. Tyto staré vkladní knížky již nejsou úročeny a většina z nich byla již Českou spořitelnou převedena na jméno nebo vyplacena. Všechny nově zakládané vkladní knížky již jsou pouze na jméno. Spoření na vkladních knížkách je téměř bez rizika. Do banky můžete vkládat i bezhotovostně různě vysoké úložky v nepravidelných intervalech. Jako počáteční vklad většinou postačí pár desítek korun.

Další možností, jak spořit v mládí nebo pro mladé jsou různé druhy spořících účtů, kde lze s penězi manipulovat volněji. Prostředky můžete vkládat kdykoli hotovostně i převodem z účtu. Zde však musíte dávat pozor na délku výpovědní lhůty. V případě, že vyberete peníze mimo den splatnosti, musíte počítat s tím, že bance zaplatíte penále. V porovnání s vkladními knížkami je rozdíl v úrocích zanedbatelný, jinak je spořící účet úročen vyšší úrokovou sazbou než běžný účet. A právě běžné účty, které jsou určeny přímo pro děti a mladé (junior účty), lze v některých bankách zřídit. K účtům jsou vydávány velmi výhodně platební karty. Vaše dítě se tak naučí hospodařit s penězi již v mládí. Ovšem pro vaši jistotu jsou na junior účtech stanoveny limity maximálního výběru.

Podobně jako junior účty slouží i studentské účty, které si zřízují studenti vysokých a vyšších odborných škol (v některých případech i studenti středních škol - starší 18 let). K těmto účtům se váže také řada výhod. Jednou z nich je i vyšší úrok než u běžných účtů pro fyzické osoby. Studenti dále ušetří za vedení účtu, za výpisy z účtu, při zřizování platební karty a dokonce i za přímé bankovnictví. Ke studentským účtům přináleží také různé prémie.

Nabídku studentských účtů a junior účtů včetně podrobných podmínek pro jejich vedení u tuzemských bank naleznete zde.

Autor článku

Renata Pražáková  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Studentské centrum