Pro mladé, kteří více utrácí než spoří

29.06.2004 | , Finance.cz
Studentské centrum


Jak to tak bývá, mladí lidé chtějí mít všechno hned. Byt, auto a samozřejmě vybavení domácnosti. Ale kde na to vzít, když chybí hotovost? Řešení nabízí různé leasingové nebo splátkové společnosti, které financují koupi předmětů od žehličky po automobil. Pokud splníte požadované podmínky, pak Vám nic nestojí v cestě odvézt si Vaši vysněnou věc domů.

Je dobré si říct, jak vlastně pořízení automobilu na leasing probíhá. Pokud již máte vybrané auto, je potřeba zvolit správnou leasingovou společnost. Není na škodu, když si o společnostech, s nimiž se chystáte vést jednání o leasingu, dopředu zjistíte co možná nejvíce informací. Měli byste se zajímat zejména o to, jaké má společnost finanční zázemí, jak dlouho působí na trhu, kolik leasingových smluv již uzavřela, kdo je jejím majitelem a zda patří do ALS.

Po vybrání leasingové společnosti budete požádáni o předložení základních informací a podkladů pro uzavření leasingové smlouvy. Společnost vám zpravidla předloží dotazník a vyžádá si vaše doklady. U soukromých osob je většinou požadováno následující:

  • občanský průkaz,
  • celkový roční příjem,
  • potvrzení o příjmu s vyčíslením jiných závazků
  • souhlas manžela či manželky s uzavřením leasingové smlouvy.

Leasingová společnost si ověří vaše informace a schválí, popřípadě zamítne vaši žádost.

Mezi hlavní faktory ovlivňující cenu leasingu patří pořizovací cena automobilu, navýšení první splátky (akontace) a interval splácení. Pořizovací cena je určená cenou automobilu, který jste si již sama vybrala. U navýšení první splátky platí, že čím je větší, tím menší budou Vaše leasingové splátky a i celková cena automobilu na leasing. Interval splácení může být měsíční, kvartální, pololetní nebo roční. S rostoucím intervalem splátek roste však i riziko vzniku potenciálních neplatičů, a proto se to zákonitě projeví i v ceně, která je proto nejnižší u splátek měsíčních. Posledním krokem je uzavření leasingové smlouvy a následné převzetí automobilu do užívání.

Při pořízení automobilu na leasing je dobré znát i některá úskalí. Po celou dobu leasingu Vám vozidlo oproti splátkovému prodeji sice nepatří, ale existují některá vlastnická rizika, např. v případě odcizení nebo totálního zničení předmětu leasingu, pokud není poskytnuta náhrada od pojišťovny v plné výši. V případě, že by se leasingová společnost dostala do špatné finanční situace nebo až do bankrotu, budete nuceni vrátit automobil a jednat o vyrovnání. Z hlediska předčasného ukončení leasingu jde u finančního leasingu o smlouvu nevypověditelnou, přesto se však mohou obě strany na jejím vypovězení dohodnout. Musí však být dodržena minimální stanovená doba pronájmu, což jsou 3 roky.

Autor článku

Petra Niedlová


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: Studentské centrum