Co týden dal?

17.10.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německá vláda schválila "záchranný balíček" na podporu německých bank. Rozpočet Spojených států skončil rekordním deficitem. Nobelovu cenu za ekonomii získal americký ekonom a publicista Paul Krugman. Více v našem pravidelném týdením přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Vlády evropských zemí společně vynaloží v přepočtu téměř dva biliony dolarů (přes 36 bilionů Kč), které použijí jako garance a záložní úvěry na podporu bank. Zavázali se k tomu činitelé v Británii, Španělsku, Francii, Rakousku a Portugalsku.
  • Francie přichystá na případnou podporu svého finančnictví až 360 miliard eur. Z toho nanejvýš 320 miliard je určeno na záruky pro mezibankovní úvěry do konce příštího roku a až 40 miliard na rekapitalizaci bank. Oznámil to francouzský prezident Nicolas Sarkozy.
  • Sedmi státům Evropské unie podle předběžných propočtů hrozí pokuta 339 milionů eur (zhruba 8,4 miliardy korun) za překročení kvót pro výrobu mléka. V uplynulém období jim nevyhověly Rakousko, Kypr, Irsko, Itálie, Německo, Lucembursko a Nizozemsko, oznámila dnes Evropská komise. Česká republika, která už svou kvótu v minulosti jednou nedodržela, naopak vyrobila méně mléka, než mohla.
  • Nobelovu cenu za ekonomii získal letos americký ekonom a publicista Paul Krugman (55) za analýzu vzorců obchodu a umísťování ekonomických aktivit. Švédská akademie věd ocenila zejména jeho teorii příčin celosvětové urbanizace. 
  • Německá vláda schválila preventivní "záchranný balíček" na podporu německých bank v celkovém objemu 470 miliard eur (přes 11,5 bilionu korun). Z toho 400 miliard tvoří hodnota garancí, které německý stát hodlá bankám poskytnout a které mají platit do konce příštího roku. Dalších 70 miliard eur chce vláda vyčlenit na kapitalizaci bank.
  • Federální rozpočet Spojených států skončil ve fiskálním roce 2008 s rekordním deficitem 455 miliard dolarů. Odráží se v něm pokles trhu s bydlením, problémy finančních trhů a slabší růst ekonomiky. V předchozím roce byl schodek 162 miliard.
  • Akcie na evropských trzích obnovily v průběhu týdne prudký pokles a jejich hlavní index se po dvou dnech oživení nakonec propadl o téměř sedm procent. Mezi investory se šíří strach, že ani mohutná vládní opatření na podporu bank nezabrání hospodářské recesi.
  • Šéfové vlád EU na summitu v Bruselu podpořili záchranný plán pro finanční sektor, na kterém se před tím dohodli představitelé eurozóny. Na závěr prvního dne jednání vrcholné schůzky to řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Plán počítá s uvolněním více než dvou bilionů eur na částečné odstranění škod, které napáchala finanční krize.
  • Islandská centrální banka Sedlabanki snížila hlavní úrokovou sazbu na 12 procent z rekordních 15,5 procenta. Banka také oznámila, že zřídila dočasný obchodní sytém, který umožní transakce v zahraničních měnách.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Kupte si knihu on-line!

V našem On-line prodeji vám nabízíme k zakoupení odbornou literaturu se slevou 10 %. Knihy jsou ekonomického zaměření - daně a účetnictví, ekonomika a management nebo pojištění. Dále v našem on-line knihkupectví naleznete také odborné slovníky nebo cizojazyčnou literaturu a nesmí chybět ani literatura s oblasti práva. Nemusíte shánět knihy po obchodech, můžete si je objednat on-line a doručí vám je až domů a navíc se slevou.

 

Posledních 7 dní doma

  • Růst zájmu o úvěry ze stavebního spoření ochabuje. Stavební spořitelny sice půjčily za tři čtvrtletí přes 58 miliard korun, což bylo meziročně o 13 procent více, v první polovině roku ovšem hlásily i více než pětinové nárůsty obchodů.
  • Běžný účet platební bilance v srpnu vykázal schodek 12,2 miliardy korun. V červenci skončil běžný účet deficitem 0,3 miliardy korun. Za osm měsíců roku platební bilance, která je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykazuje deficit 44,69 miliardy korun.
  • Vláda na svém mimořádném zasedání schválila v reakci na krizi finančních trhů zvýšení garancí za vklady v tuzemských bankách. Podle novely by klienti měli mít pojištěno 100 procent svých vkladů do maximálního limitu 50.000 eur (asi 1,24 milionu Kč). Cílem normy je posílit důvěru vkladatelů ve zdraví tuzemských bank.
  • České akcie na pražské burze propadly zpět pod psychologickou hranici 1000 bodů. Prodejní objednávky se na tuzemský trh, stejně jako na další evropské a zámořské burzy, vrátily po dvoudenní nákupní euforii vzniklé z řady rozsáhlých opatření vlád a centrálních bank proti globální finanční krizi. Hlavní index PX ztratil silných 7,95 procenta na závěrečných 998,8 bodu. 
  • Některé banky v posledních týdnech zvýhodnily podmínky nabízených hypoték. Cílem je podle odborníků hlavně snaha oživit váznoucí prodeje. K odpouštění poplatků se nově přidala Hypoteční banka, která zrušila do konce listopadu poplatky za zpracování úvěru i vedení účtu. GE Money nabídla klientům slevu 0,2 procentního bodu na úrokové sazbě. U Raiffeisenbank nově stačí doložit příjmy výpisem z účtu.
  • Datum přijetí eura možná česká vláda stanoví příští rok. Letos už to určitě nebude. Na summitu Evropské unie v Bruselu to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.
  • GE Money Bank se rozhodla dočasně pozastavit poskytování stoprocentních hypoték. Jedná se o první význačnou hypoteční banku, kterou finanční krize přiměla k tomuto poměrně radikálnímu opatření.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Bojíte se finančních institucí?

Přes to, že finanční krize zatím výrazně nezasáhla českou ekonomiku, jednotlivci ji pocítili až až. Kdo měl investované prostředky v akciích, pravděpodobně teď kroutí hlavou. Banky a pojišťovny u nás sice nekrachují, ale ruku na srdce, uložili byste si někde nyní větší sumu peněz?   


Posledních 7 dní na našem serveru

  • V našem Prodejním centru jsme pro vás připravili zcela novou nabídku odborné literatury. Naleznete zde knihy se zaměřením na ekonomii, ekonomiku, management nebo právo. Prostě si u nás vyberete knihu, která vám pomůže či poradí.
  • Naše firemní centrum jsme rozšířili o novou sekci Pojištění firem. Dozvíte se zde základní informace o pojistných produktech pro podniky a podnikatele včetně pojištění odpovědnosti, pojištění průmyslových rizik, pojištění přepravy nebo právní ochraně podnikatelů. Představíme ale i další pojistné produkty.
  • Každý, kdo se chce něco dozvědět o socioekonomickém prostředí ČR, nových zákonech a produktech pro podnikatele, může si stáhnout naší SLEPT analýzu, ve které najde vše potřebné, co může zajímat podniky a podnikatele na českém trhu.
  • V nové firemní poradně se můžete zeptat na tvorbu podnikatelského záměru a další věci související se založením obchodní společnosti nebo živnosti, na financování a pojištění podniku a vstup do podnikatelského inkubátoru nebo klastru.

 

Fintriky

Finanční krize děsí ekonomy, bankéře či velké investory, vzbuzuje nemalé obavy i u běžného obyvatelstva. Uplynulý týden jsme věnovali sérii článků právě tomuto tématu. Objasnili jsme počátky krize i její průběh. A zastavili jsme se rovněž u dopadu krize na českou ekonomiku i českého klienta finančních institucí


Anketa

Světová finanční krize dopadla i na českou ekonomiku. Vláda se rozhodla pro vyšší garanci vkladů, ale jinak se příliš neangažuje. To stejné platí pro ČNB. Co by podle vás měly udělat veřejné instituce?

  • Vláda by měla více podpořit český průmysl - 25 %
  • ČNB by měla snížit úrokové sazby - 17 %
  • Vláda by měla garantovat plnou výši vkladů - 30 %
  • Neměly by se do finanční krize vůbec vměšovat - 29 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU