Dno finančních trhů na dohled?

18.10.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden byl ve znamení horské dráhy. Výstupy střídaly pády. Zřetelně se ukázalo, že finanční krize bude vleklejší, než bude mnohým příjemné.

Na začátku týdne se zdálo, že zlé síly finanční krize melou z posledních sil. Americké akcie si to razily strmě vzhůru, pražská burza narostla v pondělí o 10 %. Důvodem byla pozitivní atmosféra vyvolaná masovou vládní podporou.

Namátkou, Francie oznámila, že přichystá na případnou podporu svého finančnictví až 360 miliard eur. Z toho mělo být určeno až 320 miliard na záruky pro mezibankovní úvěry do konce příštího roku a až 40 miliard na rekapitalizaci bank. Německá vláda schválila ještě mohutnější preventivní "záchranný balíček" v celkovém objemu 470 miliard eur (přes 11,5 bilionu korun). V neposlední řadě nabídly centrální banky eurozóny, USA, Británie a Švýcarska bankovnímu sektoru neomezený přísun dolarových úvěrů za pevné úrokové sazby…


Krize má dostatek potravy na další život


V průběhu týdne však došlo k obratu. Panika se vrátila na trhy se vším všudy. Co víc, dalo by se říci, že nebyla živena strachem z pádu nějaké finanční instituce, ale něčím horším. Recese americké ekonomiky je nepřehlédnutelná. Federální rozpočet Spojených států skončil ve fiskálním roce 2008 s rekordním deficitem 455 miliard dolarů. Výši tohoto čísla možná nejlépe dokumentuje údaj z minulého období – 162 mld. USD.


Příčiny pádů


Při pohledu na žalostný konec Islandu, začali mnozí přemýšlet, zda něco podobného nepotká i některý ze států Evropy, například Maďarsko. Zejména od tam se totiž začaly šířit zprávy o špatném stavu bankovního sektoru. Aby toho nebylo málo, problémy hlásí i Rusko a Ukrajina.


Akcie mohou padat ještě níž


Japonské akcie zaznamenaly 16. října nejvyšší denní propad od krachu akciového trhu v roce 1987. Pražská burza klesla na více než 4leté dno, americké akcie odepsaly mnoho procent. Dopadly již na dno? Domníváme se, že na úplné ještě ne. Krizi neustále přiživují podměty ze všech koutů světa a na lepší časy (rozumějme na delší dobu) se v dohlednu blýskat zřejmě nezačne.

 

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU