Korupce v Evropě neklesá!

21.10.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Přestože míra korupce je v Evropské unii nejnižší na světě, došlo v letošním roce oproti roku 2007 k mírnému zvýšení. Index korupce (CPI index) pro jednotlivé země každoročně sestavuje Transparency International ...


Index korupce (CPI index) pro jednotlivé země každoročně sestavuje Transparency International a ve zveřejněné zprávě za rok 2008 patří Česku při světovém porovnání až 45. místo...


Jak se CPI měří?


Index CPI zjišťuje vliv korupce na veřejný sektor státu a definuje korupci jako zneužití veřejného vlivu k osobnímu prospěchu. Za korupci se považují již drobné úplatky na jednotlivých úřadech za účelem zrychlení jednání či kladného stanoviska, větší vliv samozřejmě mají miliónové úplatky jednotlivých firem při výběrových zakázkách apod. Index CPI zohledňuje stanovisko mezinárodních organizací a institucí v daném státě. Souhrnný index potom zohledňuje dílčí výsledky jednotlivých nezávislých mezinárodních institucí. Výsledný index korupce se pohybuje od 0-10, kde čím vyšší známka, tím nižší míra korupce v zemi. Na sestavování indexu se podílí tuzemští i zahraniční experti. Významným způsobem se mimo jiné hodnotí nezávislost médií a zřízení nezávislých kontrolních orgánů.


Česko – žádné zlepšení


CPI index v Česku má v letošním roce stejnou hodnotu jako v roce předcházejícím – 5,2, patří nám tak při světovém porovnání 45. místo. Ještě v roce 2004 nám patřila 53. místo. Z členských zemí Evropské unie jsou za námi: Maďarsko, Slovensko, Lotyšsko, Itálie, Řecko, Litva, Polsko, Bulharsko a Rumunsku.


Nejnižší korupce ve Skandinávii


Nejnižší míra korupce na světě v letošním roce je v Dánsku, Švédsku a na Novém Zélandu (index 9,3). Všechny uvedené země se pohybují na předních místech dlouhodobě a první desítka zemí zůstávají beze změny. Celkem bylo v letošním roce hodnoceno 180 zemí světa. Z východoevropských zemích je na tom nejlépe Estonsko, kde je poměrně nízká korupce a rychlost státních orgánů je na velmi vysoké úrovni srovnatelné s nejúspěšnějšími zeměmi západní Evropy. Oproti loňskému roku si nejvíce polepšily tyto evropské země: Kypr (1,1 bodu), Belgie, Slovinsko, Irsko (0,2 bodu). Nejvíce si pohoršilo Norsko (mínus 0,8 bodu), Velká Británii (mínus 0,7 bodu) a Finsko (mínus 0,4 bodu). Nejvyšší míra korupce ve světě je v Africe. Na posledních místech najdeme země jako Somálsko, Irák či Afgánistán.


Vyspělé země: s korupcí za lepším businessem…Chudé země: s korupcí za záchranou života…


S korupcí se samozřejmě setkáváme ve všech zemích světě a naprosto všude. Korupce je totiž stará jako lidstvo sama. Vymýtit se ji nepodaří nikdy, ale lze ji omezit změnou smýšlení a společenským tlakem. Není ovšem jistě náhodou, že nejnižší míra korupce je v nejvyspělejších demokratických státech světa. Ve vyspělých zemích světa je situace nesrovnatelná s podmínkami v Africe či Asii. Evropany nejvíce obtěžuje korupce při jejich podnikatelské činnosti. Při svém podnikání se musí evropské firmy potýkat s mnoha administrativními úkony, které jsou možností pro korupci. Vše začíná již při začátku podnikání, kdy musí každá společnost učinit řadu úkonů a různými nejasnými výběrovými řízeními konče. Obchodní soupeři musí mít stejnou startovní pozici, aby nebyl předem vyřazen ten, který se na korupci nepodílel. Nízká míra korupce a kriminality, vzdělaní občané, vynikající infrastruktura – to jsou aktiva, kterými se mohou pochlubit země na předních místech v tabulce. Zatímco tedy ve vyspělých zemích světa je korupce cestou k vyšším ziskům, tak v chudých zemích světa rozhoduje úplatek v mnoha případech o životě a smrti – ve zdravotnictví či přístupu k nezávadné vodě…Pohled na korupci bohaceného „Severu“ a chudého „Jihu“ je tak zcela rozdílný.

Tabulka:Míra korupce ve světě (údaje za rok 2008)

Pořadí Země CPI Index
1 Dánsko 9,3
1 Švédsko 9,3
1 Nový Zéland 9,3
4 Singapur 9,2
5 Finsko 9,0
5 Švýcarsko 9,0
7 Island 8,9
7 Nizozemí 8,9
9 Austrálie 8,7
9 Kanada 8,7
11 Lucembursko 8,3
12 Rakousko 8,1
12 Hong-Kong 8,1
14 Německo 7,9
14 Norsko 7,9
16 Irsko 7,7
16 Velká Británie 7,7
18 USA 7,3
18 Japonsko 7,3
18 Belgie 7,3
26 Slovinsko 6,7
27 Estonsko 6,6
45 Česko 5,2
47 Maďarsko 5,1
52 Slovensko 5,0
58 Polsko 4,6
147 Rusko 2,1

Zdroj: Transparency International Corruption Perceptions Index 2008, von 23. September 2008

 

Autor článku

Petr Gola

Petr Gola  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU