Zdražení průmyslového pojištění

27.11.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Ceny pojištění proti průmyslovým rizikům na českém pojistném trhu se budou muset zvýšit  minimálně o 20 procent, uvádějí zahraniční zajišťovny…

Český trh byl pro zahraniční zajišťovny, v posledních letech ztrátový. Vzhledem ke zvýšenému počtu přírodních katastrof v minulých letech a kvůli dopadu zářijových teroristických útoků nyní světoví zajistitelé navyšují pojistné pro pojišťovny. Pojišťovny jsou tak nuceny navyšovat pojistné u majetkového pojištění, budou tak činit především u pojištění průmyslu.
Navýšení pojistného je odhadováno kolem 20 až 50-ti procent. U některých firem zůstanou ceny na příští rok beze změny, u jiných se mohou až zdvojnásobit, záleží na odhadu rizik jednotlivých podniků. Další změnou bude vyloučení rizik spojených s terorismem, o což také snaží  zahraniční zajišťovny.
Na nová opatření doplatí především koneční spotřebitelé, protože nárůst cen pojištění zvýší firemní náklady a ty tak budou nuceny zvýšit cenu svých výrobků či služeb.

Jiní odborníci uvádí, že situace se zdá horší, než je realita. Vždyť výše ztrát zajišťoven a pojišťoven z teroristického útoku na USA je zatím odhadována kolem 70 miliard dolarů. To je asi polovina ročního celosvětově přijatého zajistného. Ceny se tedy zvýší, ale útok na USA je jen jednou z mnoha příčina zvýšení pojistného nebude tak dramatické, bude se pohybovat spíše okolo 20 až 30-ti procent. 

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ