Co týden dal?

24.10.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Britská ekonomika poprvé po 16 letech klesla, významně poklesl i objem poskytnutých hypoték v ČR a klesají i ceny všech modelů automobilky Škoda. Tyto a další důležité události ze světa financí najdete v našem pravidelném týdenním souhrnu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) se na mimořádné schůzce ve Vídni dohodli, že od listopadu sníží vývoz ropy asi o 1,5 milionu barelů denně. Kartel v současné době na trh dodává zhruba 29 milionů barelů ropy denně a celosvětovou spotřebu pokrývá asi z jedné třetiny.
  • Britská ekonomika ve třetím čtvrtletí letošního roku poprvé po 16 letech klesla. Podle předběžných údajů statistického úřadu hrubý domácí produkt země v uvedeném období klesl ve srovnání s předchozími třemi měsíci o 0,5 procenta, což byl nejvyšší pokles od posledního čtvrtletí roku 1990 a zároveň první pokles od druhého čtvrtletí roku 1992.
  • Francie jako předsednická země Evropské unie svolala mimořádnou vrcholnou schůzku EU kvůli finanční krizi. Oběd státníků by se měl uskutečnit 7. listopadu v Bruselu a měl by předcházet globálnímu summitu o finanční krizi, který se bude konat 15. listopadu.
  • Švýcarská banka Credit Suisse Group hospodařila ve třetím čtvrtletí letošního roku se ztrátou 1,26 miliardy švýcarských franků (21,8 miliardy Kč) ve srovnání se ziskem 1,3 miliardy franků ve stejném období loni. Důvodem byly špatné investice a globální finanční krize. Druhá největší banka ve Švýcarsku však současně oznámila, že dále omezuje své napojení na špatné investice.
  • Téměř dvě miliardy eur (51 miliard Kč) hodlá rakouská vláda vyčlenit na povzbuzení ekonomické konjunktury v zemi. Zhruba z poloviny jsou peníze určeny na státní garance úvěrů a na urychlení výstavby a modernizace komunikací. Kromě toho chce vláda posílit i podporu stavebního spoření.
  • Evropská unie se dohodla na zavedení takzvaných modrých karet, které by měly pomoci nalákat do států unie vysoce kvalifikované pracovníky ze třetích zemí. V praxi však nebudou moci i kvůli naléhání ČR začít platit dřív než od května 2011, vyplynulo to z jednání velvyslanců členských zemí 27členného bloku.
  • Americké společnosti Apple Inc. stoupl ve třetím čtvrtletí letošního roku čistý zisk o 26 procent na 1,14 miliardy dolarů (22,4 miliardy Kč). Výsledky podpořil hlavně nejnovější model telefonu iPhone 3G, který v prodejnosti překonal i dosavadní jedničku na trhu, BlackBerry firmy Research in Motion.
  • Německo se snaží prosadit, aby se Švýcarsko ocitlo na mezinárodní černé listině daňových rájů. Berlín se tak připojil k desítce dalších bohatých zemí, které volají po zavedení takových opatření, která by pozici finančních center oslabila.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte bonus až 40 %!

Pokud si v období od 15.10. do 31.12.2008 uzavřete stavební spoření u Wüstenrot stavební spořitelny získáte nárok na bonus až 40 % z připsaných úroků k okamžiku vyplacení uspořené částky při jejím úročení 2,1 % p.a. Bonus získáte pokud po přidělení cílové částky neuplatníte nárok na úvěr. Výše bonusu se stanovuje dle délky spoření:

  • při spoření 6 let vzniká nárok na 20 % z připsaných úroků
  • při spoření 7 let vzniká nárok na 30 % z připsaných úroků
  • při spoření 8 let vzniká nárok na 40 % z připsaných úroků

S Wüstenrot stavební spořitelnou se spořit vyplatí.

 

Posledních 7 dní doma

  • Objem poskytnutých hypotečních úvěrů občanům za devět letošních měsíců klesl meziročně o 15,4 procenta na 90,4 miliardy korun. V samotném třetím čtvrtletí objem hypoték činil 30,8 miliardy korun, což znamenalo v porovnání se stejným obdobím loni zhoršení o 4,4 procenta.
  • Cena elektřiny pro domácnosti se od ledna podle odhadů energetiků zvýší o deset až 15 procent. Nevyplní se tak katastrofické scénáře z léta, kdy se čekalo až třetinové zdražení. Pro lidi s větší spotřebou by to znamenalo, že ročně za elektřinu vydají o 3000 korun až 4500 korun více. Na letošek se zvedly ceny elektřiny pro domácnosti v průměru o 9,1 procenta.
  • Největší tuzemská telekomunikační firma Telefónica O2 zvýšila do září čistý zisk o 18,5 procenta na devět miliard korun. Konsolidované výnosy vzrostly o 2,1 procenta na 48,1 miliardy Kč. Výsledky předčily očekávání analytiků, kteří předpovídali růst zisku o 14 procent a výnosů o necelé půl procento.
  • Hospodářská krize a konkurence přinutila mladoboleslavskou automobilku Škoda Auto snížit ceny všech svých modelů. V některých případech půjde o ceny nižší až o 100.000 korun. Automobilka zároveň oznámila cenu nové verze Octavie, která bude začínat na 349.900 korun. Za tuto cenu bude k dostání verze s motorem 1,4 MPI o výkonu 59 kW. Stávající model s tímto motorem stojí přitom o 20.000 korun více. Auto se začne prodávat v druhé polovině listopadu.
  • Průměrné úrokové sazby poskytnutých hypotečních úvěrů pro fyzické osoby v září zastavily rekordní růst a v porovnání se srpnem klesly o takřka desetinu procentního bodu na 5,73 procenta. Průměrná sazba často využívaných hypoték s fixací na pět let se snížila na 5,6 procenta.
  • Schodek státního rozpočtu v příštím roce bude o zhruba 32,7 miliardy korun nižší než letos. Po dlouhých peripetiích o tom nakonec rozhodla sněmovna tím, že schválila základní parametry rozpočtu. Výdaje státu mají být příští rok vyšší o 45 miliard korun, příjmy o 77 miliard korun než letos. Příjmy státu tak mají podle plánů vlády dosáhnout 1,114 bilionu korun, přičemž výdaje nepřevýší 1,152 bilionu korun.
  • Končící letní letová sezona na ruzyňském letišti byla rekordní - od dubna do září prošlo branami letiště 7,5 milionu pasažérů, což je o 4,7 procenta více než před rokem. V zimní sezoně přibudou ve srovnání s loňskou zimou dvě nové destinace, co se týče počtu pasažérů očekává vedení letiště meziroční stagnaci.
  • Mezi stovkou nejbohatších lidí ze zemí střední a východní Evropy se letos objevili čtyři Češi. Pořadí zveřejnil polský týdeník Wprost, který žebříček každoročně sestavuje. Nejvýše z Čechů je na sedmnáctém místě hlavní postava finanční skupiny PPF Petr Kellner. Na seznam časopis zařadil ještě majitele agrochemického holdingu Agrofert Andreje Babiše, dále Zdeňka Bakalu a Pavla Tykače.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Je správné omezovat podporu nezaměstnaných?

Poslanecká sněmovna schválila některé změny platné od 1.1.2009. Například z evidence uchazečů bude vyřazen i ten, kdo po 5 měsících vedení v této evidenci odmítne bez vážných důvodů nabízenou rekvalifikaci. Pokud uchazeč o zaměstnání nejméně dvakrát během šesti měsíců bez vážných důvodů odejde ze zprostředkovaného zaměstnání, nebude mít nárok na podporu v nezaměstnanosti. Zkrátí se podpůrčí doba a sníží se výše podpory v nezaměstnanosti.   


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Zajímají vás kurzy měn stanovované Evropskou bankou? Nabízeme vám každodenně aktualizovaný kurzovní lístek, na kterém naleznete jak kurz dané měny k euru (tzv. spot neboli deviza střed), tak kurz k české koruně stanovovaný ČNB.
  • Ve firemním centru jsme uvedli dva nové průvodce. V prvním se můžete seznámit s procesem založení podniku různých právních forem, ve druhém si můžete naopak přečíst o poslední fázi podniku, tedy zrušení a zániku podniku.

 

Fintriky

Dalším tématem, kterému jsme věnovali sérii článků byly pojistné produkty pro podniky a podnikatele. Začali jsme pojištěním odpovědnosti - produktem pojišťujícím následky vlastních chyb. Trendem společností z různých oborů včetně pojistného trhu je spojování více produktů do jedné smlouvy. Takovým pojistným balíčkům jsme se věnovali v druhém článku. V právním státě může každý žalovat každého. Proto jsme se zaměřili i na pojištění právní ochrany. V neposlední řadě jsme pak rozebrali pojištění dopravy a záruky.


Anketa

I když se zdálo, že finanční krize má již vrchol za sebou, drtivé pády akciových trhů v minulém týdnu tímto zdáním zaviklaly. Jak dlouho bude podle vás krize ještě trvat, ukazují výsledky pravidelné tydenní ankety Finance.cz.

  • Krize odezní v průběhu několika týdnů - 12 %
  • Potáhne se několik dalších měsíců - 40 %
  • Světové ekonomiky se z ní plně vzpamatují až v rámci let - 48 %

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU