Co týden dal?

31.10.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Akcie létaly na všech burzách sem a tam, aby se ke konci týdne ustálily na pozitivních hodnotách. Slovensko, Japonsko a USA snížily základní úrokovou sazbu. Nezaměstnanost v ČR zůstává stále nízká. Více v pravidelném týdenním souhrnu Finance.cz.

Posledních 7 dní ve světě

  • Americké automobilky General Motors a Chrysler požádaly federální vládu o bezprecedentní záchranný balík v rozsahu asi deseti miliard dolarů (200 miliard Kč). Vládní peníze by měly podpořit chystanou fúzi mezi oběma automobilkami.
  • Bankovní rada Národní banky Slovenska snížila klíčovou úrokovou sazbu o půl procentního bodu na 3,75 procenta. Slovensko tím dorovnalo svou základní sazbu na úroveň srovnatelného úroku eurozóny, kam se od ledna začlení.
  • Evropská komise schválila německý záchranný plán pro finanční instituce. Opatření, která připravila německá vláda, jsou v souladu s unijními pravidly ohledně státní pomoci. Účelem německého záchranného balíčku je stabilizovat finanční trhy a uvolnit zablokované půjčování mezi bankami.
  • Polská vláda schválila harmonogram vstupu Polska do eurozóny. Evropská měna by měla nahradit zlotý 1.ledna 2012. Co nejrychlejší přijetí eura má podle vlády mimo jiné pomoci lépe čelit případným dalším světovým finančním krizím.
  • Mezinárodní měnový fond, Světová banka a Evropská unie se dohodly, že poskytnou maďarské ekonomice zasažené finanční krizí celkem 25,1 miliardy dolarů (476 miliard korun). Zřejmě jde o největší mezinárodní záchranný balík pro rozvíjející se ekonomiku od začátku krize.
  • Operační systém Windows 7, který americký Microsoft připravuje jako následníka po systému Vista, bude pracovat rychleji a snáze než s Vistou. Uvedl to Microsoft s tím, že nový operační systém má odstranit omyly Visty, které zklamaly mnoho uživatelů nejčastějšího operačního systému na světě.
  • Americká centrální banka (Fed) snížila základní úrokovou sazbu o půl procentního bodu na jedno procento. Fed se snaží uvolněním měnové politiky mírnit dopady finanční krize a zabránit tomu, aby se americká ekonomika ocitla v hluboké a dlouhé recesi.
  • Celkové náklady na vypořádání se s bankovní krizí na Islandu můžou dosáhnout 1,1 bilionu islandských korun (180 miliard Kč). Suma představuje 85 procent hrubého domácího produktu, který severský stát vytvořil v roce 2007.
  • Japonská centrální banka poprvé za sedm let snížila úrokové sazby. Připojila se tak ke snaze ostatních předních centrálních bank zmírňovat důsledky finanční krize pomocí nižších nákladů na úvěry. Základní úrok v Japonsku klesl na 0,3 procenta z dosavadních 0,5 procenta.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte bonus až 40 %!

Pokud si v období od 15.10. do 31.12.2008 uzavřete stavební spoření u Wüstenrot stavební spořitelny získáte nárok na bonus až 40 % z připsaných úroků k okamžiku vyplacení uspořené částky při jejím úročení 2,1 % p.a. Bonus získáte pokud po přidělení cílové částky neuplatníte nárok na úvěr. Výše bonusu se stanovuje dle délky spoření:

  • při spoření 6 let vzniká nárok na 20 % z připsaných úroků
  • při spoření 7 let vzniká nárok na 30 % z připsaných úroků
  • při spoření 8 let vzniká nárok na 40 % z připsaných úroků

S Wüstenrot stavební spořitelnou se spořit vyplatí.

 

Posledních 7 dní doma

  • Pražská burza spolu se zahraničními akciovými trhy čelila počátkem týdne dalším rozsáhlým prodejům. Hlavní index PX ztratil 6,85 procenta na 699,8 bodu a poprvé od února 2004 uzavřel obchodování pod hranicí 700 bodů. Svému rekordu z konce loňského října se index vzdálil již o takřka 64 procent. V průběhu týdne se vaš trend otočil a index PX, který se počítá z cen 14 nejvýznamnějších akcií, naopak zaznamenal nejvyšší růst za posledních 15 let - dosáhl zhodnocení 13,16 procenta.  
  • mBank, člen německé bankovní skupiny Commerzbank, začala na českém trhu nabízet účet zdarma i pro drobné podnikatele. Cílem je do tří let získat desetinu ze zhruba milionu živnostníků, na které nabídka hlavně míří. Doposud nabízela mBank účet zdarma pro fyzické osoby a za 11 měsíců přilákala 160.000 klientů, což znamenalo šesté místo na trhu. 
  • Komerční banka zvýšila o jedno procento minimální sazbu úroku na stoprocentní hypotéku, a to na 6,49 procenta. Minimální sazby pro hypotéky do 85 procent hodnoty zastavované nemovitosti banka zvýšila o 0,6 procentního bodu na 5,59 procenta. Krok KB, která je trojkou tuzemského hypotečního trhu, je možná předzvěstí výrazného zdražení hypoték v Česku jako důsledku finanční krize, která srazila dostupnost hypoték v mnoha zemích.
  • Ministerstvo financí navrhuje v novém zákonu o daních z příjmu zrušit ze 118 daňových výjimek 42, z toho u fyzických osob 31 a u právnických osob 11. Úřad navrhuje mimo jiné zrušit zvýhodnění stravenek nebo režijních jízdenek a nahradit je částečně novinkou, zaměstnaneckým výdajovým paušálem. Zákon by měl začít platit od začátku roku 2010.
  • Ekonomika by měla v příštím roce růst podle nové makroekonomické prognózy ministerstva financí o 3,7 procenta. Ještě v červenci před eskalací finanční krize přitom ministerstvo financí počítalo s růstem o 4,8 procenta, na jehož základě je i vypracován státní rozpočet na příští rok. Odhad růstu snížilo MF i pro letošní rok, a to z 4,6 procenta na 4,4 procenta. Loni ekonomika vzrostla o rekordních 6,6 procenta.
  • Míra nezaměstnanosti podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) ve třetím čtvrtletí letošního roku klesla meziročně o 0,8 procentního bodu na 4,3 procenta, což je stále nejnižší úroveň za posledních 12 let.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Co si myslíte o zadlužování?

Dluhy českých domácností rostou každý měsíc o miliardy korun. Poslední údaj je číslo 827,83 mld. Kč. Jaký je váš pohled na zadlužování? Máte nějakou hranici, nad kterou byste se nikdy nezadlužili? Na co byste si nikdy nepůjčili?   

                                                        


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Pro provozovatele internetových stránek jsme připravili nové RSS 2.0 exporty členěné dle jednotlivých sekcí portálu Finance.cz. Obsahují titulky zpráv včetně krátké anotace. Můžete tak na své webové prezentace umístit ve své vlastní grafice odkazy a anotace nejzajímavějších a aktuálních článků ze světa financí.
  • Náš portál pro vás ve spolupráci se společností Colosseum a.s. připravil sérii článků, které se budou zabývat různými komoditami. Aktuální článek ze Seriálu o komoditách se jmenuje Průmyslové kovy – rozmach Číny a ceny kovů a jak už název napovídá, dozvíte se v něm spoustu zajímavostí o obchodování s kovy.
  • Do daňového a firemního centra jsme přidali rozšířeného průvodce daní z přidané hodnoty, která je nejsložitější daní vůbec. Pokud vás tedy bude zajímat něco o této dani, navštivte naše Firemní centrum.

 

 

Fintriky

Dalším tématem, kterému jsme věnovali sérii článků - tzv. fintriků bylo zadlužování. Problém jsme otevřeli obecným článkem  o zadluženosti českých domácností, ve kterém jsme rovněž zmínili charakteristiky (ne)zdravých půjček. Pokračovali jsme porovnáním a konkrétními parametry bankovních a nebankovních půjček. Téma jsme pak zakončili podrobným pojednáním o RPSN.


Anketa

Jak hodnotíte změny v povinném ručení od ledna 2009? Jedná se o povinné příspěvky neplatičů povinného ručení do garančního fondu, ze kterého jsou hrazeny škody způsobené nepojištěnými vozidly. Váš názor ilustrují výsledky pravidelné týdenní ankety Finance.cz.

  • Stávající úprava je dostačující - připravované změny jsou zbytečné - 21 %
  • Změna je nutná, ovšem schválená podoba je špatná - 21 %
  • Povinné příspěvky do garančního fondu jsou správnou cestou - 58 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU