Pozor na kombinaci životky s hypotékou

05.12.2001 | , Finance.cz
POJIŠTĚNÍ


Názory na kombinaci životního pojištění a hypotečního úvěru jsou různé aneb některá propojení produktů se mohou prodražit…

Hypoteční úvěr se dá kombinovat s životním pojištění velice jednoduše, při běhu jednotlivých produktů nezávisle na sobě, kdy po určité době může účastník využít prostředky z jednoho produktu do druhého. Banky s pojišťovnami spolupracují stále více a nabízí tento produkt na sobě přímo závisle.

Pojišťovna UNIQA a Raiffeisenbank nabízejí kombinovaný produkt a srovnávají jej s příkladem, kdy si účastník platí životní pojištění a splátku úvěru zvlášť.
Je zde vyzdvihován fakt, že účastník platí pouze úroky z úvěru a splátky pojistného.neplatí hypoteční úvěr jako takový. V tomto případě může dojít k většímu přeplacení než je obvyklé u běžného hypotečního úvěru a životního pojištění.

Účastník, který řeší své bytové potřeby hypotečním úvěrem by měl mít uzavřeno životní pojištění na riziko smrti, ale to neznamená, že musí mít životní pojištění takové, s kterým počítá pojišťovna při srovnávání produktů….

A kde je zakopanej pes? Ve výši pojistného na životní pojištění. Pokud bude jakákoliv banka požadovat na účastníku hypotečního úvěru uzavření nebo existenci životního pojištění na částku, která se rovná výši úvěru tak nemusí mít kapitálové životní pojištění, které UNIQA preferuje.

Pokud tedy účastník bude žádat o úvěr ve výši 2 mil.Kč, počítá banka s životním pojištěním na 2 mil.Kč, proto je výhodnější životní pojištění kombinovat. Jelikož kapitálové životní pojištění na 2 mil. Kč stojí pro mladého dospělého člověka asi 2 000 - 6 000 měsíčně, jedná se o velkou položku vzhledem, že splátka úvěru se bude pohybovat asi kolem 5 000 - 9 000 Kč. Ikdyž se UNIQA a Raiffeisenbank hájí tím, že klient platí jen úroky, zaplatí celkově stejně jako by měl tyto produkty zvlášť.
Kdyby ovšem využil jako krytí rizika smrti, pouhé pojištění úvěru, či rizikové životní pojištění, zaplatí mnohem méně. Jako spoření si může uzavřít kapitálové životní pojištění, ale na nižší částku. Potom bude platit na své životní pojištění 500 - 2 000 měsíčně. Zbývající část může platit na hypoteční úvěr, pro dřívější splacení, protože čím dřívej jej splatí, tím méně přeplatí…

Pokud tedy půjdete do těchto institucí vyřizovat kombinaci životního pojištění a hypotéky na větší částku, opatrně s kapitálovým životním pojištěním.

Připravujeme podrobné rady  Co dělat, když chci kombinovat životní pojištění hypotéku, které budou spuštěny v první polovině prosince. Srovnání rizikového a kapitálového životního pojšitění můžete najít zde.

Autor článku

Eva Šobáňová  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: POJIŠTĚNÍ