Geyer: Od největšího soupeře nás dělí pouze pár procentních bodů

10.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


"Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG, v čele s  generálním ředitelem ing. Martinem Divišem, MBA, má již řadu let velmi významnou pozici na českém pojistném trhu a v některých druzích pojištění je již nyní lídrem trhu" uvedl mimo jiné Dr. Günter Geyer, generální ředitel VIG.


Dobrý den pane Geyere, můžete v krátkosti představit Vienna Insurance Group a vyzdvihnout hlavní mezníky její existence?

Dnešní Vienna Insurance Group byla založena rytířem Georgem von Högelmüller v roce 1824 jako Wechselseitige k. u. k. Brandschadenversicherungsanstalt („Vzájemná c. k. požární pojišťovna“) a v době mezi dvěma světovými válkami a po novém začátku po II. světové válce se trvale rozvíjela jako rakouský podnik. Na počátku úspěchu a mezinárodní angažovanosti dnešní Vienna Insurance Group, která v současné době působí prostřednictvím více než 50 pojišťoven ve 23 zemích, stál v roce 1990 vstup na tehdy ještě československý trh a založení české a slovenské Kooperativy.


Vienna Insurance Group je vedoucím rakouským pojišťovacím koncernem ve střední a východní Evropě. Ve kterých zemích působí?

Mimo kmenového trhu v Rakousku je Vienna Insurance Group prostřednictvím podílu na pojišťovnách aktivní v Albánii, Bělorusku, Bulharsku, České republice, Estonsku, Gruzii, Chorvatsku, Lichtenštejnsku, Litvě, Lotyšsku, Maďarsku, Makedonii, Německu, Polsku, Rumunsku, Rusku, na Slovensku, v Srbsku, Turecku a na Ukrajině. Kromě toho má pobočky v Itálii a ve Slovinsku. Koncern je na rakouském trhu zastoupen na burze kótovanou Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group, Donau Versicherung a Sparkassen Versicherung a vlastní minoritní podíl ve Wüstenrot Versicherung.


Rozsah působnosti VIG je opravdu velmi značný. České čtenáře by mohlo jistě zajímat jakou pozici v rámci celého koncernu zaujímají dvě české pojišťovny: Kooperativa pojišťovna a.s. a Česká podnikatelská pojišťovna, a.s.?

Samotná Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG je po mateřské společnosti Wiener Städtische Versicherung AG Vienna Insurance Group druhou největší společností v rámci koncernu a spolu s Českou podnikatelskou pojišťovnou, a.s., VIG mají v objemu pojistného víc než třicet procent v porovnání k ostatním pojišťovnám v zemích SVE a přispívají zhruba z jedné šestiny ke koncernovému zisku.

 


VIG v posledních letech zažívá na pojistných trzích střední a východní Evropy velkou expanzi. Co podle Vás stojí za tímto úspěchem?

VIG má s Českou republikou velmi dobré zkušenosti, zde byl založen úspěch dnešní skupiny Vienna Insurance Group před téměř dvaceti lety. Máme velký respekt před dovednostmi lidí, kteří tam pro VIG pracují. Jde to říci i tak, že právě díky naší zkušenosti z budování Kooperativy je nyní VIG ve 23 zemích.


V souvislosti se současným děním na finančních trzích se musím zeptat, jak se dotkla stávající finanční krize VIG, popřípadě Kooperativy a České podnikatelské pojišťovny?

Díky konzervativní investiční politice celé skupiny a rozložení kapitálových investic nejsme tak zasaženi jako jiní. Samozřejmě je tu globální hospodářská situace, která dopadá na český, rakouský nebo rumunský trh, ale málokdy je to dopad na drobného klienta a na pojištění. Jednoduše řečeno – máte auto, máte dům a pokud se vaše ekonomická situace začne zhoršovat, budete možná méně často jezdit na dovolenou, nový oblek si koupíte o něco později, ale pojištění auta i domácnosti si ponecháte.


VIG vstoupila letos v únoru na pražskou burzu. Proč právě pražská burza? Co vás k tomuto kroku vedlo, co od vstupu na burzu očekáváte?

Praha je pro nás důležitá, protože nejen Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG, ale i Česká podnikatelská pojišťovna, a.s., VIG, jsou velmi významné společnosti nejen na českém pojistném trhu ale i v rámci celého koncernu Vienna Insurance Group. Tento význam jsme chtěli podtrhnout a proto jsme se rozhodli pro pražskou burzu. Dnes jsme hrdi na to, že asi 11 procent drobných akcionářů pochází z ČR.


Počátkem září 2008 zahájila v Praze svou obchodní činnost VIG RE zajišťovna, a.s., která se chce orientovat na trh střední a východní Evropy. Jakou máte představu jejího budoucího rozvoje?

Očekávám, že bychom měli velmi rychle získat zajistné v objemu 300 milionů euro. V prvních dvou letech to bude zřejmě méně, ale pak již se na tento objem dostaneme. Nebude to zajistné jen od naší skupiny, ale i odjinud. Předpokládáme, že naše zajištění budou využívat rakouské pojišťovny i pojišťovny z dalších nových členských států EU. Mimochodem před několika dny tato naše nově založená VIG RE zajišťovna, a.s. byla poprvé hodnocena mezinárodně uznávanou ratingovou agenturou Standard & Poor´s a získala rating „A+“ se stabilním výhledem.


VIG během září také úspěšně završila převzetí pojišťovacích aktivit skupiny Erste Group. Rovněž došlo k uzavření dlouhodobé distribuční dohody se skupinou Erste Group v Rakousku a zemích střední a východní Evropy. Jak velký význam má pro VIG tato transakce?

V současnosti mají všechny pojišťovny, které jsme od Erste získali, roční objem předepsaného pojistného 1,3 miliardy euro. Do roku 2011 předpokládáme, že se objem jejich předpisu zvýší na 2 miliardy euro. Smlouva s Erste nám umožňuje nabídnout všem jejich klientům kvalitní pojišťovací servis. Naši klienti naopak dostanou možnost využívat nejlepších bankovních služeb. Obě skupiny si vzájemně zpřístupňují klientské báze, čítající u každého více než patnáct milionů klientů. To je ohromný potenciál, který může přinést mnoho dodatečných příjmů. Je to pro obě skupiny velká šance.


Čtenáře v České republice by jistě zajímaly ambice pojišťovny Kooperativy – dvojky na českém trhu. Je možné očekávat úsilí o pokoření vedoucí pozice České pojišťovny?

Kooperativa pojišťovna, a.s., VIG, v čele s generálním ředitelem ing. Martinem Divišem, MBA, má již řadu let velmi významnou pozici na českém pojistném trhu a v některých druzích pojištění je již nyní lídrem trhu. Spolu s Českou podnikatelskou pojišťovnou, a.s., VIG, která se zaměřuje především na pojištění aut a nedávno získanou společností Pojišťovnou České spořitelny dosahuje VIG ČR podíl na trhu s více než 31 procenty a od největšího soupeře nás dělí pouze pár procentních bodů, jinými slovy by se dalo říci, že to máme téměř na dosah ruky.


Otázka na závěr, jaké má VIG plány a vize do budoucna? Chystá další expanzi?

Domníváme se, že pro naši skupinu je lepší zintenzivňovat naše podnikání na trzích, kde již jsme přítomni - v Polsku, na Ukrajině, v Maďarsku, eventuelně v Turecku, v Bosně, v baltských státech. To je prostor se dvěmi sty miliony obyvatel.


Děkuji za rozhovor,

Lukáš Pololáník, Finance.cz


Günter GeyerDr. Günter Geyer, generální ředitel a předseda představenstva Vienna Insurance Group. Do Vienna Insurance Group v roce 1974, členem představenstva je od roku 1988. Počínaje 1. červencem roku 2001 se stal generálním ředitelem a předsedou představenstva WIENER STÄDTISCHE Versicherung AG Vienna Insurance Group.

Autor článku

Lukáš Pololáník


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU