Co týden dal?

07.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Uplynulý týden přinesl další opatření a proti finanční krizi v Německu a v Maďarsku. Americké prezidentské volby vyhrál Barack Obama. Bankovní rada ČNB snížila ve čtvrtek úrokové sazby překvapivě až o tři čtvrtě procentního bodu... Více v našem pravidelném týdenním přehledu.

Posledních 7 dní ve světě

  • Německá kancléřka Angela Merkelová slíbila, že její kabinet podpoří rozsáhlou podporu finančnímu sektoru. Ta by podle informací agentury Reuters mohla činit až 50 miliard eur (asi 1,2 bilionu Kč). Německo má největší ekonomiku v Evropě, nyní ale balancuje na pokraji recese.
  • Cena americké ropy vyskočila o více než 11 procent za náznaků, že největší světový exportér suroviny, Saúdská Arábie, výrazně snížil těžbu. Svou roli hraje na trhu i světová finanční krize, uvádějí obchodníci. Americká ropa podražila o 7,43 dolaru na 71,34 USD za barel a v Londýně se cena severomořské ropy Brent zvýšila o 7,16 USD na 67,64 USD.
  • Ministři financí Evropské unie schválili úvěr v objemu 6,5 miliardy eur (asi 158 miliard Kč) pro Maďarsko. Napsala to agentura Reuters, která se odvolává na diplomatický zdroj. Maďarsko je tvrdě zasaženo současnou globální finanční krizí a úvěr od Evropské unie na kapitálových trzích Maďarsku zajistí Evropská komise.
  • Výrobní ceny v zemích eurozóny se snižovaly i v září, kdy vykázaly pokles o 0,2 procenta. O měsíc dříve ale klesly ještě více, a to o 0,5 procenta. Roční míra inflace spotřebitelských cen se tak snížila na 7,9 z 8,5 procenta v srpnu. Oznámil to statistický úřad Eurostat.
  • S prohlubující se finanční krizí se Evropou šíří i krize úvěrová, která se projevuje náhlým omezením dostupnosti bankovních úvěrů, snížením důvěry v některé ekonomické subjekty a zpomalením ekonomické aktivity. Počet platebních selhání vzrostl od ledna do září 2008 meziročně o 36 procent, vyplývá ze zjištění globálního poskytovatele služeb péče o pohledávky společnosti Coface.
  • Prodej osobních a lehkých nákladních automobilů ve Spojených státech se v říjnu propadl o 32 procent na 838.156 vozů. Dostal se tak na nejnižší úroveň za více než 17 let. Vyplývá to z údajů společnosti Autodata. V přepočtu na celý rok činil prodej 10,56 milionu vozů, což představuje nejhorší výsledek za čtvrt století.
  • Německá vláda velké koalice schválila ohlášený balíček na podporu německé ekonomiky. Hospodářský růst a zaměstnanost chce vláda kancléřky Angely Merkelové stimulovat injekcí v celkové hodnotě 50 miliard eur (přes 1,2 bilionu korun).
  • Vítězstvím v amerických prezidentských volbách zdědil demokratický senátor Barack Obama slábnoucí a zadluženou ekonomiku, která se potýká s nejvážnějšími problémy za posledních 70 let. Vypořádat se s dopady finanční krize, která má kořeny právě v USA, tak bude pro nového prezidenta jedním z prvních důležitých úkolů.
  • Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC hospodařila ve třetím čtvrtletí se ztrátou 906 milionů eur (22 miliard korun) po zisku 639 milionů před rokem. Oznámila to ve čtvrtek firma, která vlastní českou ČSOB. Výsledky byly zasaženy odpisem investic v hodnotě 1,4 miliardy eur.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Získejte bonus až 40 %!

Pokud si v období od 15.10. do 31.12.2008 uzavřete stavební spoření u Wüstenrot stavební spořitelny získáte nárok na bonus až 40 % z připsaných úroků k okamžiku vyplacení uspořené částky při jejím úročení 2,1 % p.a. Bonus získáte pokud po přidělení cílové částky neuplatníte nárok na úvěr. Výše bonusu se stanovuje dle délky spoření:

  • při spoření 6 let vzniká nárok na 20 % z připsaných úroků
  • při spoření 7 let vzniká nárok na 30 % z připsaných úroků
  • při spoření 8 let vzniká nárok na 40 % z připsaných úroků

S Wüstenrot stavební spořitelnou se spořit vyplatí.

 

Posledních 7 dní doma

  • Ceny pohonných hmot v Česku i přes zlevňování v posledních týdnech stále převyšují evropský průměr. U tuzemských pump je cena benzinu vyšší o 1,20 Kč a nafty téměř o dvě koruny než je evropská průměrná cena. Český řidič za litr benzinu průměrně zaplatí 29,04 koruny, litr nafty pořídí za 30,01 koruny, vyplývá z údajů německých webových stránek clever tanken a německého ústředního autoklubu.
  • Česká republika se zúčastní jako pozorovatel globálního summitu zemí G20, který se 15. listopadu uskuteční ve Washingtonu a bude prvním z plánované série setkání světových vůdců na téma globální finanční krize. Součástí francouzské delegace na tomto setkání bude náměstek vicepremiéra ČR Alexandra Vondry Marek Mora.
  • Výkupní ceny elektřiny vyrobené solárními panely ze sluneční energie se příští rok pravděpodobně sníží o zhruba pět procent. Počítá s tím návrh cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) na rok 2009. Hlavními důvody snížení jsou větší konkurence na trhu, zlevňování panelů, technologický pokrok v jejich výrobě a posílení koruny, řekl v Brně na 3. české fotovoltaické konferenci Rostislav Krejcar z ERÚ. Pro už fungující solární elektrárny předpokládá úřad naopak nárůst výkupních cen o zhruba dvě procenta. Změny budou oficiálně schváleny v listopadu.
  • Jaderná elektrárna Temelín bude ještě několik týdnů vyrábět elektřinu pouze z druhého bloku. Oznámil to její mluvčí Marek Sviták. Kontrola poškozeného rotoru turbíny prvního bloku odhalila, že ulomená lopatka poškodila i místo jejího uchycení. Oprava u výrobce Škoda Power v Plzni bude proto náročnější a časově delší, než se počítalo. Potrvá předběžně do poloviny prosince.
  • Světová finanční krize se na české ekonomice projeví zpomalením hospodářského růstu, vyšší nezaměstnaností a pomalejším tempem růstu mezd, domnívá se profesor ekonomie Michiganské univerzity Jan Švejnar. Krize Českou republiku ovlivňuje už nyní, ale tento vliv je sekundární, řekl Švejnar v New Yorku.
  • Zahraniční obchod skončil v září s přebytkem 10,9 miliardy korun, což je však meziročně o 2,8 miliardy korun méně. Předběžné výsledky oznámil Český statistický úřad. Zářijovému výsledku pomohl především růst aktiva v obchodě s polotovary a materiály. Naopak negativně působil hlavně vzestup schodku v obchodě s minerálními palivy a pokles přebytku v obchodě s průmyslovým spotřebním zbožím.
  • Česká národní banka začne od příštího roku zveřejňovat vedle prognózy ekonomického růstu nebo vývoje úrokových sazeb i číselné odhady vývoje kurzu koruny vůči euru. ČNB se tak stane jedinou centrální bankou na světě, která zveřejňuje prognózu nominálního kurzu ke konkrétní měně, oznámil na tiskové konferenci guvernér ČNB Zdeněk Tůma.
  • Bankovní rada České národní banky snížila ve čtvrtek úrokové sazby překvapivě o tři čtvrtě procentního bodu. Hlavní úroková sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, tak klesla na 2,75 procenta. Trh očekával snížení sazeb o čtvrt procentního bodu. ČNB snižuje sazby podle analytiků kvůli odeznívající inflaci a očekávanému ochlazení ekonomiky v důsledku finanční krize.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Novinky v povinném ručení v roce 2009

Podstatnou změnou v povinném ručení v roce 2009 bude zavedení povinných příspěvků garančního fondu. Řidiči vozidel evidovaných v centrálním registru vozidel, která nejsou pojištěná, do něj budou povinně přispívat, přičemž tyto příspěvky budou pochopitelně výrazně převyšovat skutečné pojistné. Co si o tomto myslíte? V současnosti jsou z garančního fondu hrazeny škody způsobené nepojištěnými řidiči. Jediným příjmem tohoto fondu jsou ale příspěvky pojišťoven, což znamená, že škody za nepojištěné platí de facto pojištění řidiči. Je to správná cesta, bude systém více spravedlivý?

                                                                  Vstup do diskuze


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Na stránkách Finance.cz se můžete pravidelně setkávat s investičními profily společností, které pro vás připravujeme se společností FINANCE Zlín, a.s. Pokud se zajímáte o investování a kapitálové trhy, pak vám mohou tyto informace pomoci při orientaci v investičních příležitostech a rozhodování při jejich výběru. Investiční profily jsou průběžně doplňovány a aktualizovány. Nový aktuální profil se týká společnosti PEGAS NONWOVENS SA.
  • Pokud nevíte, jaká je nabídka studentských účtů na českém bankovním trhu, připravili jsme pro vás jejich aktuální přehled. Navíc jsme nachystali zcela nový pohled na detail každého účtu, kde od této chvíle najdete např. i údaje o platbách do zahraničí. Všechny parametry jsou přehledně rozčleněny podle kategorií pro váš maximální komfort.

 

 

Fintriky

V pravidelné týdenní sérii našich článků, tzv. FinTriků, jsme se tentokrát věnovali představení nejvýznamnějších světových burz. Během uplynulého týdne jste si mohli postupně přečíst články popisující největší burzu světa - newyorkskou burzu (NYSE), dále nejvýznamnější burzu kontinentální Evropy ve Frankfurtu, největší světový elektronický trh - NASDAQ a nakonec burzu v Londýně (LSE), která vévodí kapitálovému trhu na starém kontinentu.


Anketa

Kolem předsednictví České republiky v EU se vznáší nejistota. Zaznívají hlasy, že Česko předsednictví nezvládne vzhledem k finanční i vnitrostátní politické situaci. Co vy na to?

  • Česko by se mělo předsednictví vzdát - 19 %
  • Není důvod, proč podstupovat předsednictví někomu jinému - 81 %

Autor článku

Lukáš Pololáník  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU