Co týden dal?

14.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Německo se definitivně propadá do recese, americká a švédská vláda převzaly kontrolu nad dalšími bankami, sněmovna odsouhlasila zvýšení pojištění vkladů v českých bankách a další novinky končího týdne v našem souhrnu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Evropská komise chce v Evropské unii znesnadnit daňové úniky. V současné době se podle ní daňoví poplatníci mohou vyhnout zdanění prostřednictvím nastrčených právnických osob anebo nadací či fondů, které mají daňové výjimky. Nová úprava směrnice o zdaňování úspor by těmto únikům měla zabránit.
  • Japonsko je připraveno poskytnout Mezinárodnímu měnovému fondu půjčku až 100 miliard dolarů (zhruba dva biliony korun) ze svých devizových rezerv, a podílet se tak na jeho pomoci rozvíjejícím se ekonomikám v době finanční krize. Agentuře Reuters to řekl zdroj z japonské vlády.
  • Maďarská vláda plánuje stimulační balíček o objemu 1,4 miliardy forintů (zhruba 132 milionů Kč), který by v příštích dvou letech měl nastartovat ekonomický růst. Součástí plánu nejsou nové výdaje, ale přeskupení současných financí v rozpočtu tak, aby pomohly hlavně malým a středně velkým podnikům.
  • Hrubý domácí produkt Německa ve třetím čtvrtletí mezikvartálně klesl o 0,5 procenta po revidovaném snížení o 0,4 procenta ve druhém čtvrtletí, ukázal ve čtvrtek první odhad Spolkového statistického úřadu. Největší evropská ekonomika se tak poprvé od prvního pololetí roku 2003 ocitla v technické recesi, definované jako dva kvartály poklesu v řadě.
  • Slovenská centrální banka tento týden nečekaně mimo pravidelné měnové zasedání snížila úrokové sazby o 50 bazických bodů. Klíčová dvoutýdenní repo sazba tak je od středy nastavena na 3,25 %. Naposledy NBS uvolnila měnovou politiku koncem října, také o o půl procentního bodu. NBS se před přijetím eura, plánovaným na 1.ledna 2009, snaží sladit svou měnovou politiku s eurozónou. Hlavní sazba Evropské centrální banky je po snížení ze 6.listopadu nastavena rovněž na 3,25 procenta.
  • Švédsko převzalo kontrolu nad domácí investiční bankou Carnegie poté, co se dostala do problémů s likviditou a úřad pro regulaci finančního sektoru FSA zrušil její licenci. Převzetí je prvním švédským zestátněním velké banky od finanční krize na začátku 90. let. Švédsko poskytne bance úvěr až pět miliard švédských korun (12,6 miliardy Kč). Nahradí tak půjčky, které firmě dříve poskytla švédská centrální banka, aby jí pomohla udržet likviditu.
  • Evropská unie v loňském roce neoprávněně vyplatila miliardy eur. Vyplývá to ze zprávy o plnění rozpočtu EU za rok 2007. Auditoři odhalili chyby především u peněz určených pro chudší regiony, kam putují prostředky z Fondu soudržnosti. Zhruba 11 % finančních prostředků unie v tomto případě vyplatila v rozporu s pravidly. Celkové do méně rozvinutých regionů putovalo 42 miliard eur, případné ztráty se tak pohybují v řádu miliard eur.
  • Fannie Mae, největší americký poskytovatel financování hypoték na bydlení, v pondělí uvedla, že ve třetím kvartále ztratila rekordních 29 miliard dolarů, když odepsala daňová aktiva podporující kapitál a prohloubil se propad trhu s bydlením. Čtvrtletní ztráta hypoteční firmy, jež je od září v nucené vládní správě, je již pátá v řadě.
  • Regulační úřady v USA převzaly kontrolu nad společnostmi Franklin Bank a Security Pacific Bank, které se dostaly do problémů kvůli klesajícím cenám domů a zhoršující se ekonomické krizi. USA tak od začátku letošního roku zkrachovalo již 19 bank, zatímco v celém loňském roce to byly pouze tři.

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

mBank opět s nejvyšším zhodnocením!

mBank upravila v minulém týdnu úrokovou sazbu z vkladů u spořícího účtu eMAX zpět na 3,5 % p.a. S eMAXem získáte nejen nejvýhodnější úročení na trhu bez jakýchkoliv podmínek, ale také spořící účet který můžete obsluhovat po internetu a nezaplatíte za jeho vedení ani korunu. Neváhejte a využijte této skvělé nabídky.

 

Posledních 7 dní doma

  • Mladoboleslavská automobilka Škoda Auto začala snižovat stavy agenturních pracovníků. Je to další reakce podniku na celosvětovou krizi, která se dotkla významně i automobilového průmyslu. Od září se tak snížil počet agenturních pracovníků přibližně o 1500. Recese by se zatím neměla dotknout kmenových zaměstnanců.
  • Čistý zisk elektrárenské skupiny ČEZ ve třetím letošním kvartále stoupl o 46 procent, a překonal tak odhady trhu. ČEZ ve čtvrtek oznámil, že čistý zisk připadající akcionářům za červenec až září stoupl na 12,3 miliardy korun z 8,4 miliardy před rokem. Trh očekával v průměru výsledek 11,3 miliardy. Generální ředitel firmy Martin Roman uvedl, že ČEZ nebude výrazně zasažen světovou finanční krizí.
  • Elektřina na jihu Čech a Moravy příští rok podraží. Energetická společnost E.ON odhaduje, že se její cena zvýší v průměru o 14 až 16 procent. E.ON zdraží i plyn pro jihočeské zákazníky, odhadem o tři až pět procent. Konečné růsty cen oznámí společnost koncem listopadu po rozhodnutí regulačního úřadu.
  • Domácím penzijním fondům klesl za tři čtvrtletí zisk na 2,16 miliardy korun ze 3,45 miliardy korun ve stejném období loni. Důvodem byl nepříznivý vývoj kapitálového trhu. Na konci září mělo penzijní připojištění 4,21 milionu osob, což bylo o 245.000 lidí více než v závěru roku 2007. Penzijní fondy tak zaznamenaly i při momentální nedůvěře ve finanční trhy opětovný růst klientů i spravovaného majetku.
  • Česká republika se podle nejnovějšího vydání analýzy, kterou každoročně připravuje Světová banka, IFC a PricewaterhouseCoopers, umístila v žebříčku celkové výhodnosti daňového systému až na 118. místě ze 181 zemí světa. Loni obsadilo Česko 113. místo. Analýza Jak se platí daně 2009 přitom oceňuje, že Česko snížilo sazbu daně z příjmů právnických osob, a to z 24 na 21 procent.
  • Poslanecká sněmovna tento týden na mimořádné schůzi schválila novelu bankovního zákona, která má zvýšit pojištění vkladů v českých bankách na 50.000 eur. Novela zvýší maximální hranici náhrad za vklady z Fondu pojištění vkladů ze současných 25.000 eur a zruší omezení, podle něhož se náhrada poskytovala pouze za 90 procent hodnoty vkladu. Zákon by tak měl pokrýt 97 procent vkladů fyzických osob v bankách.
  • Český statistický úřad dnes oznámil, že spotřebitelské ceny meziměsíčně stagnovaly a meziročně zpomalily růst na 6,0 procenta ze 6,6 procenta v září. Postupné snižování inflace z mnohaletých maxim směrem k inflačnímu cíli České národní banky tak pokračuje a jeho tempo v říjnu překonalo očekávání trhu.
  • Míra registrované nezaměstnanosti ke konci října klesla na 5,2 procenta z 5,3 procenta na konci září, uvedlo to dnes Ministerstvo práce a sociálních věcí. Výsledek byl mírně nad očekáváním analytiků. Nejvyšší míra nezaměstnanosti byla v okresech Most s 12,0 procenta a Karviná s 11,1 procenta, nejnižší v okresech Praha-východ a Praha-západ s 1,7 procenta.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Diskuze na Finance.cz Novinky v povinném ručení v roce 2009

Podstatnou změnou v povinném ručení v roce 2009 bude zavedení povinných příspěvků garančního fondu. Řidiči vozidel evidovaných v centrálním registru vozidel, která nejsou pojištěná, do něj budou povinně přispívat, přičemž tyto příspěvky budou pochopitelně výrazně převyšovat skutečné pojistné. Co si o tomto myslíte? V současnosti jsou z garančního fondu hrazeny škody způsobené nepojištěnými řidiči. Jediným příjmem tohoto fondu jsou ale příspěvky pojišťoven, což znamená, že škody za nepojištěné platí de facto pojištění řidiči. Je to správná cesta, bude systém více spravedlivý?

                                                         


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Novela zákona o důchodovém pojištění se dotkne většiny dnes ekonomicky aktivních a všech druhů důchodů. Její efekt začneme pociťovat od 1.1.2009, resp. 1.1.2010, ale už teď je dobré se se změnami seznámit. Protože platí, že do důchodu musíme jednou všichni.
  • Banky nabízejí podnikům a podnikatelům neustále více variant účtů a je někdy těžké se mezi nimi vyznat. Proto vám pravidelně přinášíme aktualizované srovnání účtů pro podniky a podnikatele. Vše je navíc v novém přehlednějším pohledu. 

 

Fintriky

V pravidelné týdenní sérii našich článků, tzv. FinTriků, jsme se tentokrát věnovali představení nejvýznamnějších středoevropských burz. Během týdne jste si mohli postupně přečíst články popisující Pražskou burzu cenných papírů, dále pak mimoburzovní trh RM-SYSTÉM, současnou největší středoevropskou burzu ve Varšavě a v neposlední řadě i nového vlastníka pražské burzy - Vídeňskou burzu.

Anketa

Současná vláda plánuje zvýšit dolní hranici nároku na státní příspěvek u penzijního připojištění ze 100 Kč na 300 nebo 400 Kč. Celý týden jsme se vás proto ptali, co si o tomto návrhu myslíte?

  • Souhlasím - správná motivace, aby si lidé více spořili - 21 %
  • Není žádný důvod k tomuto kroku - 28 %
  • Měl by se především zvýšit samotný státní příspěvek - 51 %

Autor článku

Michal Ruml


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU