Hledat energii, která zlevní? Zkuste to!

21.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Nejen elektrická energie a zemní plyn, ale i voda, uhlí a dřevo odlehčí našim peněženkám. Ale o kolik?


Špatná, dobrá zpráva - voda podraží, ale ne o moc


Cena vody (vodné a stočné) se výrazně liší mezi českými a moravskými regiony. Je to především kvůli velkému počtu vodárenských společností, které obhospodařují vybrané regiony. Vodárenské společnosti jsou často v majetku příslušné obce.

Do ceny vody vstupují provozní a investiční náklady. Z provozních nákladů je to například elektrická energie, pohonné hmoty, chemikálie, nárůst nákladů na likvidaci odpadů. Voda je jako každá jiná komodita zatížena celou řadou nákladů, které jsou pro běžného spotřebitele latentní. Jde například o opravy a odpisy, nájemné hrazené vlastníkům infrastruktury, poplatky za nákup surové vody. Cenu vody v příštích letech ovlivní i investiční náklady, které si vynutí naše členství v EU. České vodárny budou muset splnit do konce roku 2010 velmi tvrdé hygienické normy, které si vyžádají až 50 mld. korun. Část těchto nákladů zaplatí EU a stát, ale nezanedbatelná část zůstane na rozpočtech provozovatelů. Ti si tyto náklady samozřejmě promítnou do koncové ceny.

Například ve Středočeském kraji se za metr krychlový vody platilo 62,13 korun včetně DPH. Plzeňané měli vodu o poznání levnější, 40,67 korun za metr krychlový a Jihomoravané se vešli mezi ně s cenou kolem 57 korun za metr krychlový. Ceny pro příští rok zastupitelé a manažeři vodárenských společností stanovují právě v těchto dnech. Někde jsou už ceny známé, na Plzeňsku a Pelhřimovsku se voda zdraží o zhruba dvě koruny. Podobné zvýšení předpokládáme i v dalších regionech. Nepůjde tedy o dramatický růst, jako tomu bylo v tomto roce, kdy se vodné a stočné zvyšovalo i díky vyšší dani z přidané hodnoty o více než 5 korun za metr krychlový. Výraznější zdražení očekáváme až v roce 2010.


Uhlí podraží i díky ekologické dani


Uhlí je důležitá komodita především pro teplárny, ale i pro české domácností je to důležitý zdroj energie. Vždyť podle údajů Ministerstva životního prostředí uhlím topí 560.000 českých domácností. Uhlí na rozdíl od vody uteklo z oprátky novému daňového systému, konkrétně ekologické daně z pevných paliv. Podle Jarmily Zimmermannové, zástupkyně ředitele odboru udržitelné energetiky a dopravy ministerstva životního prostředí se uhelné sklady předzásobily a dopad této daně ve výši 8,50 Kč na GJ spalného tepla lze tedy očekávat příští rok. Takže o co bylo lépe letos, o to bude hůř příští rok. "Cena uhlí se primárně řídí situací na trhu s uhlím a je ovlivněna zejména politikou těžebních společností. S ohledem na trend růstu ceny uhlí v posledních deseti letech (před zavedením daně z pevných paliv) lze očekávat další nárůst ceny tohoto paliva." uvedla pro Lidové noviny Jarmila Zimmermannová. Vývoj ceny uhlí můžeme vyvozovat i z aukcí pořádaných společností Czech Coal. Jedna taková končí 19.1.2009. "Jedná se o aukci na množství formou obálkové metody. Stanovená cena představuje meziročně (2008/2009) nárůst o 3 až 5 % a činí 1 720 Kč/t (kostka), 1 650 Kč/t (ořech1) a 920 Kč/t (ořech2),“ uvedla pro noviny Homér mluvčí Czech Coal Liběna Novotná.

Důvod pro zdražení uhlí je mimo jiné na straně nabídky. Uhlí prostě není na českém trhu dostatečné množství. Podle Petra Novotného, makléře společnosti Fio cena uhlí dosáhne vrcholu právě v roce 2009. Dražší vstupy by tak mohly vytlačit cenu až na trojnásobek současné ceny. Cena uhlí ovlivní i peněženku těch domácností, které uhlím přímo netopí, ale odebírají tepelnou energii z tepláren, které uhlí používají ve své výrobě. "Cena tepla z typické teplárny, která spaluje hnědé uhlí, je na úrovni 350 až 450 korun za jeden gigajoul. Pokud teplárny budou muset investovat do přestavby zdrojů, očekáváme, že cena tepla se bude pohybovat na úrovni 1200 až 1900 korun," řekl deníku MF Dnes odborný ředitel pro obchod Teplárny Strakonice Václav Braun. Uhlí tak může být natolik drahé, že koupěschopná poptávka klesne na minimum. V HN se tak objevila zpráva, že společnost Czech Coal chce skončit s uhlím pro domácnosti.


Topte dřevem a ušetříte


Palivové dřevo je jedním z mála zdrojů energií, u kterého neočekáváme větší meziroční nárůst ceny. Cenu palivového dřeva, která se většinou udává za prostorový metr sypaný (prms), lze těžko předpovídat, protože na trhu existuje mnoho výrobců a se dřevem se obchoduje především na menších regionálních trzích. Palivové dřevo můžete koupit od svého souseda klidně i za 300 korun za prms. Profesionální obchodníci prodávají palivové dřevo za vyšší ceny, ceny se přitom liší podle druhu dřeva. Na stránkách dřevo na topení.cz zaplatíte za jehličnatou směs 667 Kč na prms. Fehas Group stanovil od 1.1.2009 cenu za jehličnatou směs na 690 Kč na prms. Listnaté dřevo je dražší o několik stovek. Ale stačí jedna kalamita a ceny se razantně sníží. Palivové dřevo je tak nevypočitatelné.


Biomasa - zdroj energie ze dřeva a slámy


Biomasa možná bude budoucím zdrojem energie pro většinu českých domácností ať už zprostředkovaně nebo přímo. Nejčastěji se používají takzvané peletky, suchý dřevěný odpad nebo piliny slisované do válečku. Především peletky, které jsou vyrobené z dřevěné štěpky nebo ze slámy, jsou teď hodně populární. Cena za tunu peletek se pohybuje od 3500 do 4500 korun včetně DPH. Jedinou nevýhodou tohoto zdroje energie jsou počáteční náklady na pořízení příslušné technologie. Biomasa, to jsou ale i jiné produkty, se kterými se dnes běžně setkáváme na zamědělské půdě.  

Autor článku

Karel Pospíšilík  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU