Co týden dal?

21.11.2008 | , Finance.cz
MAKRODATA A EU


Japonsko se definitivně propadlo do recese. Americké, německé i čínské automobilky volají o pomoc. Postižený Island ji dostane od sousedních severských států i MMF. Další novinky končího týdne v našem souhrnu zpráv a událostí.

Posledních 7 dní ve světě

  • Ministři zemědělství Evropské unie se dohodli na největších změnách ve společné zemědělské politice (CAP) za posledních pět let. Patří mezi ně i krácení dotací pro velké farmy. Zemědělcům, kteří získají přes 5000 eur na přímých podporách, budou tyto platby sníženy o pět procent a peníze se přesunou do rozpočtu státu na rozvoj venkova.
  • Japonské hospodářství postihla poprvé od roku 2001 recese. Hrubý domácí produkt země podle vládní statistiky klesl za červenec až září meziročně o 0,4 procenta, protože japonské firmy za světové finanční krize snižovaly výdaje. Předcházel tomu pokles o 3,7 procenta ve druhém kalendářním čtvrtletí.
  • Americká bankovní skupina Citigroup plánuje zrušit 50.000 pracovních míst kvůli nepříznivým ekonomickým a úvěrovým podmínkám. Citigroup na konci září zaměstnávala 352.000 lidí.
  • Zahraniční obchod eurozóny vykázal v září schodek 5,6 miliardy eur po přebytku 2,9 miliardy eur před rokem. Do deficitu se přitom propadl i v předchozích měsících. Přinesl tak další důkaz, že současná finanční krize si vybírá svou daň i mezi exportéry.
  • Švýcarská centrální banka překvapivě snížila klíčovou úrokovou sazbu o polovinu na jedno procento, aby podpořila domácí ekonomiku. Současně varovala před rostoucí hrozbou zpomalení hospodářské aktivity v zemi.
  • Evropská unie plánuje balík opatření na podporu ekonomiky v hodnotě 130 miliard eur (3,3 bilionu korun). Uvedl to německý ministr hospodářství Michael Glos.
  • Finsko, Švédsko, Norsko a Dánsko půjčí Islandu celkem 2,5 miliardy dolarů (přes 50 miliard Kč). Úvěr má pomoci postavit na nohy ekonomiku Islandu, kterou postihla krize. Rovněž Mezinárodní měnový fond schválil pro Island úvěr 2,1 miliardy dolarů. MMF se tak pokouší stabilizovat islandskou ekonomiku, kterou podle vedení fondu zachvátila bankovní krize nebývalého rozsahu.
  • Čínské automobilky podobně jako jejich američtí konkurenti žádají svou vládu o pomoc kvůli slábnoucímu prodeji. Podpora by podle nich mohla mít formu dotací na technologický vývoj či lepší ochrany před zostřující se konkurencí.
  • Americký softwarový gigant Microsoft přestane poskytovat software na ochranu počítačů před viry a zákeřnými programy za předplatné a nabídne ho bezplatně. Svým krokem se snaží oslabit pozici rivalů McAfee a Symantec.
  • Světové ceny ropy poprvé od počátku loňského roku sestoupily pod hranici 50 dolarů za barel. Ropu tlačí dolů stále horší vyhlídky světové ekonomiky, které se negativně odrážejí i na akciových trzích. 

 ...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.

 

Na našem Prodejním centru můžete rychle a výhodně uzavřít

STAVEBNÍ SPOŘENÍ

Výhodný způsob spoření se státní podporou a pojištěnými vklady. Uzavřete on-line a získejte odměnu až 900 Kč!

PENZIJNÍ PŘIPOJIŠTĚNÍ

Bezpečný způsob, jak se zajistit na stáří s možností daňových úlev. Uzavřete on-line a získejte jeden měsíční příspěvek zpět!

Tip on-line prodeje pro tento týden

Poslední možnost jak získat zvýšené prémie!

Pouze poslední dva týdny můžete za on-line sjednání stavebního spoření nebo penzijního připojištění získat zvýšenou finanční odměnu. Tato prémie je poskytována nejen k novým smlouvám, ale i při zvýšení cílové částky u stavebního spoření nebo zvýšení měsíčního příspěvku účastníka u penzijního připojištění. Akce platí do 30.11.2008.

 

Posledních 7 dní doma

  • Růst nabídkových cen bytů ve třetím čtvrtletí na tuzemském trhu zpomalil. Ve srovnání s předchozím čtvrtletím rostly ceny bytů v Česku v průměru o 5,4 procenta. V Praze růst cen zrychlil na 6,1 procenta. Mimo metropoli se ceny šplhaly vzhůru o 4,7 procenta. Vyplývá to z nejnovějších údajů Českého statického úřadu.
  • Příští rok se řidičům otevře 53 kilometrů nových dálnic a rychlostních silnic, přičemž nejdelší úseky budou zprovozněny na dálnici D1 mezi Olomoucí a Ostravou. Letos přibylo nebo ještě přibude 47 kilometrů. Naopak rozpočet na výstavbu a údržbu dálnic na příští rok je zatím nižší než letos.
  • Suma, kterou dopravci letos zaplatili na mýtném, překročila 5,56 miliardy korun, a překonala tak výši částky vybrané za celý loňský rok. Nejde však o čistý příjem, protože z výnosů stát splácí výstavbu a provoz mýtného systému firmě Kapsch. Zavedení mýtného pro malé nákladní vozy od 3,5 tuny do 12 tun se o rok odkládá, dojde k němu zřejmě až 1. ledna 2010. Důvodem je krok hospodářského výboru sněmovny, který projednání příslušného zákona odložil na leden. Úřad dá 1. prosince do prodeje klasické dálniční kupony.
  • Informace o emitentech investičních cenných papírů přijatých k obchodování na regulovaném trhu by měly být v budoucnu investorům k dispozici na jednom místě. Provozovatelem nového systému by měla být Česká národní banka. Návrh ministerstva financí, který je součástí novely zákona o podnikání na kapitálovém trhu, dnes schválila vláda.
  • Zákon o správě daní a poplatků by měl do budoucna nahradit nový daňový řád, jehož návrh na svém zasedání schválila vláda. Po jejím jednání o tom informoval ministr financí Miroslav Kalousek.
  • Stát by v budoucnu měl otcům platit týden dovolené s novorozeným dítětem. Vyplývá to z návrhu takzvaného prorodinného balíčku, který jednomyslně schválila vláda. Nové předpisy by také měly podpořit částečné pracovní úvazky a firemní školky. Návrh balíčku ještě musí posoudit parlament. K zavedení zamýšlených opatření bude třeba přijmout novely celé řady zákonů.
  • Průměrná úroková sazba všech nově poskytnutých hypotečních úvěrů občanům v říjnu činila 5,7 procenta, což znamenalo mírný pokles ze zářijové hodnoty 5,73 procenta. Úroky hypotečních úvěrů tak zůstaly v těsné blízkosti rekordních 5,82 procenta z letošního srpna.
  • Do tuzemských ubytovacích zařízení přijelo v letošním třetím čtvrtletí 4,4 milionu hostů, což bylo o 3,3 procenta méně než ve stejném období loni. Počet přenocování, který je pro ekonomiku ubytovacích zařízení významnější než počet příjezdů hostů, se snížil o 5,9 procenta na 14,3 milionu, uvedl Český statistický úřad.

...více informací naleznete na investice.finance.cz/analyzy-komentare/aktualne-z-trhu/.


Posledních 7 dní na našem serveru

  • Od 1. ledna příštího roku začne platit několik důležitých změn týkajících se odvodů OSVČ do systému důchodového pojištění a systému veřejného zdravotnictví. Proto jsme pro vás aktualizovali průvodce sociálním pojištěním OSVČ a průvodce zdravotním pojištěním OSVČ.
  • Na Finance.cz naleznete každý den nejen články věnující se zajímavým tématům, ale i množství aktuálních zpráv. Připravili jsme pro vás jejich nový vzhled, který přispěje k vašemu komfortu při sledování nejčerstvejších novinek ze světa ekonomiky a financí.

 

Fintriky

V pravidelné týdenní sérii našich článků, tzv. FinTriků, jsme se tentokrát věnovali cenám energií. V článku Levnější elektřina – zbožné přání nebo realita? jsme prognózovali vývoj cen elektřiny. Ve článku Bude se zlevňovat plyn? jsme se zabývali tím stejným problémem u plynu. Ve třetím příspěvku Hledat energii, která zlevní? Zkuste to! jsme se dotkli i cen vody, dřeva, uhlí a biomasy.

Anketa

Sněmovna schválila zvýšení pojištění bankovních vkladů až do výše 50 tisíc eur, což by mělo ochránit 97 % všech vkladů. V současnosti je limit poloviční. ČSSD však žádá zvýšit limit pojištění až na 100 tisíc eur. Je podle vás schválený limit dostačující? Vaše odpovědi ilustrují výsledky pravidelné týdenní ankety Finance.cz.

  • Schválený limit 50.000 eur je dostačující - 73 %
  • Limit by se měl zvýšit na 100.000 eur - 27 %

Autor článku

Tomáš Skolek  


Pomohl vám tento obsah? Dejte mu hodnocení:

Průměrné hodnocení: 0
Hlasováno: 0 krát

Články ze sekce: MAKRODATA A EU